wall_e-spullen
Kijktips,  Mindstyle,  Persoonlijk

Ben ik straks minimalist? Over opruimwoede en steeds minder spullen kopen

Net als Brigitte Kaandorp ben ik een tikje bang voor spullen. Ik probeer er dan ook hard van af te komen. Maar wat doe je er dan mee? Weggooien? Iemand anders ermee opzadelen? En is dat wel zo goed voor de wereld?

Ken je het filmpje “Dingen” van Brigitte Kaandorp? Zij praat daarin over spullen. Over dat ze bang wordt van alle spullen en dat we op een dag nog eens zullen sterven doordat we verpletterd worden door de spullen. Oké, wat Brigitte zegt dat is misschien niet helemaal realistisch. Maar als je nadenkt over wat ze zegt dan wordt je stiekem ook wel een klein beetje bang ,toch?

“In Rotterdam komen per jaar 18 miljoen containers met spullen binnen in de haven. Wij zijn met 16 miljoen Nederlanders, reken maar uit. Per persoon moet je dus ruim één zo’n container per jaar verstouwen in je huis. Als je een gezin met twee kinderen hebt, moet je ruim vier(!) containers verstouwen.”

Wellicht krijgen we dan een scenario zoals in de film Wall-E (ook te zien op Netflix). Dat we op een gegeven moment naar een andere planeet moeten verhuizen, omdat we er een dikke bende met z’n allen van gemaakt hebben. Als je een beetje een minimalistische denkwijze hebt, dan ben je net als Brigitte ook een beetje bang geworden voor spullen.

Mijn angst voor te veel spullen

Ik ben van nature al een beetje bang voor een te veel aan spullen. Volgens Arne ben ik claustrofobisch. Misschien wat betreft spullen wel, te veel spullen in een kleine ruimte maken me benauwd. Zo houd ik al van kleins af aan elke vakantie een grote opruiming. Weg met spullen die er stiekem bij ingeslopen zijn, die je nooit gebruikt of waar je nooit naar kijkt. Ik hou ontzettend van rust en orde. Alles is bij mij (bijna abnormaal) georganiseerd, van mijn spullen (lees: snelhechters op kleur sorteren) tot aan mijn mailbox. Tja, wat kan ik zeggen. Het geeft me rust (het is overzichtelijk), scheelt me tijd (ik kan altijd vinden wat ik nodig heb) en scheelt me geld (ik zie wat ik heb, dus koop niets dubbel).

Het gewoon-weg-doen-principe is voor mij misschien makkelijk om te zeggen. Ik begrijp dat het niet voor iedereen op deze manier werkt. Ik hecht sowieso weinig emotionele waarde aan (de meeste) spullen. Een ander zal misschien eerder iets bewaren omdat het van een dierbare is geweest of ‘voor het geval dat..’. Als voor het geval dat bij de volgende opruimronde nog niet is voorgekomen, gebeurd dat wellicht ook niet meer. Dus off you go. Wat ook een realiteitscheck is: vaak verhuizen. Dan zie je pas echt wat je verzameld over de tijd. Spullen sluipen inderdaad gewoon naar binnen, I’ve been there.

Spullen wegdoen, waar naar toe?

Naarmate de jaren voorbij gingen werd ik steeds idealistischer. Ik werd me bewuster van de wereld om ons heen en dat we daar zuinig op moeten zijn. Mijn opruimwoede komt elk jaar nog terug, maar ik vroeg mij steeds meer af of het wel juist was. Want als ik spullen weg doe, waar laat ik het dan? Is het wel oké om die verantwoordelijkheid te verschuiven? Als ik het op de vuilnisbelt gooi dan werk ik zelf ook mee aan het Wall-E effect.

Kleding wegdoen

Ik had altijd heel veel kleding. Ik denk dat ik wel een kast vol kleding weg deed per jaar. Sommige nog met labeltjes eraan (pijnlijk beschamend, maar wel de realiteit). Gelukkig hebben ze altijd een mooi nieuw thuis gekregen en heb ik het nooit hoeven weggooien. Ik gaf het weg aan vriendinnen, familie en minderbedeelden in de buurt.

Tegenwoordig heb veel minder kleding. Inclusief jassen en gelegenheidskleding denk ik dat het in twee koffers past. Waar ik eerder twee kledingkasten nodig had. Dat is er ingeslopen nadat ik alleen maar wilde bewaren waar ik blij van word. Het gekke is dat ik het afgelopen jaar geen moment heb gehad waarbij ik niet wist wat ik aan moest doen. Terwijl ik dat voorheen maandelijks had.

Eigenlijk is kleding het makkelijkst van allemaal om te herplaatsen:

 • Geef het aan mensen die het minder hebben.
 • Organiseer een kledingruil.
 • Breng het naar de kringloop of zo’n kledingcontainer in de buurt.
 • Gebruik de stof om er iets anders van maken.
 • Verkoop het op United wardrobe of Marktplaats.

Opties zat. Maar het allerbeste is natuurlijk om in eerste instantie niet zoveel kleding te kopen.

Andere spullen wegdoen

Het lastige vond ik de andere spullen. Want wat doe je daar dan mee? Ik begin altijd met de vraag of het nog goed genoeg is om het te verkopen. Eigenlijk kan dat alleen als het nog in goede staat is en als het nog marktwaarde heeft. Anders zit je over een jaar nog met die spullen en je wilde er juist van af. Verkopen is dus heel vaak geen optie.

Als ik weet dat iemand heel graag iets wil hebben, dan geef ik het weg. Anders niet, want ik weet dat mensen het vaak nog moeilijker vinden om cadeautjes of gekregen dingen weg te doen dan iets wat ze zelf gekocht hebben. Voor de kleine dingetjes is verkopen met koningsdag of op een rommelmarkt ook nog een optie. Al is dat qua tijd misschien niet voor iedereen haalbaar. Dan heb je waarschijnlijk nog veel spullen over. Ik breng het dan altijd naar de kringloop. In de container gooien is altijd mijn laatste keuze. Maar als je wel eens een kringloopwinkel bent binnengestapt dan weet je dat ze eigenlijk genoeg van dat kleine spul hebben en het misschien alsnog wel de container in gooien. Spullen hebben is dus eigenlijk best stressvol.

Mijn weg naar minimalisme

Mijn nummer 1 strategie werd om nauwelijks spullen meer in huis te halen, dan hoef ik ze namelijk ook niet weg te doen. Dat scheelt weer kopzorgen. Je wil namelijk ook niet telkens iemand anders met jouw ‘zooi’ opzadelen. Eigenlijk ben ik door mijn opruimwoede steeds minimalistischer gaan leven. Natuurlijk koop ik nog wel spullen. Alleen op een hele andere manier. Ik koop minder spullen, duurzamere en kwalitatief betere spullen en alleen nog spullen waar ik echt blij van word. Die ik ook niet meer weg wil doen. Ik ben me hierdoor ook steeds meer gaan interesseren in minimalisme en ik ben onbewust steeds meer een minimalist geworden.

Vind je minimalisme interessant? Dan vind je de documentaire ‘Minimalism: A Documentary About the Important Things’ waarschijnlijk ook leuk om te zien. Je kunt deze gewoon bekijken op Netflix. Als je wel iets wil doen, maar niet weet waar je moet beginnen dan raad ik je de Facebookgroep Minimaliseren kun je leren van harte aan.

Ben je nog op zoek naar een leuke minimalistische hobby? Ga wandelen! In mijn blog Voor op je bucketlist: 10 gave wandelingen vind je een aantal leuk tips om je op weg te helpen.

4 reacties

 • Esmée

  Ik wil die documentaire nog steeds een keer zien! Zelf probeer ik ook steeds minder te kopen, dat scheelt al een heleboel. Ik weet nog dat toen mijn vriend en ik gingen samenwonen ik eerst alles inpakte, maar na een paar maanden al de eerste vuilniszakken met spullen wegdeed. Het is soms inderdaad echt erg wat er allemaal nog in kasten verstopt zit. 😉

  • Sabine

   Zeker kijken de docu 😁. Als je eenmaal opdreef bent dan werkt het haast verslavend. Natuurlijk niet de dingen weg doen waarmee je echt heel blij bent. Maar de vuilniszakken heb je vast niet gemist. Misschien weet je niet eens meer wat erin zat. Ik had ook veel dingen dubbel toen ik ging samenwonen. Maar wat moet je in vredesnaam met 3 krukkentrekkers? 😜

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.