knoflook
Groene vingers

Knoflook kweken: makkelijker wordt het niet

Knoflook kweken is easy! Besteed deze maand vijf minuten aan het planten en je hebt het komend jaar heerlijk verse knoflook uit eigen tuin. 

Sommige mensen vinden knoflook verschrikkelijk, maar ik niet. Het staat in mijn lijstje met favoriete smaakmakers. De rest van mijn (niet echt bestaande lijstje) bestaat uit: rode pepers, uien, Italiaanse kruiden en citroen. Mensen die geen knoflook eten (vind ik niet leuk), vinden het vaak stinken. Ik vind dat ook, maar het kan me niks schelen. Net zoals bij uien, die gebruik ik ook bijna dagelijks. Dat terwijl ik ze bijna niet kan snijden zonder dat ik mijn ogen eruit wil halen, om ze onder de kraan te spoelen. Tja, liefde voor eten zit diep.

Af en toe kan ik bij de dorpswinkel verse knoflook kopen en dan ben ik helemaal gelukkig. Tot voor twee jaar geleden had ik nog nooit de verse variant gekocht, gezien of gegeten. De smaak is zoveel fijner én het is ook nog eens veel makkelijker om te pellen. Het verbaast me dat ik er nog niet eerder aan heb gedacht om knoflook zelf te kweken.

Maar hoe doe je dat dan, knoflook kweken? 

Knoflook hoef je niet te zaaien, zoals wortels of basilicum. Wanneer je een bol knoflook uit elkaar haalt, kun je de tenen in de grond stoppen. Er zijn verschillende knoflooksoorten om te telen die je kunt kopen bij een tuinwinkel, maar (biologische) knoflook uit de supermarkt kan ook gewoon. Wanneer je knoflookbollen hebt gekocht kun je aan de slag:

 1. De tenen poot je met het puntje omhoog gericht, zo’n 5 cm diep in de aarde en circa 15 cm uit elkaar. (Je kiest de grootste tenen uit om te planten, want die geven uiteindelijk de grootste bollen.)
 2. Wat water er over en je bent alweer klaar.

Uit een knoflookteen groeit uiteindelijk een groene stengel (dat gebeurt ook wanneer je knoflook te lang in je kast vergeet). Wanneer je in oktober poot, zal het loof in de winter stoppen met groeien. Het loof kan dan ook bruin kleuren. Wees niet ongerust, in het voorjaar komt er weer een mooi groen stukje aan. De bol ontwikkelt zich in de allerlaatste fase. Knoflook is winterhard, maar kan wel dood gaan als het erg vriest. Dit kun je tegengaan door de aarde een beetje te bedekken (met wat stro bijvoorbeeld). Knoflook houdt ook niet van te veel nattigheid en te veel compost, houd daar een beetje rekening mee.

Wanneer kun je knoflook poten? 

Over het algemeen kun je knoflook het beste in het najaar poten (eind september tot midden november), maar eventueel ook nog in het voorjaar (eind februari tot eind maart). Wanneer je in het najaar poot dan zul je grotere bollen oogsten. Vind je het loof van de knoflook het lekkerste? Dan kun je beter in het voorjaar zaaien.
Gewone knoflook is winterhard. Ga je voor een speciale soort, uit Zuid-Europa bijvoorbeeld, dan kun je soms beter in het voorjaar zaaien.

Wanneer kun je knoflook oogsten?

Poot je in oktober dan kun je in juni/juli oogsten. Poot je in het voorjaar, dan zal het in augustus zijn. Wanneer het blad verdroogt (gele kleur) en omvalt, is het tijd om te oogsten. Kies daarvoor een mooie droge dag uit, blijft er namelijk minder aarde aan de bollen hangen. Vervolgens hang je de knoflook in de wind te drogen (op een droge plek). Na twee weken drogen zijn de bollen klaar om gegeten te worden. Eenmaal gedroogd blijft het nog heel lang goed, veel langer dan knoflook uit de supermarkt. Je kunt er in januari nog van eten.

Hoe vaak eet jij knoflook? Ook zo vaak? Of heb je er juist een hekel aan?

 

6 reacties

 • Tim Romkes

  Ik heb vorig jaar citroenknoflook gekregen en in de grond gezet nu bloeit alles mooi en er zijn veel insecten die er van genieten maar wanneer moet ik nu oogsten? De stengels blijven maar groen

  • Sabine

   Hoi Tom, ik zie je berichtje net pas. Ik heb geen ervaring met citroenknoflook, maar ik vermoed dat het onder de bloeiende knoflooksoorten valt. Knoflook is namelijk te verdelen in twee groepen, de bloeiende (hardneck) en niet bloeiende groep (softneck). De regels zijn dan ook iets anders. Bij de bloeiende soorten is het het beste om de verdikte stengel van het plantje te knippen, zodat de energie naar de bolvorming gaat en niet naar de bloem. De weggeknipte bloemstengel kun je overigens ook eten. Niet alle stengels verwijderen natuurlijk, daar zijn de bloemen veel te mooi en nuttig voor. Het kan zijn dat je bollen nu heel klein zijn gebleven, omdat ze zijn gaan bloeien. Het ligt een beetje aan de knoflooksoort en wanneer je het gepoot hebt, wanneer je het kunt oogsten.
   Maar de algemene regel geldt: in juli (gepoot in najaar), in augustus (gepoot in voorjaar). Het kan zijn dat de knoflook langer groen blijft, omdat je het later hebt gepoot of misschien doordat het lang ‘zomer’ is gebleven. Je kunt altijd even een plantje checken als je meerdere hebt en het te lang vindt duren. De bol ontwikkelt zich altijd pas in het laatste stadium van de groei van het plantje.
   Waarschijnlijk heb je het allang bekeken en geoogst nu ik dit schrijf, maar wellicht voor volgend jaar 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.