peterselie
Groene vingers

Alles wat je moet weten over het zaaien van peterselie

Sinds vorig jaar hebben we een echte tuin, maar van de wilde moestuin-plannen was niet echt veel gekomen. Deels omdat ik pas in juni weer in Nederland was en het mooie seizoen dan al een beetje voorbij is, maar ook omdat ik geen idee had waar ik moest beginnen en hoe alles werkt rondom zo’n moestuin. Arne had wel een aantal zaadjes in de grond gestopt en daardoor hadden we wat tomatenplanten en kroppen sla in de tuin, maar daar is ook alles mee gezegd. Dit jaar heb ik opnieuw wilde moestuin-plannen gemaakt, maar nu is het alweer maart en moet er wat gebeuren.

Ik heb (nog) nergens verstand wat betreft tuinieren en hoop stiekem dat groene vingers gewoon in mijn genen zitten. Deze week wordt het voor mij flink spitten in de tuin (ja nu nog) en alles gereedmaken zodat de eerste zaadjes erin kunnen. In maart kun je namelijk al genoeg zaaien spinazie of snijbonen bijvoorbeeld. Ik zal jullie op de hoogte houden van alles wat er in- en uit de tuin gaat en de vele blunders die ik nog ga maken.

Peterselie kun je trouwens ook al vanaf maart zaaien. Peterselie klinkt zo lekker simpel, dus daar trap ik vandaag mee af. Daarnaast.. wie gebruikt er nou geen peterselie? Volgens mij is dat één van de populairste kruiden in Nederland.

Hoe zaai je peterselie?

Voordat je kunt zaaien moet je nog bedenken welke peterselie je wil zaaien: platte peterselie of krulpeterselie? Krulpeterselie wordt vaak gebruikt als garnering, omdat het er mooi uitziet. Platte peterselie ziet er iets minder spannend uit, maar is veel intenser van smaak. Ach, misschien hoef je niet eens te kiezen, je kunt ook gewoon beide zaaien natuurlijk.

Zaaien in 5 stappen

Stap 1– Zoek een mooi plekje uit (zonnig of half in de schaduw) en spit de aarde goed door zodat het luchtig en fijn wordt.
Stap 2– Sproei wat water over de aarde (tenzij het net geregend heeft natuurlijk, dan mag je direct beginnen)
Stap 3 Maak gaatjes (bijvoorbeeld met je vinger) van ongeveer een halve centimeter diep, de gaatjes moeten ongeveer 20 centimeter uit elkaar liggen
Stap 4– Vul elk gaatje met een paar peterseliezaadjes
Stap 5 – Bedek de zaadjes met aarde, maar druk de aarde niet aan

Nu hoef je alleen nog maar te wachten tot de zaadjes ontkiemen, tijdens het wachten moet je er wel voor zorgen dat je de aarde vochtig houdt, zodat ze ook daadwerkelijk ontkiemen (vochtig dus-niet overdrijven). In ongeveer vier weken ontkiemen de zaadjes. Heb je hier geen geduld voor? dan kun je de zaadjes eerst enkele dagen laten weken in water voordat je ze zaait. Als het allemaal gelukt is dan kun je wel twee jaar profiteren van peterselie: afknippen, gebruiken en dan groeit het gewoon weer aan.

Waarom peterselie niet in je tuin mag ontbreken

Niet alleen is peterselie lekker door de kruidenboter. Het is ook nog eens super gezond. Om een paar dingen op te noemen: peterselie bevat vitamine C en ijzer. Ook zit er een stofje met ontstekingsremmende eigenschappen in peterselie(Apiol). Daarnaast kan peterselie nuttig zijn wanneer je veel vocht in je lichaam vast houdt, het drijft namelijk vocht af. Dat is nog niet alles, het is ook nog eens goed voor de spijsvertering en houdt je hormonen in bedwang.

Naast alle gezondheidsreden heeft peterselie ook een aantal praktische voordelen.Wanneer je bijvoorbeeld teveel knoflook hebt gegeten kun je een takje peterselie eten om een frisse adem te krijgen. Ook kun je een haarverstevigingsmiddel van peterselie maken. Laat daarvoor een bosje peterselie een nachtje in kokend water trekken en spoel je haar de volgende dag met het vocht van het brouwsel.

Oh!, het is ook nogeens goed voor je moestuin. Wanneer je peterselie naast tomaten plant verdrijft de geur van peterselie het ongedierte.

Ga jij dit jaar net als ik ook peterselie buiten zaaien? Tot en met juni kun je nog een poging doen om peterselie te zaaien. Ik vind het erg leuk als je een foto met me deelt, ik ben namelijk erg benieuwd naar jouw zaai-resultaat.

Meer kruiden? Lees ook eens over Basilicum.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.