schaal vol radijsjes
Groene vingers

Radijsjes zaaien: Hoe werkt dat?

Ik schreef al eerder dat ik dit jaar dolgraag wil kunnen eten uit eigen tuin. Momenteel is het voor mij niet zo slim om allemaal fancy moestuinbakken aan te schaffen of dure grond te kopen, want het is onzeker hoelang we hier nog blijven wonen. Dat betekent niet het moestuinidee nu in het water valt, nee hoor! We gaan gewoon beginnen! Als we ineens toch verhuizen, dan hebben de nieuwe bewoners geluk.

Recyclen

Toen ik de tuin opruimde kwam ik nog een onder-je-bed-schuif-box  (geen idee hoe zo’n ding eigenlijk heet) tegen en de bak van een oud konijnenhok. De bakken uit onze voormalige rommeltuin zijn net hoog genoeg om een aantal kleine plantjes in te zaaien. In één bak heb ik radijsjes gezaaid. De fijne kneepjes van het zaaien, tot aan de radijsjes op je bord lees je vandaag.

Welke soort moet je kiezen?

Naast de rode ronde radijsjes die ze in de supermarkt verkopen, zijn er ook andere vormen en kleuren: langwerpige, gele of paarse bijvoorbeeld. Wanneer je  ze direct in de grond zaait, dan maakt het niet zoveel uit welke je kiest. Let wel goed op wanneer je onder glas zaait, radijsjes die voor buiten bedoeld zijn groeien te snel onder glas. Dan krijg je bijvoorbeeld heel veel blad en heel weinig knol. En hoewel de(jonge) blaadjes van de radijs wel kunt eten, doe je het natuurlijk voor de knol.

Wanneer zaai je radijsjes?

Het schijnt het lekkerste te zijn om de radijsjes in het voorjaar te zaaien, omdat in de zomer de radijsjes niet zo lekker zijn. Ook heb je in het voorjaar minder last van ziekten/ongedierte (slakken). Na de zomer (augustus) kan je eventueel nogmaals radijsjes zaaien. De zaadjes hoef je niet voor te zaaien en kunnen dus direct in de volle grond.  Hier hiervoor een mooi plekje uit in de zon.

Hoe zaai je radijsjes?

Op de verpakking van de zaadjes staat vermeld hoever je ze uit elkaar moet zaaien. Ik had nog wat rode zomerradijszaadjes liggen. Deze heb ik 3 cm uit elkaar gezaaid, ongeveer een halve centimeter diep. Het kan hier van afwijken. Radijsjes kiemen erg snel van zichzelf (1-2 week), wil je het proces alsnog versnellen dan kun je de zaadjes voorweken in een bakje water. Zaai niet teveel tegelijk, want je kunt radijsjes maar kort bewaren.

Gezaaid, en dan?

Het is belangrijk dat je de grond voldoende water geeft, wanneer de radijsjes een te droge grond hebben dan worden ze scherp van smaak en droge grond kan ook aardvlooien aantrekken. Voor de rest hoef je alleen wat onkruid te wieden en uitdunnen indien nodig.

Oogsten en bewaren

Na ongeveer een maand kun je de radijsjes al oogsten. Je kunt telkens de groten er (in zijn geheel) uittrekken, dan hebben de kleine meer ruimte om te groeien. Laat ze niet te groot worden, want dan zijn ze niet meer lekker. Bovendien trekken ze dan meer ongedierte aan. Snij daarna gelijk het blad (loof) eraf,  ander worden de radijsjes zacht. Laat de wortels wel zitten tot gebruik. Radijsjes eet je het liefst gelijk op, maar je kunt de radijsjes maximaal een paar dagen in een bakje water bewaren in de koelkast.

Als je goed kijkt zie je rechts in de foto hierboven al een klein knopje boven de aarde uit komen. (YEAH!)
Over een paar weken hoop ik wat foto’s te kunnen laten zien van hoe mooi ze zijn geworden -fingers crossed-.

Up-date: Heb je ook radijsjes gezaaid? Ik zou het leuk vinden als je een foto met me deelt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.