lissabon
Europa,  Reizen

Stedentrip Lissabon in de winter + voor het eerst in een hostel

Ik plan heel graag tripjes wanneer het in Nederland koud is. Zo kan ik dat winterse weer even ontvluchten. Ik ben gewoon niet gemaakt voor de winter. De meeste winters heb ik last van een flinke winterdip, maar dit jaar gelukkig niet. Nou moet ik zeggen dat het tot nu toe ook nog niet echt winter is geweest. We hebben nog niet kunnen schaatsen immers. Voor halverwege januari had ik een warmere plek uitgezocht, het heerlijke Lissabon!

Mijn eerste keer in een hostel 

Op donderdag 11 januari vertrok ik samen met een vriendin naar Schiphol, om op het vliegtuig naar Portugal te stappen. Voor het eerst verbleef ik niet in een hotel of leuk appartementje, maar in een hostel. Ondanks dat ik de film hostel heb gezien, durfde ik het wel aan. Ik lees ook veel leuke reisblogs en eigenlijk hoor ik alleen maar goede verhalen over hostels. We verbleven in Safestay Lisboa voor maar €11,- per nacht (!). Dit hostel ligt in hartje Lissabon en heeft een fantastische reizigersscore. Niet voor niets, want zelfs dit prinsesje vond het prima.

Propere kamers en een onaantrekkelijk ontbijt

In de kamer stonden twee stapelbedden. Half januari is buiten het hoogseizoen en het was daarom rustig. We hoefden de kamer alleen nog met een andere jongen te delen. Ik vermoed dat hij een beetje bang voor ons was, want meestal vertrok hij wanneer wij in de kamer waren. In praktijk hadden we dus gewoon een kamer samen.

De kamer was niet heel spannend qua inrichting, maar het bed lag prima. Onder het bed was een kastje dat je op slot kon doen en mijn koffertje en andere spullen pasten hier prima in. Het ontbijt was karig. Een broodje met jam of chocopasta of ontbijtgranen met melk.  Wat wil je ook, het ontbijt zat bij de prijs inbegrepen. Gelukkig vind je op elke hoek van de straat heerlijke bakkerijen. Dat compenseert de boel wel weer.

Ook was het nieuw voor mij om de douche te delen. Ik had ook geen slippers meegenomen. Gelukkig voor mij was het verblijf spik en span. Ik heb nog wel slippers gekocht, op je sneakers naar de badkamer hoppen is ook een beetje lomp. Wij zijn niet op stap geweest, maar ik kan me voorstellen dat de rumoerigheid op de gangen wel storend kan zijn in de ochtend. Maar ach, dit weet je wanneer je naar een hostel gaat.

Al met al was mijn eerste keer in een hostel slapen een buitengewoon positieve ervaring. Dit had ik van te voren echt niet gedacht. In de toekomst zou ik het zeker weten vaker op deze manier doen. Wel in een kleine kamer, want zo’n slaapzaal met 12 mensen daar pas ik liever voor.

staysafe-lisbon-ervaring

Mijn ervaring met Lissabon

Dit was niet mijn eerste keer in Portugal, maar wel de eerste keer in Lissabon. Eigenlijk hebben we de stad vooral uitgekozen vanwege het weer (een van de warmste plaatsen in Europa in januari) en de prijs. Daarnaast heb ik een voorliefde voor Zuid-Europa, dat heeft dus altijd mijn voorkeur bij een stedentrip. De eerste dag moest ik nog een beetje wennen. De vrolijk gekleurde huisjes in elke straat vond ik fantastisch, maar ‘ze mogen best een beetje onderhoud plegen hier in de stad’, dacht ik bij mezelf. De laatste dag had ik moeite met afscheid nemen, want ik vond Lissabon echt geweldig.

Prachtige bezienswaardigheden en fatsoenlijk OV 

We hebben heel veel gelopen en heel veel gezien. We dachten dat we de eerste dag de halve stad al hadden gezien, maar niets is minder waar. Waar we ook heen gingen, elke dag kwamen we weer indrukwekkende bezienswaardigheden tegen. Ook hebben we regelmatig gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Dat is in de stad trouwens super goed geregeld. Voor een eurootje of zes konden we 24-uur lang onbeperkt met de bus en metro, dat was ideaal. We hebben geloof ik nooit langer dan 10 minuten gewacht (dat is beter dan wanneer ik met de bus van het station naar mijn huis moet in Nederland).

Ik kan wel concluderen dat het een zeer geslaagde citytrip was. Het grandioze uitzicht over de zee (en de mega brug, die we inmiddels van alle mogelijke kanten hebben gezien), de onwerkelijk mooie gebouwen, de meters lange trappen en de uitermate vriendelijke (en goed Engels sprekende) mensen. Het was te gek! Ik ging uiteindelijk zelfs de nutteloze graffiti waarderen. Ik wil zeker weten nog vaker naar deze stad afreizen, want ik heb nog lang niet alles gezien.

brug-lissabon

Ben jij weleens in Lissabon geweest? Hoe heb je dat ervaren? 

Ben jij ook gek op stedentrips? Dan vind je mijn ervaring in Antwerpen vast ook leuk om te lezen. 🙂

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.