leuk-in-gambia
Gambia,  Reizen

10 dingen die leuk zijn aan Gambia

Vandaag wilde ik schrijven over de leuke dingen in Gambia. Want er is zoveel leuks. Daarom een lijstje met de leuke kanten van Gambia, enjoy!

1. Liften

In Gambia is het heel gewoon om te liften. Iedereen doet het hier en een lift is ook makkelijk te krijgen. Alleen liften doe ik niet, maar als we met een groepje zijn dan doen we weleens een poging. Soms scoor je een ritje in een hele luxe auto of soms rij je mee in de achterbak van een pick-up. Het leukste aan het liften is dat je in contact bent met verschillende mensen en zo ook verschillende verhalen en meningen hoort. Op deze manier leer je ook erg veel van de cultuur.
De ene keer zit je bij de eigenaar van de Gambiaanse supermarkten in de auto en de andere keer bij een man die zijn eigen mansion aan het bouwen is in de Paradise Estate (villa wijk).

2. Het weer

Ik word absoluut blij van de zon en die is hier dan ook altijd! Al mijn vitamine D is inmiddels wel weer aangevuld. Geen dikke winterjassen of wollen sokken nodig!, Heerlijk!
Op werk ervaar ik een heerlijk vakantiegevoel en in de weekenden ben ik in de natuur of op het strand.

strand gambia

3. Relax, take it easy

Sommige mensen ergeren zich dood aan het ‘slome tempo’ van de gemiddelde Gambiaan. Maar ik vind het eigenlijk wel prettig. Het geeft de vrijheid om eens rustig je broodje op te eten of een praatje te maken met een bekende. Te laat komen is niet erg en ik kan nog steeds bereiken wat ik had willen bereiken op een dag. Geen druk en stressvrij leven, niks mis mee toch?

4. De stranden

 Veel Gambianen zal je niet vinden in de zee. Dus des te meer plek voor mij om te zwemmen. De stranden zijn vrij rustig en daarom erg relaxed. Ook heb je veel entertainment, want de Gambianen gebruiken het strand als een soort van sportschool (salto’s makende mannen en voetbaltoernooien zijn geen uitzondering).

5. Dieren

Het is een doodnormale zaak dat er op de campus een geit langs loopt als je met je familie aan het bellen bent. Oh, of een koe. Het is hier overal één grote kinderboerderij. De meest voorkomende dieren die overal rond lopen: geiten, kippen, koeien, ezels en katten. Ook al leef ik hier in een stad, zo voelt het toch een beetje of ik op een boerderij woon. Niet zolang geleden hebben we een geit en een haan uit de tuin gejaagd (De moestuin moet beschermd blijven natuurlijk).

koeien gambia

6. Gastvrijheid

Gambianen zijn heel gastvrij. Hier kunnen we in Nederland nog wel wat van leren. Iedereen kijkt naar elkaar uit (en naar elkaars kinderen). Je bent altijd van harte welkom om te blijven eten en om een rondleiding te krijgen bij iemand thuis.

7. Ouderwetse arbeid

Klerenmakers, schoenmakers, sieraden laten maken et cetera. In Europa is alles zo massaal, gemaakt met machines. Maar hier is alles nog zo persoonlijk. Wil je een armbandje, maar kun je die niet vinden? Dan laat je gewoon één maken. Heb je een leuke stof gezien en wil je daar een bloesje van? Breng je het stofje gewoon naar een kleermaker. Oh, en daar hoef je echt geen twee weken op te wachten. Als je geluk hebt is het binnen een uurtje klaar en anders toch echt wel de volgende dag.

8. Kinderen

Er zijn heel enorm veel kinderen en ze zijn ook allemaal erg nieuwsgierig. Jij bent een ‘toebab’ (blanke) en dat is bijzonder natuurlijk. Ze willen graag indruk op je maken, je aanraken en knuffelen. Wanneer je een rondje gaat hardlopen, dan rennen ze gezellig een rondje achter je aan.
Soms kan het ontzettend irritant zijn. Maar eigenlijk doen ze geen vlieg kwaad en zijn ze gewoon hartstikke schattig.

9. Flexibiliteit

In Nederland sluiten we de winkel keurig om 18.00 uur af. Maar dat gebeurd hier eigenlijk niet. Heb jij om 2.00 uur ’s nachts bedacht dat je nog even water wilt kopen in de winkel? Dan is er altijd wel een mogelijkheid. Je kunt dan natuurlijk ook gerust nog even uiteten. Ook de kleermaker vindt het geen probleem om je op te meten om 21.00 uur ’s avonds en ’s nachts door te werken zodat jij om 10.00 uur ’s ochtends de deur uit kan in je nieuwe jurk. Je hoeft ook nooit een half uur te wachten op de bus die net is vertrokken. Want je houdt gewoon een busje aan die langs rijdt, binnen een minuut is er wel weer een volgende.

10. Feestjes

Inmiddels heb ik al twee bruiloften meegemaakt en een baby-ceremonie, deze lokale feesten zijn natuurlijk heel bijzonder om mee te maken. Ook leuk zijn de stapavonden: de Gambianen houden van dansen, dus de dansvloer is altijd vol. Geen stijf gedoe natuurlijk hè, gewoon met de billen shaken! 

feestje gambia

Reacties

Regina (22 maart 2016)

Fijn te horen dat jij je in Gambia thuis voelt, dus nog steeds geen heimwee naar Nederland. De zon , strand en zee, geen stress.. net iets voor jou, maar dat zal je niet altijd hebben. Wij zijn een beetje jaloers op je, want wij moeten het doen met 8 tot 9 graden en wij zijn blij met een beetje zon, als die nog schijnen wilt. Dus geen vitamine D voor ons, alleen pilletjes. We zien je wel weer terug in Nederland.

Marleen Mulder (23 maart 2016)

Hallo Sabine,

Ik zie aan je gezicht dat je het daar goed naar je zin hebt. Je bent wel happy daar!!
Mooie foto”s hoor! 
Alleen van de honden vind ik ze zielig dat ze zo eenzaam aan het strand liggen. Ik weet niet of ze van iemand zijn….maar waarschijnlijk zijn het zwerfhonden wat je daar natuurlijk veel meer hebt.

Geniet nog van het mooie weer daar!! ( van de zon krijg je energie)
Succes verder.

Hartelijke groeten,
Marleen Mulder

Sabine (23 maart 2016)

Hey Marleen,

Dankjewel voor je reactie.

Het zijn inderdaad zwerfhonden, maar maak je niet druk want ze krijgen gewoon eten en drinken in hondenbakjes van de lokale bevolking op het strand.
De hondjes kunnen ook commando’s opvolgen en ik heb ook een Gambiaanse man zien spelen met de hondjes. Dus het valt best mee hoe zielig ze zijn.

Groetjes Sabine

Gina (24 maart 2016)

Hoi Sabine als het goed is zijn er inmiddels meer mensen die je geappt hebben en hun email hebben gestuurd zodat ze jou kunnen volgen. Heb al met veel enthousiasme jouw verhalen verteld.
Blij om te lezen dat je het daar zo leuk hebt en hoop er stilletjes op dat je een klein plekje in je koffer vrij houd voor ’n klein kattendingetje haha liefs Gina.

Sabine (24 maart 2016)

Hey Gina, 
Haha, ik word nog eens beroemd daar. Mijn whatsapp doet het bijna nooit meer de afgelopen dagen (te sloom internet hier). Ik zal de aanmeldingen toevoegen zodra ik ze zie.
Binnenkort ga ik naar de craftmarket opzoek naar wat kunst enzo. Hoogstwaarschijnlijk vind ik daar ook wel een kattedingetje voor je verzameling. Ik hou het in mn achterhoofd! 
Groetjes uit Gambia

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.