radijsjes inmaken met kruiden
Groene vingers

Wat te doen met al die radijsjes? Inmaken!

Ongeveer ander halve maand geleden schreef ik over hoe je radijsjes kunt zaaien, een paar keer is het megakoud geweest waardoor ik even vreesde dat ze het wellicht niet zouden overleven. Maar niks aan de hand blijkt, want op het moment heb ik radijsjes in overvloed.  Maar wat doe je dan met al die radijsjes? Lekker op een broodje bij de lunch natuurlijk, of door een salade. Ik heb er ook al een dipsaus van gemaakt (met iets te veel knoflook, oeps) en een aantal aan onze moeders gegeven, maar ik kom er maar niet van af haha. Wil je nog een paar hebben?

Tweedekansjes 

Dat is dus het drama van een beginnende moestuinierder, veel te veel ambitie. Ik had deze zaadjes nog over van vorig jaar, ik wist niet of ze wel uit zouden komen of hoe ze überhaupt zouden groeien. Drie zaadjes strooide ik per drie centimeter – stel je voor dat ze niet uitkomen?!- Ik kan wel stellen dat ze allemaal zijn uitgekomen. Ik dunde ze uit, maar dat deed pijn in m’n hart. Ik kon het niet verdragen, elke dag had ik gekeken: hoe ze ontkiemden en hoe ze hun eerste blaadjes kregen. Zomaar de helft in de gft-bak pleuren, nee dat kon ik niet!  -Je denkt nu waarschijnlijk ‘who cares?’, Sabine het gevoelsmens cares-  Ik besloot ze nog een tweede kans te geven, in een moestuinbedje dat nog geen bestemming had. Minuscule zaailingen plante ik in de grond, mijn verwachtingen waren dat ze het niet zouden overleven. Een verhuizing in de hitte (het was mega warm die dag) is te heftig om te kunnen wennen aan de nieuwe plek. Of toch niet? Zijn radijsjes zo makkelijk om in leven te houden dat zelfs ik het kan? Of heb ik gewoon geluk? Ik weet het niet, ik weet alleen dat ik nu heel veel radijsjes heb + nog een half zakje zaden.

Geen verspilling

Af en toe haalde ik er een paar uit, zodat de anderen nog groter kunnen groeien. Degene die ik er uitgehaald had zijn te klein (verkondigde mama). Inmiddels heeft ze een pot mega-radijzen van me gekregen -heb ik zelf ook weer wat minder-. Arne vond de radijzen niet rond genoeg, meer eivormig. Gelukkig heeft niemand geklaagd over de smaak.


Radijsjes zijn niet zo heel lang houdbaar, daarom besloot ik ze in te maken. Zoetzuur in een pot dus, dan zijn ze maanden houdbaar. Dit is de eerste keer dat ik iets inmaak, dus correct me if i’m wrong. Ik heb wat research gedaan en heb besloten om te gebruiken wat ik in huis heb. De basis is in elk geval: (witte wijn) azijn en suiker, daarnaast kun je er allerlei verschillende kruiden aan toevoegen. Ik vond recepten met onder andere mosterdzaad, venkel en jeneverbessen.

Radijsjes inmaken

Hoe doe je dat dan, radijsjes inmaken? Veel heb je daar niet voor nodig. Met een weckpot en een pan kom je al een heel eind. De basisingrediënten heb ik altijd wel in huis, jij misschien ook wel. Ik heb het volgende gedaan:

Bijgerecht 20 minuten  |    in 5 stappen
De basis is azijn & suiker, daarnaast kun het recept aanpassen naar wat jezelf in huis hebt.

Ingrediënten voor 1 pot van circa 750 ml
(1 grote mayo-pot + 1 jampotje)
+/- 20 radijsjes
70 ml azijn
180 ml witte wijn azijn
75 gram suiker
1 ui (kwart ringen)
1 el komijnzaad
1 el peperkorrels
1 el citroensap
Handje vol verse koriander

Zo maak je het:

Stap 1 – Was de radijsjes*
Stap 2 – Steriliseer je (wek)potje **
Stap 3 – Breng een pan met de azijn en suiker aan de kook
Stap 4 – Vul het potje met de radijsjes (tot hij goed vol zit) en kruiden
Stap 5 – Giet als de suiker is opgelost het azijnmengsel erover en sluit het potje ***

Dat was makkelijk toch? Je kunt je potje ingemaakte radijsjes wel zes maanden tot een jaar bewaren!
Bewaar je potje op een donkere, koele plek (koelkast).

* Ik zie vaak dat mensen de radijsjes in dunne plakjes snijden, dat zal ten goede komen aan de smaak. Ik heb ervoor gekozen om ze zoveel mogelijk heel te laten, omdat ik dat fabulous vind staan xD Snij je ze in plakjes, dan passen er natuurlijk ook veel meer in een pot. 
** Je kunt dit doen door het potje eerst af te wassen en daarna in een hete oven te doen of in kokend water. Zo gaan de bacteriën dood. 
Het beste is om het potje niet af te drogen (dan komen er weer bacteriën in, waardoor de houdbaarheidsdatum afneemt) en haal je potje pas uit ‘de kook’ wanneer je hem gaat vullen. 
*** Bij wekpotjes heb je inmaakringen- en klemmen, bij oude jampotjes natuurlijk niet. Ik heb daarom voor de zekerheid wat huishoudfolie over het potje gedaan voor ik heb sloot, maar ik geloof dat dit niet perse noodzakelijk is. 

Heb jij ook zoveel radijsjes dit jaar of juist helemaal niet? In welke gerechten gebruik jij radijsjes? Heb je weleens groente ingemaakt? Ik ben benieuwd naar jouw radijsavonturen! 

Eén reactie

  • Karen

    Woow zie er geweldig uit, zou ik binnekort samen met mijn verloofde ook wel eens willen doen. Ik blijf je volgen,

    Alvast dank vor de inspiratie !

    groetjes

    Karen

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.