gambia-werk-gam_solar
Gambia,  Reizen

Mijn werk in Gambia

Allereerst bedankt voor jullie lieve berichtjes! Ik lees de reacties met veel plezier 🙂

Inmiddels ben ik alweer een maand in Gambia en heb veel meegemaakt. Ik krijg soms te horen aan de telefoon dat het lijkt alsof ik alleen maar vakantie aan het vieren ben en dat klopt deels natuurlijk ook. Want ik ga lekker één keer per week naar het strand en ik maak ’s weekends fantastische toeristische tripjes!

Maar, ik ben natuurlijk ook gewoon aan het werk hier (jawel mama!) en het leek me goed om ook eens die kant van mijn leven in Gambia te beschrijven.

Wat ik zoal doe tijdens mijn werk

Elke maandag tot en met donderdag werk ik van 9 tot 5 bij GAM- Solar aan hun franchise concept.

Wat ik tot nu toe deed

Ik heb de eerste vier hoofdstukken van de franchise handleiding nu geschreven. Dit staat er ongeveer in:
– Hoofdstuk 1: proposal (voor de potentiële franchisee)
– Hoofdstuk 2: algemene informatie over GAM-Solar
– Hoofdstuk 3: kansen & bedreigingen in de markt. Hoe spelen we daar op in: doelen van het franchise concept.
– Hoofdstuk 4: overzicht van het franchise concept (de kosten voor de start-up moet ik nog toevoegen)

Ik schrijf alles natuurlijk in het Engels (de officiële taal van Gambia).

Wat ik momenteel doe

Momenteel zijn we opzoek naar goede locaties in Gambia. Er wordt nu gedacht aan de steden Farafenni, Soma en Basse. Dawda (collega) en ik gaan daar in de komende tijd langs (als het lukt) om te kijken hoeveel de huurkosten zullen zijn en de mogelijkheden daar. Daarna kunnen we de grote van de nodige solar-systemen beslissen en wat de kosten daarvan zijn.

Op dit moment schrijf ik hoofdstuk 5. Dit hoofdstuk heet Franchise formula: technical approach. Het is een zeer uitgebreid hoofdstuk. Hierin staan allerlei processen en standaarden beschreven die de franchisee moet volgen. Denk aan:
– Welke producten verkopen? En voor welke prijs?
– Prijsafspraken, voor bijvoorbeeld het geven van kortingen
– Hoe wordt de distributie geregeld?
– Op welke manier mag de franchisee zijn bedrijf promoten?
– Welke strategieën worden er gehanteerd (tegenover klanten, concurrentie etc.)?
– Hoe moet een franchisee zich positioneren?
– Indeling van het management en personeel
– Samenwerkingsregels tussen GAM-Solar en franchisee
– Huisstijl (documenten zoals briefpapier etc.) 

Het moeilijkste gedeelte

Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit een heel lastig hoofdstuk is om te schrijven. Hiervoor is er namelijk veel discussie nodig. Want wat willen we nou precies gaan doen? Hoe dekken we de risico’s in? Wie worden nu eigenlijk de franchisees? (hele verschillende meningen).

De vorige hoofdstukken kon ik zelfstandig schrijven. Maar bij het schrijven van dit hoofdstuk moet ik veel overleggen en discussiëren over wat verstandig is. We hebben al positieve reacties gekregen van Lendahand (crowdfunding organisatie) voor een mogelijke investering en een solide plan kan goed bij helpen als ondersteuning (Ja, eigenlijk doe ik dus enorm belangrijk werk). 
Doorpakken moeten we zeker, want het plan is om in Juni de eerste pilot franchise op te starten!

Reacties

Regina (22 maart 2016)

Een zwaar ondernemen en een grote verantwoordelijkheid op jouw schouders. Zo bouw je zelfvertrouwen en zelfstandigheid op! Maar als jij je in erin kan vinden is het heel fijn. Strand, zee en de zon maken je dag ieder keer weer goed daar wordt een ieder vrolijk van en jij helemaal!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.