basilicum
Groene vingers

De geheimen van de basilicum

Ik ben gek op de Italiaanse keuken en dan ontkom je niet aan de basilicum. Basilicum gebruik ik als de kers op de pasta’s, pizza’s, lasagne en salades. Ook de Italiaanse buren: de Fransen en de Grieken zijn dol op dit plantje. Je zou zweren dat dit koningskruid uit Zuid-Europa komt, maar niets is minder waar. Dit plantje heeft zijn weg gevonden vanaf India en Perzië.

Tegenwoordig ben je zo trotse eigenaar van een supermarkt-basilicumplantje. Dit kan natuurlijk, ik heb wel ondervonden dat de supermarktplantjes nauwelijks in leven te houden zijn. Wil je een duurzamer plantje? kies er dan voor om een paar zaadjes te kopen. Maar de vraag is: als je plantje mooi gegroeid is, hoe zorg je er dan voor dat het in leven blijft? Daarom vandaag een kijkje in het leven van de ‘basilicum’.

De basilicum..

…            1.  Houdt van ruimte
Geef het plantje een ruime pot en houdt het op afstand van andere plantjes. Wanneer het plantje het gevoel heeft dat hij in verstikking komt dan zie je dat de aarde gaat schimmelen.

…            2.  Is verliefd: op de tomaat
Tomaat en basilicum zijn voor elkaar  bestemd. Heb je tomatenplantjes in je kas staan? Zet er vooral een basilicumplantje naast. Het schijnt dat de basilicum de groei van de tomaat stimuleert. Daarnaast vormen deze twee producten de perfecte combinatie in een maaltijd (denk: Caprese).

…            3.  Is vruchtbaar
Basilicum is erg makkelijk om te stekken en nog makkelijker om te zaaien. Dus als je een keer een dag niks te doen hebt kun je op je dooie gemak basilicumplantjes vermenigvuldigen.

…            4.  Houdt van warmte & zon
De basilicum vind het lekker om te chillen in de zon. Behalve in de hete middag zon dan (maar die ontwijken we liever allemaal).  Af en toe moet hij even omdraaien, zodat alle kanten evenveel zon krijgen.  In de winter verhuisd hij het liefst naar een warme plek om te overwinteren, denk aan een mooi plekje in het zuiden.

..             5.  Moet goed drinken
Net als wij heeft de basilicum water nodig om te overleven. Regelmatig water geven is een must. Overal waar ‘te’ voor staat is slecht: dus, niet te veel en niet te weinig water. Dagelijks een beetje water werkt goed als je vanaf onderen bewatert (in de buiten-pot of op een schoteltje).

..             6.  Komt uit een grote familie
De (Genovese) basilicum zoals wij die kennen van de supermarkt heeft een hele hoop broertjes en zusjes. Er zijn in totaal wel 60 soorten basilicum.  Zo heb je bijvoorbeeld Thaise basilicum, Citroenbasilicum (smaakt en ruikt naar citroen), Basilicum Pluto (een minivariant) en Paars-kleurige basilicum.

..             7.  Heeft helaas niet de kracht van het eeuwige bestaan
De jonge basilicumblaadjes zijn het lekkerst, maar heel oud wordt de Basilicum ook niet trouwens. Basilicum is een eenjarige plant. Dat het plantje het op een gegeven moment begeeft is dus geen verrassing.

Knielen voor de basilicumkoning
Niet alleen ik vind basilicum het geweldigste kruid van de wereld. Ook vond ik op het internet dat ze in andere landen van de basilicum houden:

 • In India: Planten ze basilicum bij hindoetempels voor de goden;
  Ook zweren ze eed bij de rechtbank met dit plantje;
 • In Egypte: Vind je de plant terug in de grafkamers;
 • In Frankrijk: Wordt basilicum als sinds de 12de eeuw verbouwd!;
 • In Italië: Zette een vrouw een pot met basilicum voor het raam om aan te geven dat ze wilde vrijen;
 • In Roemenië: Was een jongen direct verloofd wanneer hij een meisje een takje basilicum gaf.
 • In Haïti: Is het kruid een attribuut van liefdesgodin Erzullie;
 • In Mexico: Dragen ze op het platteland basilicum mee in de broekzak tegen het verliezen van geld en om de ontrouwe minnaar terug te krijgen.
 • In Griekenland: Kennen ze de plant als geneeskrachtig kruid;
 • In Grieks- orthodoxe kerken: Gebruiken ze basilicum om wijwater mee te bereiden en zetten ze  potten bij het altaar. Dit omdat er basilicum groeide rond het graf van Christus na de wederopstanding;

Hoe kun je nou niet van dit geweldige plantje houden!
Waar gebruik jij basilicum voor? Deel het met me in een reactie hieronder.

2 reacties

 • INGRID

  Waar ik basilicum voor teel : voor een hemelse salade te kunnen maken in rood – wit- groen. Oogst een paar zongerijpte tomaten uit je tuin. Snij die in schijfjes. Neem een grote bol mozarella uit de koelkast. Snij in schijfjes. Laat de schijfjes mozarella even baden in wat balsamico-azijn. Pluk blaadjes van de basilicum en was ze. Neem een ovenschotel en schik de drie ingrediënten zij aan zijn : zet een schijfje tomaat recht tegen de rand, plak er een basilicumblad op, plak er een schijfje mozarella tegen aan, vul zo de hele kom met drie rijen tomaat- basilicum-mozarella. Giet er nu olijfolie over. Kruid af met goed wat peper en zout. Meteen serveren, want het is heerlijk!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.