antwerpen
Europa,  Reizen

Toerist in Antwerpen

Afgelopen zaterdag ben ik samen met mijn nicht, zwager en vriend naar Antwerpen gereden. De mist in Nederland maakte ten zuiden van de grens plaats voor de Belgische zon. Ik werd intens gelukkig door deze heerlijke tweede lente dag van het jaar.

De eerste keer dat ik in Antwerpen was, werd in verliefd op de architectuur. Super leuk dat ik zaterdag de prachtige details van de stad opnieuw mocht bewonderen. We zijn in een paar uurtjes vliegensvlug door de stad heen gelopen, maar ik kom zeker een keer terug om andere gedeelten van deze bijzondere culturele stad te bekijken (tips zijn altijd welkom).

IMG-20170218-WA003820170218_120840IMG-20170218-WA0023

Lange Wapper de reus

Eenmaal in Antwerpen parkeren we de auto nabij het centrum met het idee om eerst even bij dat leuke kasteeltje te kijken. Bij de ingang staat het standbeeld van Lange Wapper, één van de twee reuzen die hier vroeger woonde ,volgens de Antwerpenaren.

Wanneer we door de poort naar binnenlopen en in een paar passen weer aan de achterkant van het bouwwerk staan, komen we tot ontdekking dat dit helemaal geen kus-de-kikker-prinsessenkasteeltje is. ‘Het Antwerpse Steen’ is een (ringwal)brug die in de vroege middeleeuwen bescherming bood tegen aanvallen van buitenaf. Het Steen heeft in zijn jaren verschillende eigenaren en functies gehad: van gevangenis tot eigendom van een houtzager.
[..]

De reus die van handwerpen hield

Vanuit Het Steen lopen we door langs de haven naar de oude binnenstad van Antwerpen. Hier treffen we de andere reus: Druon Antigoon. Het verhaal gaat dat deze terroristische reus handen afhakte van schippers die geen tol wilden betalen en vervolgens de handen in de rivier dumpte. Gelukkig was er prins Brabo -uhm Romeinse soldaat Silvius Brabo- die de reus doodde, zijn hand afhakte en in de Schelde wierp (What goes around, comes around). De stad leefde nog lang en gelukkig
en kreeg de naam Antwerpen (vanwege het handwerpen). [..]

Rondom held Brabo en reus Antigoon zijn een heleboel andere indrukwekkende dingen te zien op het plein. Het stadhuis met zijn vrolijke vlaggen, de gildehuisjes en de kathedraal tekenen mooie contouren aan de horizon. Wij besluiten (wel te verstaan in februari!) heerlijk te genieten met een

drankje buiten op het terras. Gelukkig was één van ons zo slim om een zonnebril mee te nemen (helaas niet ik, haha).

20170218_132741 IMG-20170218-WA0015  IMG-20170218-WA0017

Een mix van oud & nieuw

We plegen nog een kortstondig bezoekje aan ‘Onze-Lieve-Vrouwekathedraal’, waar je kunt biechten in één van de negen biechtstoelen. Brandende kaarsjes, hoge scheibogen en glimmende gouden barokversieringen komen ons tegemoet in de kathedraal die aan Maria is geweid. [..]

Een uitgebreide bezichtiging van de kathedraal moet vandaag plaats maken voor een stadswandeling in verband met het mooie lenteweer en daarom lopen we verder. Langs rustige smalle straatjes met een geweldige mix tussen klassieke oude details en moderne, strakke lijnen. Zo ook langs omvangrijke, drukke straten zoals de populaire winkelstraat de Meir. Waar de geur van Belgische wafels je tegemoet komt en de muziek van een accordeon zich afspeelt.

Op de terugweg besluiten we nog een hapje te eten bij een kleine Turkse dönerzaak (waar de porties het drievoudige waren van de porties in Nederland) en stoppen we nog even om voor het laatst uit te kijken over de haven. Dag mooi Antwerpen, tot de volgende keer!

IMG-20170218-WA0016

Meer Antwerpen

Wij hebben een gezellige toeristische kijkdag gehad, maar je kunt nog zoveel andere leuke dingen doen. Antwerpen krioelt van de bezienswaardigheden, musea en kloosters of andere gebouwen waar je een kijkje kunt nemen. Sla dan ook zeker niet het Museum aan de Stroom (MAS) over waar je op het terras een panoramisch uitzicht hebt over de stad. Ook kun je in de zomer heerlijk een boottochtje maken over de haven of zonnen op het strand of in één van de parken. Hou je van dieren? dan bezoek je zondags de vogeltjesmarkt of de dierentuin in Antwerpen. ’s Avonds fiets je op een leenfiets weer terug naar het station om richting huis te gaan. Het station zelf is trouwens ook een kunstwerk op zich.

Heb jij inmiddels al een paar favoriete plekjes in Antwerpen? Ik ben benieuwd. 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.