Eten

Mediterraans genieten vanuit huis

27 februari 2017

Vandaag een recept met gegrilde aubergine en muntsaus. Het idee om dit te maken ontstond omdat ik zaterdag lekker uiteten wilde naar de Griek, want dat was alweer zolang geleden en het is ‘oh zo lekker’. Helaas liet het budget dat dit weekend niet toe, maar daar lieten we ons niet door tegen houden. Daarom besloten we zelf wat ‘Grieks’ te maken.

Ik vond dat er in elk geval muntsaus bij mijn eten moest, dat doet me denken aan Griekenland (don’t ask why, want ik ben nog nooit in Griekenland geweest). In de archieven van chickslovefood vonden we een recept voor gegrilde aubergine en courgette met muntsaus. Ik vind aubergine op de barbecue altijd al erg lekker, maar uit de oven (ook gezien het weer) is zeker een aanrader. In het originele recept staat ook courgette, maar die is lang niet zo spannend als de aubergine. Dus laat die maar gewoon bij de groenteboer zou ik zeggen. Scroll verder voor het recept.

Bijgerecht 50 minuten  |    in 8 stappen
Om het af te maken besloot ik er gehakballetjes in tomatensaus en couscous bij te maken, je kunt het natuurlijk ook vega laten

Ingrediënten voor 2 personen
2 Aubergines
Rode Spaanse peper (in reepjes, zonder zaadjes)
Half bakje munt(blaadjes)
100 gram Griekse Yoghurt (Turkse werkt ook prima)
1 teen knoflook
Italiaanse kruiden
Peper & zout
Citroensap
Olijfolie

Serveer dit gerecht in 8 stappen

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de aubergines in de lengte doormidden (laat het steeltje eraan- dit hoef je natuurlijk niet op te eten, maar anders blijft de schil niet mooi zitten)
  3.  Snijd kruislings inkepingen in het vruchtvlees (laat de schil heel), er ontstaat een ruitpatroontje.
  4. Bestrijk de aubergines met olijfolie en bestrooi met Italiaanse kruiden, peper & zout.
  5. Leg de aubergines op een bakplaat (schil naar onderen) en bak in 40 minuten bruin.
  6. Maak ondertussen de muntsaus door de munt, rode peper, knoflook en 1 eetlepel olijfolie te pureren.
  7. Voeg de yoghurt toe aan het muntmengsel en breng op smaak met peper, zout & citroensap.
  8.  Haal de aubergines uit de oven en bestrijk met de muntsaus.

Wat hoort er volgens jou bij een Grieks gerecht? 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply