• hidden figures
  Kijktips

  Filmtip: Hidden Figures | Wanneer je als vrouw niet naar school mag, wat doe je dan?

  Het komt niet vaak voor dat een film zoveel rondslingerende gedachten teweeg brengt. Oh, het is nog een grappige film ook. Hidden figures heeft een 7,8/10 als cijfer op IMDb.

  Ik geloof altijd al heel sterk in de kracht van vrouwen. Misschien juist wel omdat vrouwen in deze tijd nog steeds anders behandeld worden dan mannen. Een vriendin van me noemde me eens de meest feministische meid die ze ooit had ontmoet. Ja, natuurlijk vind ik dat vrouwen met dezelfde functie evenveel betaald moeten krijgen als mannen en vind ik het stereotype gezin huisvrouw met werkende man de grootste onzin ooit. Maar maakt dat me een feminist? I don’t know – al vind ik het niet perse een scheldwoord.

  Power vrouwen 

  Ik krijg inspiratie van krachtige vrouwen. Ooit, toen ik nog geschiedenislessen kreeg zat ik op het puntje van mijn stoel wanneer de lerares vertelde over Rosa Parks die weigerde om op te staan in de bus voor een ‘blanke’. Het is heel gek om te beseffen dat dit nog maar iets langer dan 60 jaar gelden was. Mensen met een donkere huidskleur waren toen een soort van aliens. Waarom in vredesnaam vroeg ik me af? Ik kan het nog steeds niet geloven. Mijn moeder is de meest hardwerkende, zelfstandige vrouw die ik ooit ontmoet heb en nóóit heb ik ook maar een seconde getwijfeld of zij iets wel aan zou kunnen, omdat ze een donkere huidskleur heeft of omdat ze een vrouw is. Daarentegen heb ik altijd gedacht dat zij van een soort gepantserd beton was gemaakt en alles aan kon.

  We mogen soms rebels zijn

  Een film zoals Hidden Figures is een verhaal over krachtige vrouwen die voor zichzelf op durfden te komen in tijden toen dat onacceptabel was. Zonder zulke vrouwen zou ik nooit -zonder rare blikken te krijgen- vrij kunnen zijn om te schrijven en zeggen wat ik wil. De film benadrukt ook dat talent niet zit in huidskleur of geslacht, maar in de persoon. Het herinnert ons eraan dat gedachten ontwikkelen en dat de dingen die nu normaal zijn, over tien jaar misschien onacceptabel zijn. Daarom mogen we soms best een beetje meer vertrouwen op onze eigen gevoelens over wat goed en fout is, in plaats van op de goed en fout die ons zijn aangeleerd. We mogen zo nu en dan best wel eens rebels zijn.