aloe vera verzorgen
Groene vingers

De geheimen van de Aloë vera plant

Waar moet je rekening mee houden bij de verzorging van je Aloë vera plantje? Hoe kun je zien dat je te veel water hebt gegeven, of juist te weinig? Moet je plantje nou juist in de zon staan of niet? Lees snel verder voor de antwoorden.

Het voordeel van een Aloë vera plant is dat ze meerdere toepassingen heeft. Dit plantje is niet alleen maar voor de show! Het is ideaal om verkoeling te geven wanneer je in de zomer verbrand bent, of bij een brandwond. Daarnaast is het verdund handig als make-up remover, mondwater of een voor een geïrriteerde huid. De hamvraag, hoe hou je je Aloë vera-plantje in leven? Als we daar het antwoord op hebben, dan kunnen we er ook daadwerkelijk gebruik van maken. Daarom vandaag een inkijkje in de geheimen van de Aloë vera plant.

Aloë vera..

…            1.  Houdt van kleine glaasjes water

Aloë vera heeft niet zoveel water nodig. De plant kan namelijk goed vocht vasthouden in zijn bladeren, een soort van kameel onder de planten.
In de maanden april tot en met september is de plant actief en kun je haar ongeveer één keer in de week water geven. Geef liever te weinig water dan te veel. Wacht bij voorkeur tot het bovenste laagje van de aarde is opgedroogd. Te veel water leidt tot rot en schimmel.

Vanaf oktober tot en met maart houdt de Aloë vera een soort winterslaap. De plant zal dan niet actief groeien. In die maanden kun je het geven van water ook beperken. Geef dan bijvoorbeeld nog maar één keer in de maand water.

Rode, droge punten wijzen erop dat de plant wat meer/vaker water mag. Hangende, zachte of bruine bladeren kunnen er op wijzen dat de plant te veel water heeft gekregen.

…            2.  Stapt graag eens onder de douche

Het is niet nodig om de Aloë vera te benevelen met water. De plant is het liefste gewoon lekker droog. Wel kun je de bladeren af en toe afspoelen, zodat ze stofvrij worden. Op die manier kan de plant ook beter licht opnemen.

…            3.  Wil het liefst elke twee jaar verhuizen

Aloë vera groeit enorm snel. De plant heeft dan het liefst ook elke twee jaar een groter huisje. Het beste is om de plant in het voorjaar te verhuizen naar een grotere pot, omdat het dan in het groeiseizoen zit. Mochten er beschadigingen aan de wortels komen, dan herstellen deze beter.

Kies een pot die minstens drie keer zo groot is als de plant zelf. Kies bij voorkeur een terracotta pot met gaten, de plant kan dan beter ademen & het overtollige water kan makkelijker weg. De zichtbare aarde kun je bedekken met schelpjes of steentjes, net zoals in zijn natuurlijke habitat. Gewone potgrond is niet zo geschikt, ga liever voor cactusgrond. Als je de plant verpot hebt, kun je het best een paar dagen (2 à 3) wachten met water geven.

…            4.  Houdt van warmte & zon

De Aloë vera plant kun je scharen onder de categorie vetplant/succulent. Net als een cactus houdt zij van een droge,woestijnachtige grond en een droge, warme lucht (minimaal 10°C overdag) . Zonnen vindt ze heerlijk.

Een lichte plek is noodzakelijk voor dit plantje. Geef haar dan ook een halfschaduw plekje of een plekje in vol zonlicht. Soms moet de plant even wennen aan veel zonlicht, je kunt in de halfschaduw beginnen en haar telkens een stukje verder richting de zon schuiven. Wanneer de plant een gele gloed krijgt, is er te veel direct zonlicht. Dan kun je haar weer een stukje in de schaduw schuiven.

In de zomer kun je de plant ook buiten zetten. Houdt er rekening mee dat de temperatuur ook ’s nachts niet onder de tien graden komt. De bladeren van de plant zitten vol water, bevriezen is daarom dodelijk voor de plant. De bladeren veranderen dan in Aloë vera mousse & dan niet the good kind.

..             5.  Is niet zo’n grote eter

Aloë vera is vaker op dieet dan dat ze bunkert. Ze heeft maar weinig voedingsstoffen nodig. Bijvoeden is in principe niet vereist. Wil je dat de plant wat groter wordt?, dan kun je het beste in het voorjaar bijvoeden. Je kunt cactusvoeding gebruiken, maar ook universele plantenvoeding. Wanneer je voor het laatste kiest, gebruik dan maar 20-25% van de gebruikelijke dosering.

aloe vera stekje

..             6.  Heeft veel kinderen

De Aloë vera plant is super vruchtbaar. Voor je het weet heb je enkele Aloë vera baby’s en is je moederplant uitgeput. De uitlopers kosten de plant namelijk veel energie. Het is daarom sowieso wel goed om af en toe wat stekjes te verwijderen. Je kunt ze uit de pot graven en een paar dagen laten drogen. Als je ze daarna verpot, dan heb je een nieuw Aloë vera plantje. Deze krijgt zelf ook weer nieuwe uitlopers op een geven moment.

Heb je niet zo’n groot huis, voor al je Aloë vera baby’s? Dan is het ook een leuk cadeautje om te geven. Vrolijke pot er omheen en weer iemand blij gemaakt!

..             7.  Heeft een hele goede weerstand

Aloë vera is vrijwel niet vatbaar voor plantenziektes. Een hele sterke plant dus. Je moet er wel je best voor doen om deze plant te vermoorden. Een fijn plantje voor beginners dus.

Doordat de Aloë vera plant haarzelf kan genezen, kan ze ook prima eens een knipbeurt krijgen. Snij de bladeren af voor een ander model, of knip de droge haarpunten. Allemaal geen probleem. Er ontstaat vrij direct een vliesje op het afgeknipte vlak, waardoor ziektes geen kans hebben.

Veel moeilijker is het om een basilicumplantje in leven te houden. Gaat jouw basilicumplantje altijd dood? Lees dan over de geheimen van de basilicum.

Aloe Vera toepassen