inkijk gambia dorp
Gambia,  Reizen

10 dingen die je nog niet wist over Gambia

Het is alweer een jaar geleden dat ik in Gambia woonde en ik kijk er nog steeds met liefde naar terug. Wat een geweldig land, wat een lieve mensen en wat veel vrolijkheid heb ik daar meegemaakt. Natuurlijk heb ik (zoals ieder mens doet) van te voren ideeën in mijn hoofd gemaakt over hoe het zou zijn. Ik dacht dat het in Gambia altijd warm zou zijn en dat ik waarschijnlijk elke dag rijst met vis zou eten. Ik ben tot ontdekking gekomen dat deze ideeën niet kloppen en dat Gambia soms verrassend uit de hoek kan komen. Hieronder een lijstje van mijn waarnemingen:

1. Sorry dat u struikelde over uw eigen voeten

De mensen in Gambia zijn buitengewoon lief tegen alles en iedereen.  Je hoort dit ook terug doordat ze opvallend vaak ‘sorry’ zeggen. Wanneer jij een pen op de grond laat vallen, zegt een Gambiaan ‘sorry hè’ (omdat je nu moet bukken?, of omdat de grond nu pijn heeft?).  In Nederland kan het gebeuren dat je uitgelachen wordt wanneer je struikelt. Maar niet in Gambia! Wanneer je struikelt, voelt een Gambiaan met je mee en zal hij ook sorry zeggen.

2. Salade?  Wat dacht je van gefrituurde kool

In Gambia zijn ze gek op frituren, ze frituren werkelijk alles. Niet alleen kip en vis, maar ook omelet en zelfs alle groente. Wortelen, aubergine en kool worden niet gekookt of gebakken maar gefrituurd. Als klap op de vuurpijl heb ik zelfs een gefrituurde mars gegeten in Gambia.

3. Grab the spoon out the chicken

Helaas is het zo dat een groot gedeelte van de Gambianen niet de mogelijkheid gehad heeft om naar school te gaan. Maar zelfs al zijn de mensen geschoold en spreken ze Engels, dan nog wordt het een lastige taal gevonden. Hoe vervelend dit ook is, het levert soms wel grappig situaties op. Uitspraak kan soms lastig zijn dus dan wordt er ‘chicken’ gezegd terwijl er ‘kitchen’ bedoeld wordt. Ook wordt er vaak ‘aks’ gezegd in plaats van ‘ask’. Het meest verwarrende is wanneer er ‘he’ gebruikt wordt terwijl er  ‘she’ bedoeld wordt (Hij gaf de baby borstvoeding?)

4. Dit is mijn zus: andere moeder, dezelfde vader

In Gambia is het normaal om uitgebreid kennis te maken. Degene die je ontmoet wil in al zijn nieuwsgierigheid ook gelijk van alles van je weten.  Om te beginnen bij je voor- en achternaam én je telefoonnummer. Als ze die eenmaal weten ben je een deel van hun leven en delen zij ook vertrouwelijke informatie met jou. Het voordeel is dat je er op die manier altijd achter komt op welke wijze je iets voor elkaar kunt betekenen.

Een andere kant: je krijgt ook informatie waar je helemaal niet om gevraagd had, zo vertellen ze van elk familielid die je ontmoet, wie diegene precies van je is. Dit is Mariama: de zus van de aangetrouwde nicht van mijn vader.

5.  Gambianen houden van bellen

Als Gambianen ergens goed in zijn is het netwerken! Iedereen kent wel iemand die iets voor je kan betekenen. Om deze netwerken te onderhouden wordt er gebeld. Heel veel gebeld. Al is het alleen maar om te vragen hoe het gaat en weer op te hangen. Bellen is een must in Gambia.  Word je gebeld tijdens een meeting? Geen probleem, je kunt gewoon opnemen.

6. Het Portugees oorlogsschip

Gambia heeft mooie stranden waar je heerlijk over kunt wandelen. Tijdens mijn tochten langs de zee zag ik vaak aangespoelde kwallen liggen. Althans dat dacht ik. Na wat onderzoek ben ik er achter gekomen dat het gaat om ‘het Portugees oorlogsschip’.  Hoewel dit vreselijk lijkt op een kwal..  is het geen kwal, maar een complexe kolonie van poliepen (individuele dieren).
Dit las ik erover op internet: Het ding ziet eruit als een plastic boterhamzakje met een blauw/paarse gloed. Het is een gevaarlijke soort, het gevaar zit in de tentakels (die wel 50 meter lang kunnen worden). Dat mensen het Portugees oorlogsschip voor een kwal aanzien kan tot de verkeerde behandeling leiden voor beten. Het gif van de poliepen heeft namelijk een andere samenstelling dan die van een kwal. Op letten dus als je gaat zwemmen! Ook afblijven van een dood exemplaar op het strand: die kunnen nog steken.

7.  Geiten wassen in de zee

Als we het dan toch over dieren hebben..   Veel mensen denken dat Gambianen niet goed voor dieren zijn en dat ze zeker geen huisdieren hebben. Nou wil ik dat gerucht gelijk uit de wereld helpen, omdat ik heb gezien dat Gambianen goed omgaan met dieren. Natuurlijk is het anders dan hier, ze houden geen honden of katten binnen om mee te knuffelen zoals wij dat in Nederland doen.
Maar dat betekent niet dat ze de dieren aan hun lot over laten. Ik heb bijvoorbeeld gezien dat ze straathonden eten geven op het strand. Daarnaast hebben de meeste Gambianen wel een kat op het erf lopen die ze netjes verzorgen (al is het maar zodat hij muizen vangt).

Ik heb me doodgelachen toen ik twee Gambiaanse jongens een vieze geit zag wassen in de zee. Die moest natuurlijk ook goed voor de dag komen.

8. Beliebers

Afrika is waar de muziek vandaan komt en zoals verwacht kwamen er feesten waarbij de Gambianen helemaal los gingen op muziek. Lekkere beats en af en toe een zanger begeleid met djembé. Ook reggae werd volop gedraaid. Eén ding had ik niet verwacht: dat ik zo vaak  Justin Bieber zou horen in Gambia. De songteksten van de liedjes ‘sorry’ en ‘love yourself’ van Justin ken zelfs ik nu bijna uit m’n hoofd. Graag of niet.

9. Highway to..

Ik heb veel gezien van Gambia, dat gaat ook makkelijk omdat het land niet zo heel groot is. Voor mijn werk moest ik veel reizen en ik ben ook eens naar Bassé helemaal aan de andere kant van Gambia gereisd. Tot mijn verbazing zijn er overal goede hoofdwegen. De autowegen naar de andere kant van het land zijn super, ik heb ze in Europa slechter gezien. Als er niet regelmatig ezels, koeien of paarden de weg over zouden steken dan zou je er gewoon een 100km weg of misschien zelfs snelweg van kunnen maken. Eigenlijk  kunnen ze makkelijk tol of wegenbelasting vragen.

10. Een patatje pinda en een frikandel speciaal alstublieft

Dat je op vakantie in Turkije een Douwe Egberts café of een Nederlandse snackbar kan vinden dat weet inmiddels iedereen. Maar dat er in Gambia broodjes kroket te bestellen zijn, is misschien niet iets waar je aan denkt als je Afrika voor je ziet. Gambia leeft voornamelijk van toerisme en ook veel Nederlanders gaan hier op vakantie. Het makkelijke is dat je gewoon Engels kunt praten. Nederlandse ondernemers hebben Gambia ook ontdekt en daarom is er Eddie’s eetcafé, snackbar Alex, snackbar typisch Hollands en Theo’s pannenkoekenhuis.

Al zin om naar Gambia te gaan?

Voorheen wist bijna niemand waar Gambia lag, maar een aantal weken geleden is Gambia vaker in het nieuws geweest omdat de voormalige president niet wilde vertrekken. Dit heeft voor veel onrust gezorgd, inmiddels is er een nieuwe president in Gambia en is Gambia weer de oude. Laat je dus vooral niet tegenhouden om er op vakantie te gaan, de stranden zijn er heerlijk!

4 reacties

 • Maris Maria Renne

  Wat leuk om te lezen! Wij zijn in maart 2014 een week naar Gambia gegaan. We wilden last minute en low budget iets boeken naar de zon en niet al te lang vliegen. En zo kwamen we bij Gambia terecht 🙂 We hebben een superleuke week gehad, de mensen waren extreem vriendelijk en vrolijk. In die week hebben we niet bijzonder veel gezien en gedaan (paar trips en veel wandelingen), maar ik wil zeker wel een keertje terug. Helemaal na het lezen van jouw enthousiaste artikel 🙂
  Ik twijfel alleen of ik hier mijn kinderen mee naartoe zou nemen. In dat opzicht vind ik het weer niet een geschikte vakantiebestemming.

  • Sabine

   Ik kan nog steeds erg enthousiast worden als ik terugdenk aan de vrolijkheid van Gambia.
   Low-budget is het land zeker. Al kun je in Gambia ook veel te veel uitgeven als je wil, haha.
   Grappig dat je toen bij Gambia uitgekomen bent als vakantiebestemming, ik zie dat het de laatste tijd steeds populairder wordt.
   Voor mijn minor wist ik eigenlijk nog niets van het land.

   Er is misschien niet zoveel te doen als ik andere landen, maar er zijn als nog wel leuke mogelijkheden voor tripjes.
   Ik vond het ook wel rustgevend dat er iets minder te doen was, een onthaast gevoel heeft dat.

   Ik heb altijd alleen gereisd en ik heb me nooit een moment onveilig gevoeld.
   Ik denk dat Gambia ook geschikt kan voor een vakantie met kinderen, maar dan weet ik ook niet hoe oud je kinderen
   zijn en of ze vaker reizen. Hangt er ook vanaf welk type vakantieganger je bent natuurlijk. Over welke dingen twijfel je?

 • Wout

  Wij zijn afgelopen september naar Gambia op vakantie geweest.

  Dit is zo goed bevallen dat wij nu aan het informeren zijn op welke manier zouden kunnen emigreren naar dat prachtige land, het emigreren staat toch al een hele tijd op het programma en nu op de leeftijd van 65😊

  De mensen zijn daar zo vriendelijk, meelevend en behulpzaam.

  Wij hebben daar dan ook een goede vriend gevonden die ons dan ook wil helpen zo goed als hij kan met onze plannen.

  Groeten Wout

  • Sabine

   Hallo Wout,
   Wat leuk om te lezen dat Gambia je zo goed is bevallen.
   Prachtige mensen inderdaad!
   Super tof dat jullie daar naar toe willen emigreren, fijn dat je al een vriend hebt gevonden die je op weg kunt helpen.
   Geniet ervan!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.