moestuinieren- vieze schoenen
Groene vingers,  Persoonlijk

Moestuin stop- Tijd voor een nieuwe hobby

Je hebt dit jaar een beetje kunnen meelezen over mijn moestuin. Ik besloot namelijk om dit jaar een serieuze moestuinierder te worden en ik vond het geweldig! Vooral de lente, volop zaaien en alle zaailingen op te zien bloeien tot mooie plantjes. De afgelopen dagen komt het herfstweer me tegemoet, regen regen regen. Ik ben echt een zomermeisje. Is de zon weg, dan ben ik ook weg. Ik ben dan ook niet in de tuin te vinden, de slakken natuurlijk wel. 

Moestuinieren in de nazomer

Natuurlijk is er nog genoeg te doen in de moestuin in september. De laatste (een beetje verwaarloosde) dingen moeten nog geoogst worden. Wanneer dat gedaan is dan zal ik (op een droge dag!) de aarde ontdoen van alle plantenresten en daarna gaan mesten. Ik heb gelezen dat je daarna het beste ‘groenbemesters’ kunt zaaien, om te voorkomen dat je bedden vol onkruid staan straks. Groenbemesters zijn bepaalde planten/grassen die snel groeien en die de aarde luchtig maken met hun wortels en stikstof afgeven. Deze groenbemesters verbeteren dus de aarde. Nou, dit lijkt me een goed plan. Ik moet alleen nog even uitzoeken hoe en wat. Weet jij hier meer over? Please, let me know. Ik zal zelf ook binnenkort een blogberichtje schrijven, wanneer ik groenbemester expert ben. De diehards kunnen natuurlijk gewoon nog even doorgaan, want in de nazomer hoef je niet per se te stoppen met je moestuin. Wat kun je nog doen? Winterspinazie kun je bijvoorbeeld nog zaaien in de volle grond. Veldsla en bloemkool kun je nu zaaien onder koud glas. In oktober kun je ook knoflooktenen in de grond stoppen, in het voorjaar heb je dan mooie nieuwe knoflookbollen.

Een nieuwe hobby 

Nu de moestuin even stil ligt, heb ik weer tijd voor andere dingen. Ik heb sowieso nog wat meer tijd voor andere dingen, omdat ik nog niet fulltime werk. Ik moet zeggen dat ik niet echt aan hobby’s doe, maar altijd wel iets van hobby’s heb. Snap je het nog? Eigenlijk komt het er op neer dat ik nooit iets voor langere tijd volhoud. Op een gegeven moment gaat me het vervelen ofzo. Zo teken en schilder ik weleens, maar kan ik dat ook gerust weer een tijd laten liggen. Of een aantal maanden fanatiek sporten en dan is de sport-fase weer voorbij. De laatste tijd heb ik weer vaker de neiging om mijn schetsboek te pakken. Dat vind ik wel een mooie hobby voor in de herfst. Ik ben overigens geen hele goede tekenares, maar ik vind het wel een leuke bezigheid.

Piano spelen 

Een hele tijd geleden (misschien al wel een jaar?!) leende ik een keyboard van mijn schoonzusje. Ik kwam er met het afstuderen steeds niet aan toe om er nou eens mee te beginnen. Inmiddels heb ik het keyboard weer in de woonkamer staan. Gaat het nu dan eindelijk gebeuren?Het leren piano spelen? We zullen zien. Mijn oma speelt al jaren lang orgel, dus ik hoop dat er ergens in mijn genen muzikaal talent verscholen ligt. Hahaha 😋

Nederlands verbeteren  

Een ander ding waar ik me de komende tijd mee bezig wil houden, is Nederlands leren. Dit klinkt misschien niet als een fantastisch gave of noodzakelijke hobby, maar ik word er wel blij van. Ik vond een opdrachtenboek voor Nederlands, die schijnbaar ooit op mijn boekenlijst stond. Inmiddels ben ik al afgestudeerd en was ik al mijn boeken aan het verkopen. Ik kwam erachter dat ik dit boek nooit bekeken had (hoe kan dat?). In het boek staan opdrachten om de basis van je Nederlands te verbeteren. Het zou zonde zijn om er niks mee te doen. Soms heb ik de neiging om verkeerde verwijswoorden te gebruiken (iets zoals: die meisje) of schrijf ik D’s en T’s niet juist. Dan baal ik natuurlijk dat ik alle regeltjes die ik op de basisschool al leerde, nu alweer opzij geschoven heb. Een opfrissingscursus kan geen kwaad dus. Zeker niet nu ik wekelijks teksten schrijf.

Wat zijn de dingen die jij zoal doet in je vrije tijd? Heb je nog een leuke suggestie voor een herfst of winter hobby? Laat het me weten in de comments, wie weet probeer ik het uit en lees je binnenkort mee over mijn bevindingen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.