januari 2020 maandoverzicht
Inspiratie,  Kijktips,  Personal Finance,  Persoonlijk

Dit was januari: verplicht ontspannen, financiën & heel veel roze

Dit is mijn maandoverzicht van januari. Ik was veel thuis, dus veel kijk inspiratie in dit overzicht! Mijn maandthema was persoonlijke financiën, zo schreef ik bijvoorbeeld een financieel vijfjarenplan. Hierover en meer lees je in dit blogartikel.

Welkom bij een nieuwe rubriek op mijn blog: mijn maandoverzicht. Mijn blog is eigenlijk een digitaal dagboekje. Niet alles wat ik meemaak haalt mijn blog, soms is een gebeurtenis niet groot genoeg om er een heel blog aan te wijden. Aan de andere kant heb ik het soms erg druk, waardoor ik geen blog type. Het leek me daarom leuk om een maandoverzicht in het leven te roepen. Kleine, leuke dingen en inspiratiemomenten krijgen dan ook een podium.

Hoe was mijn januari?

Januari was een bizarre en confronterende maand. Ik kon maar een kwartiertje lopen per dag en zat dus voornamelijk verplicht thuis te “ontspannen” (waarom? daar schreef ik onlangs over). Daarentegen heb ik me nog nooit zo gestrest heb gevoeld als nu. Ik zit niet zo graag stil, laat mij liever maar 60 uur werken hoor. Het is een enorme emotionele strijd om mezelf te kalmeren, maar ook een goede therapie dus, haha. Daarom hoop ik de komende week op te bouwen naar 20 minuten.

Gelukkig word ik enorm verwend met lieve berichtjes. Mijn nicht stuurde me zelfs een heel verwenpakket met allerlei maskertjes, lief! & Arne kwam van de week thuis met een enorme bos roze bloemen. Ik ben een gezegend mens wat dat betreft!

Oh, en ik kocht mezelf een nieuwe elektrische tandenborstel cadeau. Ik schijn nogal hard te poetsen, echter is mijn tandvlees daar niet zo blij mee. Daarom kocht ik een borstel met druksensor, die gaat knipperen wanneer ik te hard poets. Natuurlijk ging ik voor de roze variant.

Dat gezegd te hebben, kom ik de dagen wel door met al die roze dingen om me heen.

Inspiratie: wat ik las, keek en deed

Mijn enige uitje deze maand was een etentje. Mijn broertje had iets te vieren en nam ons mee naar Schuitendiep 70 in Groningen voor een 5-gangen diner. Je krijgt daar standaard een verrassingsmenu en kunt kiezen uit 1 tot 7 gangen. Dieetwensen kun je makkelijk doorgeven. Wij konden gewoon zonder vlees bestellen. Het was super lekker, fijne bediening, echt een aanrader!

Leesvoer: The Next 100 Years

Ik kocht het boek The Next 100 Years, door George Friedman. Waarin Friedman een aantal voorspellingen doet over de 21ste eeuw. Hij schreef het boek in 2009 en er schijnen al een aantal dingen goed voorspeld te zijn. Ik was er wel nieuwsgierig naar, maar ben er nog niet aan begonnen. Nu ik er zo doorheen blader oogt het wel extreem Amerikaans. Toch ben ik nog steeds nieuwsgierig. Heb je het boek al gelezen? Laat me weten wat je ervan vond.

Blog inspiratie: 3 blogs om te volgen

Ik volg een stuk of 500 bloggers in totaal. Om je gerust te stellen, niet iedereen plaatst regelmatig iets en ik lees niet alles. Daarentegen denk ik dat het wel leuk is om elke maand drie blogs te delen.
Dit is mijn blog inspiratie voor deze maand:

 • Reisjunk schreef over reisbestemming Oman. Het lijkt me echt een geweldig bestemming! Arne & ik keken er naar in het afgelopen jaar, maar het was toch een beetje te duur. Dan intussen maar genieten van de foto’s.
 • Mijn nicht Jasmina zette eindelijk (!) haar blog online: Sparkles Inside. Ze is een echt familiemens en schrijft graag over familiefeestjes zoals babyshowers en bruiloften. Ze durft ook zwaardere onderwerpen naar voren te brengen, bijvoorbeeld het artikel: kinderen neem je niet, die worden je gegeven.
 • Ik hou van interieurinspiratie! Ik keek deze week bijvoorbeeld naar de slaapkamer make-over van Frauke. Zij deelde prachtige foto’s op haar blog The Life Factory.

Op mijn eigen blog was Wat gaf ik uit in 2019, een jaar met dure hobby’s deze maand het meest gelezen artikel.

Ik pin ook regelmatig leuke inspiratie op Pinterest trouwens, kijk vooral even bij interesse. 🙂

Kijk inspiratie

Ik had veel tijd om te van alles te bekijken de afgelopen dagen. Dit zijn de dingen die mij het meest zijn bijgebleven.

Netflix series

Natuurlijk keek ik het derde seizoen van Anne with an E op Netflix, blijft een geweldige serie. Verder keek ik seizoen 2 van Sex Education, gênant grappig deze serie. Ook zag ik Messiah: interessant onderwerp, mooie beelden! Goeie serie, had wel wat sneller gemogen wat mij betreft.

Films

Wanneer je veel films kijkt, wordt het steeds moeilijker om iets leuks te vinden. Toch kwam ik er wel een paar tegen die de moeite waard zijn om te kijken.

The Green Book (IMDb cijfer: 8,2/10) zag ik deze maand, dat is echt wel een dikke aanrader. Het gaat over een retegoede Afro-Amerikaanse pianist, die een Italiaanse chauffeur in dienst neemt. Het speelt zich af in de jaren 60, waarin nog veel racisme was. Een rake en ook grappige film!

The Founder (IMDb cijfer 7,2/10) gaat over de oprichting van McDonald’s. Ik dacht eerst dat het een documentaire was, maar het is echt wel een film. Kortom vond ik het een erg boeiende en verrassende film.

Self/less (IMDb cijfer 6,5/10) niet de allerbeste film die ik ooit heb gezien, maar wel leuk. Gaat over een rijke man die besluit zijn bewustzijn over te zetten naar een jonger (laboratorium-gekweekt) lichaam. Samengevat verloopt niet alles zoals gepland.

Youtube

Wij kijken tegenwoordig vaak ’s avonds een aflevering van Most Dangerous Ways To School, te vinden via Free Documentary op Youtube. Afleveringen van een klein uurtje, erg indrukwekkend!

Maand thema: persoonlijke financiën

Persoonlijke financiën zijn echt een soort hobby van mij, ik vind het leuk om ermee bezig te zijn. Natuurlijk begrijp ik ook dat sommige mensen dit afschuwelijk vinden. Vind jij financiën ontzettend stom? Sla deze paragraaf dan over. Mijn maandthema van februari is liefde, misschien is dat meer iets voor je. Vind jij persoonlijke financiën rete interessant? Lees dan zeker verder.

Waarom ik maandthema’s heb

Elke maand van het jaar geef ik een thema. Jullie weten misschien inmiddels dat ik veel te gestructureerd ben en dit is zo’n uitspatting. Ik doe niet echt aan goede voornemens, maar ik heb wel altijd jaardoelen. Doelen probeer ik altijd zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) mogelijk te maken. Daarom koppel ik ze aan de maanden van het jaar. Dan kan ik me goed focussen op een bepaald onderwerp en heeft het ook een eindstreep. De thema’s zijn dus niet zo zeer voor mijn blog, maar voor mijn persoonlijke doelen. Al zul je de onderwerpen waarschijnlijk wel terugvinden op mijn blog.

Financieel vijfjarenplan

Januari had het thema financiën gekregen. Ik keek terug op wat er financieel gebeurde in 2019 en deelde dat ook in de artikelen wat ik uitgaf in 2019 en hoeveel ik spaarde in 2019.

Mijn voornaamste doel was om een financieel vijfjarenplan te maken. Ik schreef het op in een schriftje en daarnaast maakte ik een excel-bestand met rendementsberekeningen, vermogensspreiding, ETF’s (aandelen) informatie dat soort dingen. Ik heb ook een samenvattende infographic gemaakt, die ik gebruik als een soort visionboard. Daarnaast opende ik een beleggingsrekening, waar momenteel €0,01 op staat. Veel spannender werd het nog niet in januari.

Dat was dan mijn allereerste maandoverzicht. Ik hoop dat je het leuk vond om te lezen. Ik hoor natuurlijk graag wat je wel of niet zo interessant vond. Laat het me vooral weten :).

Wat waren jouw hoogtepunten in januari?

5 reacties

 • Jasmina

  Super leuk zo een maandoverzicht! Ik denk dat jij echt je roeping gemist hebt…in een vorig leven wat je volgens mij budgetcoach ofzo… Lief ook dat je mijn blog noemt! En helemaal dat ik in de top 3 van deze maand staat… en dat stukje over dat mijn blog eindelijk! online is…oke oke die had ik verdiend… geniet van je maskertjes…en probeer toch te ontspannen en rustiger aan te doen, ook al is dat lastig voor bezig bijtjes zoals wij.

  • Sabine

   Graag gedaan hoor! Je verdiend natuurlijk een plekje.
   Ik zat er laatst nog aan te denken om misschien als vrijwilliger financieel coach te worden bij Humanitas ofzo.
   Als dat bevalt kan ik er altijd meer mee doen, alleen ik kan niet zo goed hoofdrekenen haha!
   Eerst maar weer instaat zijn om te werken, dan zien we wel verder.

 • Dio

  Superleuke blog heb je! Ik kwam er net per toevel op. En wat een fijn inspirerend artikel. Ik heb ook je artikel gelezen over je spaardoelen, tof dat je daar zo mee bezig bent. Ik ook 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.