Gambia Gam Solar
Gambia,  Persoonlijk,  Reizen

Een kans voor jongeren in Gambia

Hoe verminder je werkloosheid in een derdewereldland? Wanneer jongeren het land uit lopen, wat doe je dan? Perspectief geven! Een jaar gelden ging ik naar Gambia met de missie om Gambiaanse jongeren te helpen aan een toekomstperspectief. Een idealistische missie, waar ik vier maanden lang aan heb gewerkt bij GAM-Solar (zonnepanelen installatiebedrijf). Een aantal dagen terug hoorde ik dat het samenwerkingscontract tussen GAM-Solar, NEDi en NYC is getekend voor de franchise(pilot) die ik ontwikkeld heb. Dat is ontzettend goed nieuws voor mij :). Nog beter nieuws voor Gambiaanse jongeren!

Even over dat toekomstperspectief ..

In Gambia wordt vaak gehandeld op korte termijn. Het kortetermijndenken komt waarschijnlijk ook doordat de mensen in Gambia door de armoede veel bezig zijn met overleven, daardoor is er niet veel ruimte meer om na te denken over toekomstplannen.

Aan die armoede zijn ook andere dingen te koppelen die niet erg helpen bij het maken van toekomstplannen. Maar liefst 39% van de Gambiaanse bevolking is jonger dan 15 jaar (bij ons zijn dat wellicht de 65+’ers), Gambianen maken dus heel veel baby’s. Je ziet dat in veel arme landen. Er zijn geen fancy verzorgingstehuizen zoals bij ons. Dus meer kinderen is in hun ogen meer kans dat er iemand is die je kan verzorgen en voor inkomsten kan zorgen wanneer je ouder bent. Alléén, er is vaak zo weinig geld in een gezin dat ze niet alle kinderen naar de universiteit kunnen sturen, of überhaupt naar school.

Jongeren die wel geschoold zijn kiezen er vaak voor om naar het buitenland te emigreren, daar hebben ze een grotere kans op een baan, die bovendien een hoger loon garandeert dan een baan in Gambia. Andere jongeren die helemaal geen perspectief meer hebben kiezen er soms  uit wanhoop voor om ‘The Backway’ naar Europa te nemen (voor je beeldvorming: de woestijn door en in volgepropte boten de oceaan oversteken, de meeste mensen overleven deze tocht niet). Jongeren vertelden mij persoonlijk dat ze niet kunnen blijven, wanneer ze geen mogelijkheden hebben om geld te verdienen.

Een kans creëren voor jongeren

Vier maanden lang heb ik me bezig gehouden met de vraag ‘Hoe kunnen we een franchiseorganisatie creëren die Gambiaanse jongeren een kans biedt op een duurzame toekomst? Het idee voor de franchise heb ik onderzocht en uitgeschreven. Nu, ruim een jaar later lijkt het dan echt te gaan gebeuren, de pilot is gestart. Wellicht is er inmiddels het één en ander veranderd, maar het oorspronkelijke idee ziet er als volgt uit:


Het idee in het kort

Een Gambiaan kan een eigen bedrijfje opstarten dat de naam van GAM-Solar draagt. Het voordeel voor de jonge ondernemer is dat GAM-Solar naamsbekendheid heeft en jarenlang ervaring heeft op het gebied van zonne-energie. Voor de franchisenemer wordt scholing in ondernemerschap geregeld (in samenwerking met ondernemingsopleidingsinstituut NEDi en NYC) en natuurlijk wordt er alles over de installatie van zonnepanelen geleerd. Ook is er de mogelijkheid om één van de top-locaties in het land te gebruiken.

De franchisenemer krijgt van GAM-Solar een lening (RENT2OWN) waarmee de opstart bekostigt kan worden (zij leveren eenmalig een kleine eigen bijdrage en hebben daarna 3 jaar lang de tijd om de lening terug te betalen ). Ook krijgt de franchisenemer intensieve begeleiding en coaching bij alle ins- en outs van de organisatie. Er zijn verschillende manier waarmee de franchisenemer kan verdienen: grote opdrachten zoals het installeren van zonnepanelen, maar ook klein: verkoop van zonne-energie(producten) en bijvoorbeeld van ijsblokken (gezien de zonne-energie is er de mogelijkheid om vriezers te plaatsen). Betaling van klanten wordt gegarandeerd door een Pay-2-go-systeem waarbij klanten direct betalen wat ze afnemen (Bijv. willen ze hun telefoon opladen? dan kunnen ze met hun opgewaardeerde punten direct betalen).

Eén franchiseproject zorgt voor minimaal vijf arbeidsplaatsen. Het mooie eraan is dat dit niet alleen in de rijkere gebieden mogelijk is, maar ook juist in het binnenland. Hieronder een kaartje van de plaatsen geselecteerde plaatsen voor de eerste ondernemingen: Farafenni, Soma, Bangsang en Basse. Op dit moment kan ik weinig over het verloop vertellen, maar wellicht ga ik dit over een paar jaar met eigen ogen bewonderen.

Ik hoop natuurlijk heel erg dat het gaat lukken met de pilot, ik ben overtuigd van het idee en de potentie ervan. Want: stel dat er 10 ondernemingen worden opgezet, dan betekent dit dat er minimaal 50 mensen voorzien zijn van een baan. Maar nog veel meer mensen die licht in in huis kunnen hebben. Dat zou toch geweldig zijn? Het is nu aan de Afrikanen om het te doen en dat kan nog een pittige klus worden. Ik blijf optimistisch!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.