werken bij GAM-solar
Gambia,  Persoonlijk,  Reizen

Werken bij GAM-Solar in Gambia

Ik word hartelijk ontvangen bij GAM-Solar, twee jongens die er werken zitten nog te ontbijten en ik maak een praatje met ze. Wanneer ik de trap op loop heten Hans en Dawda me welkom en krijg ik een kopje thee. Ze leggen me de weg uit, zodat ik de volgende keer niet verdwaal. GAM-Solar blijkt in Kotu te liggen en niet in Kololi, dat is dus een hele andere wijk.

Het franchise plan

Dawda, een Gambiaanse werknemer van GAM-Solar heeft een franchise concept bedacht voor het bedrijf. De bedoeling is dat ik dit idee ga uitwerken. Het is een geweldig goed plan en ik ben er erg enthousiast over dat ik hier deel van mag uitmaken.

Het gaat om het volgende: 
GAM-Solar bestaat nu al 18 jaar hier in Gambia. Hans (Nederlandse eigenaar) is met het bedrijfje begonnen en er werken inmiddels zo’n 25 Gambianen voor GAM-Solar. Verbeteren van water, elektriciteit en de voedselproductie in Gambia is de missie waarmee Hans is begonnen. Door verschillende bedrijven te voorzien van solar-systemen en waterpompen op zonne-energie streven ze deze missie na. Dit gaat prima, want zon is er natuurlijk genoeg. GAM-Solar is nu op het punt waarbij ze willen groeien. Daarom is het franchise-idee een hele goede optie. Hierbij geeft GAM-Solar trainingen aan (jonge) Gambianen in hoe ze hun eigen bedrijfje kunnen runnen. Er wordt een solar-systeem geïnstalleerd en ze kunnen onder de naam van GAM-Solar een eigen bedrijfje opstarten. De geïnteresseerden krijgen training in installatie, management (en boekhouding) en andere nodige bedrijfsonderdelen. GAM-Solar voorziet het bedrijfje van advies en alle benodigdheden en wil daarvoor elke maand een percentage van de winst ontvangen.

Ik mag de franchise formule schrijven

Aan mij de opdracht om een franchise formule te schrijven. Ik ben nu begonnen met het schrijven van de franchise handleiding. In de handleiding komt alles te staan zijn dat belangrijk is om te weten over het bedrijf, zoals: inkoop en verkoopprijzen van producten, afspraken over de samenwerking en andere regels en de voordelen die te behalen zijn. Wanneer de handleiding af ga ik in overleg een start maken met het introduceren van het concept, bijvoorbeeld door een presentatie te maken/houden voor organisaties of een trainingsprogramma ontwikkelen voor de franchisenemer.

De eerste dag lees ik door wat er tot nu toe gemaakt is en maak ik een opzetje voor de handleiding die ik wil gaan schrijven. Collega Fadal biedt aan om me naar Brikama te rijden, zodat ik morgen zeker weten de weg naar werk kan vinden. 

Reacties

Regina (7 maart 2016)

Ik hoop dat het een succes volle opdracht wordt naar tevredenheid. Maak er wat moois van want dat kan jij heel goed!

Sabine Mulder (8 maart 2016)
Dankjewel mam, ik doe mijn best er iets moois van te maken 🙂

Gina (9 maart 2016 )

Hoi Sabine, wat grappig zo om op de hoogte te blijven van hoe jij mijlen ver weg bezig bent om daar mensen te helpen.
Hoop dat je er veel van leert en de mensen daar veel kan leren.
Groetjes vanuit Groningen en tot horens liefs Gina.

Aat Roest (18 maart 2016)

Hoi Sabine,
Wat een ondernemer ben je in alle opzichten! Met bewondering lees ik je belevenissen. Dat je je niet gauw uit het veld laat slaan wist ik, maar hier bewijs je het opnieuw en ook nog in een omgeving waar je deskundigheid en betrokkenheid tot zijn recht komt!
Fijn dat je ons ook rechtstreeks op de hoogte houdt. We blijven je volgen en denken en praten hier veel aan/over je. Groetnis fan Fryslân!

Sabine Mulder (22 maart 2016)
Dankjewel Aat & Gina voor jullie leuke reacties!
Leuk dat ik op deze manier iedereen op de hoogte kan houden.

Groetjes uit Gambia!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.