op de scooter in thailand
Azië,  Reizen

Thailand | 4 prachtige steden in 14 dagen

Iedereen is alweer druk met het plannen van zomervakanties. Wanneer ik geconfronteerd word met al die leuke aanbiedingen dan denk ik altijd even terug aan al de leuke plekken waar ik ben geweest. Wat ben ik dankbaar dat ik dit allemaal kan doen. Ik hoop vooral nog meer van Azië te zien. Ik ben in december 2015 met Arne naar Thailand geweest en de vriendelijke cultuur is mij echt bij gebleven. Daarnaast was het een prachtig land om naar toe te gaan! Bij deze post denk ik even terug aan die geweldige tijd.

Vertrekken zonder planning

Wij pakten vanaf Schiphol een vlucht met KLM, in Parijs stapten we over op de Franse variant daarvan: Air France. Beviel trouwens prima, alleen de lengte van de reis, mennnn! Dat zie ik niet nog een keer zitten. Dertien uur achter elkaar stilzitten is echt &%*#)!. Zeker wanneer je na twee weken alweer terug moet. Als ik ooit nog eens ga met het vliegtuig, dan neem ik een tussenstop halverwege. Misschien in Dubai ofzo. Anyways, we kwamen aan in Bangkok waar we voor twee nachten een vrij luxe hotel hadden geboekt (om even bij te komen natuurlijk) de rest van de vakantie stond nog open. Het idee was om ter plekke te verzinnen waar we allemaal heen zouden gaan. We hadden in grove lijnen wel het één en ander uitgestippeld, maar op deze twee dagen na stond niks vast.

Bangkok

We verbleven echt zo’n beetje midden in het centrum van Bangkok en dat was wel te gek. Alle (toeristische) attracties waren op loopafstand. In Bangkok zijn we voor het eerst verneukt -ondanks de vele waarschuwingen in de boekjes- waren we in een tuktuk gestapt. Het was niet zo erg, omdat het ons niets heeft gekost en we toch geen plan hadden. Door de tuktuk-chauffeur hebben we een random Thaise bokswedstrijd gezien en toch nog wel een aantal interessante tempels. Ohja, en dus ook een random reisbureau en kledingzaak. Bij de Golden Mount hebben we extra lang van het uitzicht van de stad genoten, zodat de chauffeur zeker weten weg was en we rustig terug konden lopen.

Over het algemeen vond ik Bangkok niet zo leuk, de lucht was zo mega vuil dat ik het liefst de hele dag mijn adem inhield. Ook vond ik de sfeer af en toe een beetje schimmig en grijs. ’s Avonds was het erg gezellig langs de hoofdwegen, maar je wil daar niet alleen een straatje inlopen. Daarnaast was het bezaaid met zwervers- hier heb je overigens geen last van, maar het zet wel een beetje de sfeer.

Ons bezoek aan de Grand Palace was te gek! We waren hier eigenlijk een soort per ongeluk lang gelopen en gingen even een kijkje nemen. Het was geloof ik een uurtje voor sluitingstijd, mega rustig en de zon ging net onder. Al die prachtige versieringen kwamen met de gloed van de zonsondergang echt helemaal tot zijn recht.

Wat ook heel erg komisch was is ons bezoek aan het olifantenmuseum. Door de taalbarrière en de extreme beleefdheid van de Thai (geen nee durven zeggen/onbegrip durven tonen), kwamen we niet in het olifantenmuseum uit, maar in ‘the middle of nowhere’ bij een vliegtuigenmuseum. Achja, wel bij een museum tenminste en we konden er wel om lachen. Toen nog de weg terug vinden…

Ayutthaya

Na het stukje over Bangkok denk je waarschijnlijk dat wij niet zulke slimme reizigers zijn. Maar in Ayutthaya hebben we pareltjes gevonden hoor! Ayutthaya is trouwens een geweldige oude stad. Het is niet heel groot, maar er is veel te zien. Het is de oude hoofdstad van Thailand die in 1776 verwoest in door het Birmese leger. Tegenwoordig is het werelderfgoed en kun je de overgebleven tempels (ruïnes) nog bezichtigen. Maar terug naar die pareltjes.

Toen we aan kwamen in Ayutthaya was er groots feest, we vielen met onze neus in de boter: een grote optocht met muziek, dans en feestelijk gekleurde mensen. Daarnaast was er een grote braderie met van alles en nog wat: heel veel eten, kleding, meubels en zelfs een kermis! Het was mega druk, allemaal locals kwamen hierop af en wij maar ‘gekke’ snacks eten.

Kanchanaburi

We wilden ook een bezoekje brengen aan de stad die bekend staat om de ‘Bridge on the river Kwai’. Vanuit het JEATH-museum heb je een veel beter uitzicht over de brug trouwens. Naast die brug heeft de stad ook een interessante geschiedenis, rond de tijd van de tweede wereldoorlog zijn er veel akelige dingen gebeurd. Japanners hebben hier destijds veel schade aangericht, ook aan Nederlandse militairen. Op de begraafplaats in Kanchanaburi zijn maar liefst 1.800 Nederlanders begraven.

Ondanks de rijke geschiedenis deed de stad zelf ons niet zoveel. Het was het gewoon nét niet. Ook de infrastructuur was niet zo geweldig. Na een dag hadden we het wel gezien. De omgeving om Kanchanaburi heen is trouwens wel een aanrader, wanneer je richting de natuurgebieden gaat ‘breath taking’. De hoofdreden waarom we naar deze stad gingen is omdat ik heel graag een bezoekje wilde brengen aan het opvangcentrum voor mishandelde olifanten. Het was een fantastische ervaring om de olifanten te verzorgen, maar achteraf was ik hier waarschijnlijk niet heen gegaan (hier schrijf ik later nog wel een stukje over).

Chiang Mai

Na een week van hot naar her reizen, waren we er wel een beetje klaar met al dat uitzoekwerk (lees: elke keer weer een nieuwe slaapplek zoeken en de ins en outs van een nieuwe stad lezen). We besloten om de laatst week nog maar op één plek te blijven en uitgebreid te relaxen. Onze voorkeur ging naar één van de eilanden, maar de weervoorspellingen waren niet al te best. Dus wij gingen daar waar de zon ons heen brengt, naar Chiang Mai (weercijfer 9!!!). We hadden een vakantiehuisje geboekt midden in een berggebied op een paar kilometer rijden van de grote stad. Dit is echt een hele goede keus geweest, we sliepen tussen wat kleine dorpjes in en konden een speld horen vallen. In dit gebied waren wij zo ongeveer de enige blanken. Wanneer we toeristen wilden zien reisden we op ons geleende scootertje (van de eigenaar van het vakantiehuisje) naar het levendige Chiang Mai. (Ik kan eindeloos hierover vertellen gok ik, dus wellicht later meer haha).

Toen het bijna tijd was om naar huis te gaan, zijn we terug naar Bangkok gevlogen en hebben we overnacht in een goedkoop hotel met airport-shuttle. Dat scheelt weer stressen. Tot zo ver mijn terugblik op onze vakantie zonder zorgen in Thailand.

Ben je ook in Thailand geweest?
Wat is het leukste wat je daar hebt gedaan of gezien? Ik ben benieuwd naar je verhaal!

12 reacties

 • Johanne

  Gaaf zeg, dat je in Thailand bent geweest. Dat staat echt nog op mijn bucketlist. Ooooit ga ik erheen. Veertien dagen was genoeg voor jullie om alles te zien wat jullie wilden zien?

  • Sabine

   We hebben wel alles gezien wat we wilden zien, maar 14 dagen is voor mij echt te kort!!
   Zeker in vergelijking met de afstand (en reistijd) die je moet afleggen.
   Als je ooit heen gaat zou ik zeker langer gaan.

 • Jessica

  Wat een leuk artikel. 13 uur vliegen achter elkaar is echt wel heel lang! Hoor van veel mensen dat ze een tussenstop doen in Dubai… Zie je dat ook een keer, is ook heel erg gaaf schijnt.

 • Marlies

  Ik ben ook in Thailand geweest, maar ik heb een totaal andere route genomen dan jij. Ik kwam over land via Maleisie binnen, dus ik heb eerst meerdere eiland in Zuid-Thailand bezocht. Vervolgens ben ik richting Chiang Mai gegaan, wat super leuk ik. Ik ga zeker nog eens terug en Ayutthaya lijkt mij echt prachtig.

  • Sabine

   Klinkt als een hele gave reis! Ik wil ook zeker nog eens de leuke eilandjes van Thailand bezoeken.
   Dat stond ook op onze planning, maar vanwege het weer niet gedaan.
   Genoeg te zien in Thailand in elk geval, ik ga ook zeker nog een keer terug.

  • Sabine

   Haha dankjewel meid . Normaal gesproken ben ik ook zo – total controlfreak-, maar gelukkig kan ik dat op reis redelijk goed loslaten. Nou moet ik zeggen dat dit op Thailand ook prima kan (makkelijk een slaapplek vinden, vriendelijke mensen, relatief veilig land). In Kenia ofz zou ik dat denk ik niet doen. Voordeel van niet plannen is dat je ook niet teleurgesteld kan raken, want je verwacht niets.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.