spinazie
Eten

1 week vegan: Wat vind ik ervan?

Zoals ik eerder al meldde ben ik de challenge aangegaan om een maand lang plantaardig te eten. Inmiddels is er een week voorbij, in deze post vertel ik je hoe de eerste week is gegaan en wat ik zoal heb gegeten. Mijn challenge ben ik een dag later begonnen, op zondag 2 april in plaats van zaterdag. 

Plantaardig eten is eigenlijk best wel moeilijk

Ik had verwacht dat ik het wel makkelijk zou vinden om plantaardig te eten, want hoe moeilijk kan het zijn om een stukje vlees te laten staan en ei at ik toch al niet zo vaak. Dat dacht ik ja, want gedurende de week ben ik veel te vaak geconfronteerd met hoe ziekelijk veel dierlijke producten ik eigenlijk eet. Het lijkt echt bijna overal in te zitten, best frustrerend zo af en toe. Dat terwijl ik het idee had dat ik vaak puur at. Valt dat even tegen.

Wat heb ik de afgelopen week gegeten?

Zondag 2 april
Ontbijt: Brood met (soya)boter en hagelslag
Lunch: 2 geroosterde broodjes, 1x hoemoes & tomatentapenade, 1x pindakaas & banaan
Avondeten: Chinese kool met sambal en ketjap, gefrituurde bloemkoolroosjes en tofu satéstokjes.
Avondsnack: aardappelkroketjes

Maandag 3 april
Ontbijt: havermoutpap (havermout & sojamelk)
Lunch: geroosterd broodje met pindakaas en jam
Avondeten: pasta met tomatensaus, aubergine en champignons (rode peper en knoflook)

Ik eet meestal ‘De Ruijter hagelslag intens puur’, de meeste pure hagelslag is vegan dus ik was er vanuit gegaan dat deze dat ook was. Toen ik later op de verpakking keek stond er ‘melkvet’ op de verpakking. Helaas hagelslag, deze gaat ook van mijn lijstje deze maand. In sommige tapenade zit ook anjovis, dat is dus ook een dingetje om op te letten. Ook iets wat vrij makkelijk zelf te maken is, dat scheelt. In sommige jam zit ook geleermiddel, ook dierlijk daar moet ik ook nog een goede variant van vinden of zelf maken natuurlijk, als ik zin heb 😝

Mijn avondeten van zondag klinkt heel erg spannend, maar wees niet jaloers. Dit was een experimenteel bij elkaar geraapt zootje en erg lekker was het niet haha. Ik was laatst bij de Aziatische supermarkt geweest om lekkere dingetjes te kopen en ik had ook tofu gekocht. Hoewel ik het nooit heb klaar gemaakt moest ik er nu wel echt iets mee gaan doen, vandaar mijn geniale ingeving om er satéstokjes van te maken. We hadden nog een halve bloemkool en ik besloot om die te frituren, hoewel ik dit weleens heb gegeten (en het erg lekker was) was dat nu helaas niet het geval. Het was niet vies, maar ook zeker niet lekker. Maandag besloot ik om maar even niet meer te experimenteren en heb ik lekker pasta gemaakt.

Dinsdag 4 april
Ontbijt: havermoutpap
Lunch: 2 geroosterde broodjes met pastasaus van gisteren
Avondeten: veggie sushi: tofu, zeewier, komkommer, avocado, gember
Snack: pure chocolade

Dinsdag was ik ’s middags bij m’n moeder, ik had niet echt zoveel in huis dus ik besloot voor op brood maar pastasaus mee te nemen. M’n moeder snapte het plantaardig eten niet zo, vegetarisch gaat er wel in natuurlijk. Maar veganistisch is toch een beetje vreemd en ze houdt wel van een stukje vlees zegt ze. Al vind ze het allemaal wel prima.
Arne en ik eten één of twee keer in de maand op dinsdag sushi. Dan moet ik toch in de stad zijn en kan ik mooi iets meenemen. Normaal nemen we altijd een tweepersoonspakket, maar om dat daar toch voornamelijk vis in zit koos ik nu de veggie variant. Daar zat overigens ook omelet in dus die heb ik met Arne geruild voor de gember sushi, problem solved.

Woensdag 5 april
Ontbijt: 2x brood met pindakaas, cranberry, cashewnoten en gebakken banaan
Lunch: ijsbergsla met gebakken champignons, tomaat en komkommer
Avondeten: pasta met roomkaas, olijven en paprika

Woensdag was onze koelkast vrij leeg, want ja ik heb nou eenmaal een hekel aan boodschappen doen en had dit ontzettend uitgesteld. De sojamelk was op, maar dan maar wat creatiever zijn met een broodje pindakaas. Hoewel ik normaal prima wat kan maken op boodschaplozedagen, was het nu wel erg lastig. Van de restjes die ik kon vinden maakte ik een salade. Toen ik eindelijk ’s avonds de moed gevonden had om naar de winkel te fietsen was mijn band lek. De dag liep al niet lekker, ik had honger en toen dit. Een soort van schijt-aan-sonja-gevoel borrelde naar boven en ik besloot te bestellen. Omdat wij in een dorp wonen hebben we maar twee opties: Spareribs XL of een lokale turkse pizzaria. Je kunt je wel voorstellen dat een vegangerecht vinden dan niet zo makkelijk is. Met een beetje moeite was het wel gelukt, maar omdat ik er helemaal klaar mee was koos ik voor een vegetarische variant (ja met kaas).

Donderdag 6 april
Ontbijt: 2x brood met pindakaas
Lunch: breekbrood met sandwich spread, jam, boter en hagelslag, geitenkaas
Avondeten: chili met taco’s
Avondsnack: havermout koekjes, naturel ribbelchips

Donderdag, tot de lunch nog steeds geen boodschappen gedaan. Wel een enorme hoeveelheid trek dus tijdens de lunch alweer gecheat (gaat goed he?). Arne heeft die middag mijn band geplakt (gelukkig ben ik niet single) en hoewel ik nu eigenlijk al dacht om te stoppen met de challenge heb ik me toch herpakt. Ik bedoel kom op, niks voor mij op naar drie dagen al iets op te geven. Die middag ben ik met een volle fietsmand terug naar huis gefietst. Die avond maakte ik taco’s met chili con carne (van vega-gehakt). Van mij mocht het wel zonder gehakt, maar Arne vindt: chili moet met ‘carne’. Het smaakte trouwens goed en niet echt anders dan normaal. Vega-gehakt is wel erg zoet trouwens, dat vind ik dan weer een beetje moeilijk in hartig. Ook soja-yoghurt is mega zoet, daar moet ik wel even aan wennen hoor. Ik heb ook het idee dat ik veel meer suiker eet dan normaal, maar misschien valt het mee.

Vrijdag 7 april
Ontbijt: havermoutpap
Lunch: 3x geroosterd broodje met hoemoes (limoen/koriander) en komkommer en boter met schuddebuikjes
Snack: ontbijtkoek gember met boter
Avondeten: curry met kikkererwten en spinazie & couscous (met mango, rozijnen en munt)
Avondsnack: Soja yoghurt met agavesiroop en schuddebuikjes


Zaterdag 8 april

Ontbijt: havermoutpap
Lunch: couscous van gisteren
Avondeten: aardappels uit de oven (met paprika, mais en ui), sperziebonen en vega(n)burger van mais en zoete aardappel
Avondsnack: Skittles + Pringles paprikachips

Zondag 9 april
Laat ontbijt: 2x geroosterd broodje met boter/schuddebuikjes en met hoemoes(koriander/limoen)
Avondeten: BBQ – 2x vegaburger, 1,5 maiskolf, 2x groentespies en fruit cocktail
Avondsnack: pure chocola & popcorn

Ik had zo’n zin in honing, toen ik in de winkel was zag ik agavesiroop dat leek me wel een goed substituut. Het lijkt in de verre verste niet op elkaar qua smaak (oké het is allebei zoet en heeft de zelfde kleur), maar het komt een klein beetje in de buurt. Dat is prima.

Het was gister echt mega mooi weer en Arne wilde graag barbecueën. Dit hebben we ook gedaan bij mijn moeder. Lief dat ze is, had ze allemaal groentespiesjes gemaakt (met champignons, gele courgette, ui en aardappel). Ook had ze maiskolven gekocht en vegaburgers. Vegaburgers zijn niet altijd vegan, omdat er ook vaak kippenei in zit. Ik had geen zin om moeilijk te doen, mams heeft immers zo haar best gedaan om rekening met mij te houden. Daarom heb ik gewoon lekker genoten van de zon en het vega-barbecueën.

Hoe bevalt de vegan challenge?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het niet 100% gelukt om plantaardig gegeten. Ik ben ook niet te streng voor mezelf geweest, want het is best wel lastig allemaal. Vooral in sociale situaties. Snacks vinden is daar in tegen wel weer makkelijk, minder handig voor mijn gezondheid misschien. Ook vergeet ik af en toe om pillen te slikken (B12 & ijzer). Vooralsnog vind ik het een mooie uitdaging, omdat het je wel erg bewust maakt over wat je eet. Ik heb nog nooit zoveel verpakkingen gelezen. Het moeilijkste aan de challenge vind ik dat ik veel meer moet eten, omdat alle zo makkelijk verteerbaar is en ik snel weer trek krijg. Ik ben wel bang dat ik nu afval (absoluut niet de bedoeling). Uitdaging van komende week dus: meer eten.

2 reacties

 • Daphne

  Ik vind het ontzettend moeilijk vegan eten, er zijn wel gezonde aspecten aan, maar er blijft ook zo weinig over. Ik vroeg mij wel af welke pasta jij gegeten hebt en welk brood? Want daar gaat toch ook ei/melk in? Voor de bereiding? Of had je vegan producten gekocht? Dat denk ik wel, maar ik lees het niet terug. Die vind ik dan ook weer prijzig.

  • Sabine

   Hoi Daphne,
   Leuk om te lezen dat je ook de vegan challenge probeert.
   Ik vind het ook moeilijk hoor, soms vraag ik me af of ik nu ongezonder eet omdat snacks wel weer makkelijk te krijgen zijn, haha.
   Ik probeer daar deze week wel wat meer op te letten. Waarom heb jij voor de challenge gekozen?

   De pasta die ik eet is een volkorenvariant van een huismerk, ik weet niet zeker of die van de Lidl of Coop was.
   Ik ben er achter gekomen dat in de goedkopere volkorenpasta’s vaak geen ei zit, dus die kun je eten.

   Brood is altijd wel even zoeken. Je kunt kijken op deze website: http://wiki.veganisme.org/index.php/Brood
   daar staat een lijstje met welke brood vegan is en waar je dat kunt kopen.
   Ik kijk zelf in de winkel op de ingrediëtenlijst, wat ik handig vind is dat MELK en EI vaak dikgedrukt staan.
   Bakkersgist is ook dierlijk, dan vallen veel broden af. Toe nu toe ben ik vaak op een wat lichtere broodsoort uitgekomen en
   een spelt variant. Verder zijn roggebrood, pitabroodjes en wraps ook vaak vegan. Misschien vind je dat lekker?

   Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen helpen, veel succes met de challenge!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.