empathie-sabine-quote
Mindstyle

Over empathie- De belangrijkste les die ik leerde in 2017

Het jaar is bijna ten einde en wat ging 2017 snel voorbij hé? Elk jaar lijkt wel sneller voorbij te gaan. December is zo’n mooie periode om terug te blikken. Wat heb ik eigenlijk meegemaakt het afgelopen jaar en wat heb ik geleerd? Elk jaar maak ik weer 1001 fouten en leer ik dus ook weer nieuwe levenslessen. De belangrijkste les die ik heb geleerd in 2017 gaat over empathie. Het luidt: blijf bij je eigen gevoel. Joh, dat is toch niet zo moeilijk zou je denken. Wel voor mij dus, ik leg het uit.

De overtreffende trap van empathie

Dit jaar leerde ik over de lijn van goede en slechte tijden, dit werkte heel verhelderend voor mij. Ik zal het toelichten; ik wist altijd wel dat ik een gevoelsmens was en daardoor dacht ik dat ik gewoon empathie had. Totdat ik hoorde dat er nog een overtreffende trap van empathie is.

Empathisch zijn heeft te maken met je kunnen inleven in een ander. Je kunt iets rot voor iemand vinden. Wat ik vaak doe, gaat nog een stapje verder. Ik neem gevoelens over. Ik zal het iets wat overdreven proberen uit te leggen om het begrijpbaar te maken.

Wanneer ik iets rot voor iemand vind, dan voel ik me somber. Dit komt omdat ik te erg met iemand mee leef. Soms kan ik dat gevoel voor langere tijd meeslepen. Dan heb ik geen zin meer om mijn eigen originele planning uit te voeren, omdat ik zo verdrietig ben van iemand anders’ verdriet. Ik zou bijvoorbeeld last kunnen hebben van iemand anders’ break-up, terwijl diegene er allang overheen is. Andersom werkt het natuurlijk ook, ik kan heel erg blij zijn voor iemand als die de loterij heeft gewonnen! Een voordeel is dat ik daardoor uitblink in klantservice en hulpverlenen.

Wat ik moet leren, is om mij in te leven in een ander, zonder zijn/haar gevoelens over te nemen. Ik moet leren om te denken ‘goh, wat rot voor hem/haar, gelukkig heb ik dat niet’ en daarna weer vrolijk naar huis gaan om vrolijke cupcakes te maken zoals ik van plan was.

De lijn van goede en slechte tijden getekend

Eigenlijk komt het neer op een hele simpele tekening (ik heb hem even getekend op Paint, hieronder afgebeeld). Stel je voor dat Persoon X erg labiel is. De ene keer dat ik langskom is Persoon X extreem blij, de andere keer depressief (omdat Pietje onaardige dingen zei). Wanneer ik regelmatig bij Persoon X langs ga, dan volg ik  automatisch de gevoelslijn van Persoon X. Mijn eigen gevoelslijn vormt zich naar de lijn van Persoon X. Zelf kan ik dan niet eens doorhebben waarom ik chagrijnig ben (omdat de buurman van Klaasje’s kat.. Je snapt waar ik heen wil).

De kunst is, om niet mee te gaan met de lijn van andere personen, maar om telkens terug te vallen op jouw eigen stabiele lijn. Bewust worden van dit proces is de eerste stap :). 

les-empathie

Is dit een herkenbaar fenomeen voor jou? Lukt het jou om bij je eigen gevoelens te blijven?

Vond je deze blog leuk? Wellicht vind je de blog die ik schreef ‘8 dingen die ik leerde van 80+ers‘ ook interessant.


 

 

6 reacties

 • STravelIEN

  Hey, dit is het eerste artikel dat ik lees op je blog, ik ben dus helemaal nieuw hier 🙂 Wat een fijn en openhartig artikel! Heldere uitleg ook! Lijkt me een mooie levensles op het nieuwe jaar mee in te gaan, gelukkig nieuwjaar! 🙂

  • Sabine

   Wat leuk dat je op mijn blog terecht gekomen bent, welkom!😄 Bedankt voor je mooie woorden, daar word ik heel blij van. Jij ook een heel goed 2018 gewenst! (In Spanje zag ik, wauw! Ik ga je avonturen meelezen).

 • Romy

  Wat een mooi inzicht waar je zeker verder mee kunt! Ik kan me voorstellen dat het voor jezelf best lastig is als je ook nare gevoelens van anderen overneemt, terwijl je jezelf op dat moment eigenlijk wel prima voelde. Zelf ben ik wel iemand die heel gevoelig is voor sfeer. Als er bijvoorbeeld twee mensen in mijn omgeving ruzie hebben, dan heb ik daar zelf ook veel last van en neem ik dat nare gevoel heel erg over. Dit is dus zeker een les waar ik (in ieder geval in dat soort situaties) wat mee kan.

  • Sabine

   Dankje voor je reactie. Goed om te lezen dat je misschien dit inzicht ook nog eens kunt toepassen 😊. Jammer dat je last kunt hebben van sfeer in je omgeving.Dat betekent ook dat je een goed inlevingsgevoel hebt. Dat is dan wel weer handig op veel momenten.

 • Anne - Ditisanne.nl

  Oeps, ik heb eerder last van het tegenovergestelde! Als mensen om mij heen niet lekker in hun vel zitten, vind ik dat natuurlijk supervervelend voor hen maar het heeft geen weerslag op mijn eigen stemming.

  Het enige waar ik wel last van heb is als ik een spannend boek lees. Als de hoofdpersoon daarin wat overkomt (met name verbroken relaties of iets dergelijks) kan dat wel heel sterk overslaan op mijn stemming. Ooit het boek ‘Tara Road’ van Maeve Binchy gelezen, waarin de hoofdpersoon jarenlang bedrogen wordt. Voelde me echt zo rot na afloop, gewoon door dat boek! 🙂 Dus ja, ik snap het wel een beetje, en heel goed dat je zelf beseft hoe het zit, dat maakt het wel makkelijker om er op een goede manier mee om te gaan! Dapper artikel verder hoor! 😉

  • Sabine

   Hai Anne, dankjewel voor je mooie reactie. Heerlijk toch als stemmingen van anderen geen weerslag op je eigen stemming hebben? Alleen maar goed.😁

   Dat zal wel een heel goed geschreven boek zijn! Ben nu wel nieuwsgierig, zal hem eens opzoeken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.