sparen 2019
Personal Finance,  Persoonlijk

Hoeveel ik spaarde in 2019 & mijn plannen voor 2020

Vorig jaar blikte ik terug op mijn spaarplan van 2018. Het is inmiddels 2020, een mooi moment om naar het afgelopen jaar te kijken. Heb ik mijn spaardoelen van 2019 gehaald? & Wat zijn mijn plannen voor 2020? Lees mee om te zien hoeveel ik spaarde.

Mijn spaardoelen van 2019

Ik had drie spaardoelen in 2019. Ik vond dat een goede tactiek, niet te veel willen. Dit waren mijn spaardoelen:
– Altijd €1500,- als buffer hebben voor noodgevallen;
– €100,- per maand sparen voor een noodsalaris;
– €210,- per maand sparen voor een koophuis.
Ik heb ze allemaal gehaald, dus de tactiek heeft gewerkt.

Een buffer van €1500,-

Mijn buffer heb ik begin 2019 nog gebruikt voor onze ziekte kat Mukkes. We hebben nu ook gemerkt hoeveel kosten een zieke kat kan hebben. Tegenwoordig hebben we daarom een spaarpotje voor onze kat Mini, waarin we €20 per maand storten. Ze is nu nog heel jong, dus het gaat nog niet nodig zijn, maar Mukkes heeft toen ze ziek was honderden euro’s gekost. Dat was soms best wikken en wegen. Mini’s spaarpotje staat nu op €160,01 waarvan ik zelf €80,- heb ingelegd in 2019. Die ene cent is rente, haha.

Daarna heb ik nogmaals aanspraak gemaakt op de buffer vlak voor de verhuizing. Een verhuizing brengt toch altijd weer extra kosten met zich mee. Ik kocht een inductiekookplaat (die krengen zijn duur!) en twee Ikea kasten, de kosten hiervoor hebben we gesplit. De verhuizing was een beetje onverwachts, dus we waren er niet helemaal op voorzien. Dan toch maar de buffer aangesproken.

In totaal had ik een bedrag opgenomen van €469,46. De buffer moest ik dus als eerste weer aanvullen. In mei stond het bedrag weer op €1500,-. Ik had nabetaling gekregen in mei (mijn vakantie-uren van ex-werkgever), waardoor ik het kon aanvullen. De rest van het jaar heb ik de buffer niet nodig gehad.

Noodsalaris €100,- per maand sparen

Mijn tweede doel was (en is) een noodsalaris opbouwen. Een potje om op terug te kunnen vallen wanneer ik ineens zonder werk zit of wanneer ik plots besluit een carrière switch te maken. Mijn doel is om in februari 2022 €6000,- in het potje te hebben. In februari 2020 moet het potje op €1900,- staan om mijn doel te behalen. In december 2019 stond het al op dat bedrag. Dit doel heb ik dus ruimschoots behaald.

Investeren in microkredieten

Ik heb dit jaar iets bijzonders met het noodsalaris potje gedaan. Namelijk €1400,- van het bedrag geïnvesteerd in microkredieten. Dat durfde ik wel aan omdat het goed zit bij mijn huidige werkgever. Vanaf nu ga ik het potje niet meer gebruiken voor andere doeleinden en laat ik het gewoon lekker op mijn spaarrekening staan trouwens.

Microkredieten (leningen aan bedrijven in ontwikkelingslanden) zijn een experiment voor mij. Het kan een rendement van tussen de 2 & 7 procent per jaar opleveren. Het heeft best hoge risico’s, dus daarom experimenteer ik nog even met wat kleinere bedragen. Als ik het kwijt raak, dan is het in elk geval naar een goed doel gegaan. Ik probeer het risico zoveel mogelijk te spreiden door verschillende landen te kiezen, andere leningnemers, diverse momenten in het jaar en uiteenlopende branches. Het lukt niet altijd om iets unieks te kiezen, omdat ik natuurlijk afhankelijk ben van de aangeboden projecten. Meestal kies ik voor een redelijk veilig project van rond de 3,5% rendement. Hieronder zie je de verdeling van landen waar ik aan uitgeleend heb. Misschien dat ik halverwege het jaar nog wat uitgebreider over dit onderwerp schrijf, dan heb ik ook wat resultaten.

Koophuis €210,- per maand sparen

Arne en ik wachten nog op een grote recessie, zodat wij ook een keer een huis kunnen kopen. Tot die tijd leggen we alvast wat geld aan de kant. We verwachten in 2023 te kunnen kopen. Dan staat er hopelijk €20.000,- op de spaarrekening. Het doel was om samen €420,- per maand hiervoor te sparen (dus €210,- per persoon). We zijn in juni 2019 begonnen en de teller stond in december op €2983,12. Het is tot nu toe dus gelukt om €420,- per maand in te leggen. Dit vind ik veruit het leukste spaarpotje om naar te kijken, omdat het zo hard groeit.

Spaardoelen voor 2020

De komende jaren wordt het niet heel spannend met mijn spaardoelen. Wel heel erg saai. Ik heb namelijk wat meerjaren doelen, dus 2020 is vergelijkbaar met 2019. Dit zijn mijn doelen voor 2020:

Altijd €1500,- als buffer hebben voor noodgevallen

Dit potje gaat altijd voor alle andere spaardoelen. Ik heb (nog) niet de behoefte om het bedrag te verhogen. Met de risico’s die wij hebben vind ik dit voldoende, al adviseert Nibud een buffer van ruim €10.000,- aan ons. Misschien is €3000,- in totaal wat krap, maar voor onze situatie vind ik €10.000,- een beetje overdreven. Zodra we een huis kopen moet het bedrag wel flink omhoog, maar ik wil nog niet op de zaken vooruit lopen.
Living on the edge. Zie hier de berekening van Nibud:

€100,- per maand sparen voor een noodsalaris

Dit doel is haalbaar, nog steeds een wens en blijft daarom ook staan. Begin 2021 zal er dan €1700,- in de spaarpot zitten + €1400,- in microkredieten.

€210,- per maand sparen voor een koophuis

Ook dit doel blijft staan. De teller zal dan op ruim €8000,- staan begin volgend jaar.

€115,- per maand sparen voor vakantie

Ik heb dit jaar in elk geval twee vakanties gepland. Ik ga een aantal dagen weg met een vriendin in het voorjaar (waarschijnlijk naar Ierland) en ik ga in het najaar met Arne naar Taiwan. Eigenlijk zou ik ook in de zomer nog een weekendje weg willen, maar ik ga sowieso nog een weekendje met mijn nicht naar Brugge. Normaal gesproken hoef ik niet veel extra te sparen voor vakanties, het lukt meestal wel van mijn vakantiegeld.

Taiwan is echter een ander verhaal, hier willen we minstens drie weken naar toe omdat het een lange reis is. Een ticket kost ook al gauw €700,-, dus dat maakt het dubbel zo duur. Ik ga proberen elke maand €115,- in het vakantie potje te sparen en zie wel hoever ik kom. Mijn verwachting is dat de vakanties van 2020 zo’n €2700,- gaan kosten. Meestal hou ik wel wat over. Ik heb nog €150,- over van de vorige vakantie, dus dat heb ik in elk geval al binnen. De teller van dit potje staat waarschijnlijk weer op nul in 2021.

Beleggen

Wat ik ook van plan ben dit jaar: in babystapjes beleggen. Ik leg nu al een tijdje €80,- in de maand aan de kant, dat kan ik nu missen. Later wil ik een beleggingsrekening openen om een beetje mee te experimenteren. Ik twijfel nog steeds over waar ik een rekening ga openen, dus ik ga er nog wat nachtjes over slapen. Mijn plan is om maandelijks in te leggen in ETF’s.

Wat zijn jouw spaardoelen voor 2020? Heb je ook spaardoelen waar je meerdere jaren over doet?

Benieuwd naar wat ik uitgaf in 2019? Bekijk mijn uitgavenoverzicht 2019, waarin ik vertel dat ik €800,- aan hobby’s uitgaf.

2 reacties

 • Hermien - KouweKleren

  Wat goed om te zien dat zulke concrete spaardoelen effectief zijn! Het geeft een tevreden gevoel om je doelen te halen, vind je niet? Zelf spaar ik ook in allerlei potjes. Zowel voor vaste lasten, semi-vaste uitgaven (kleding, vakantie) en toekomstzaken als een huis. Mijn inkomen is onregelmatig, dus met al die potjes kan ik goed per maand verdelen. Nu mijn inkomen onzekerder is in deze tijd – al krijg ik waarschijnlijk als nog een groot deel uitbetaald – ben ik extra blij met mijn goede financiële overzicht. Dat kost soms even wat tijd, maar geeft me zoveel rust.

  • Sabine

   Hi Hermien, bedankt voor je reactie! Zelf spaar ik sinds dit jaar ook in potjes, omdat mijn salaris nu wekelijks uitbetaald wordt. Dat is dan veel overzichtelijker. Net als jij heb ik nu ook potjes voor hobby, kleding en dergelijke. Fijn hè?
   Ik wens je veel sterkte in deze bizarre tijd, kan me voorstellen dat de onzekerheid onrust geeft. Gelukkig komt er na regen altijd zonneschijn 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.