overzicht-uitgaven-2019
Personal Finance,  Persoonlijk

Wat gaf ik uit in 2019? Een jaar met dure hobby’s

Vorig jaar maakte ik een uitgavenoverzicht op mijn blog over de afgelopen jaren. In 2015 ben ik begonnen met het digitaal bijhouden van mijn financiën en ieder jaar sta ik even stil bij de veranderingen. Vandaag deel ik mijn uitgaven van 2019.

Een overzicht van mijn uitgaven

Ook in 2019 is er van alles veranderd. Mijn inkomen daalde, doordat ik parttime ging werken. Gelukkig maakte dat voor mijn uitgaven van 2019 niet uit, die zijn ook gedaald.

In de onderstaande afbeelding zijn de uitgaven van 2015 tot en met 2019 visueel weergegeven. Op de x-as staan verschillende categorieën en op de y-as de maandbedragen (gemiddelde cijfers per maand over een jaar).

overzicht-uitgaven-2015_2019

Sparen

Ik ben 37% meer gaan sparen ten opzichte van 2018. Daar ben ik zeer tevreden mee. Tegenwoordig leg ik bijna €500 per maand aan de kant. Dertig procent is het minimale wat ik wilde halen als spaarratio, daar zat ik nu iets overheen.
Het grootste deel van mijn spaargeld gaat naar het potje ‘Dream house aka Bouwval’, een spaarpotje voor ons toekomstige koophuis.
Daarnaast spaar ik ook nog voor een noodsalaris, voor het geval dat ik zonder werk kom te zitten of wanneer ik van baan wil wisselen.
In 2019 heb ik iets anders met dat potje gedaan. Ik besloot om een deel van mijn spaarpotje te investeren in microkredieten. Ik blij ben met mijn huidige werk en kreeg een contractverlenging, dus het kon. Dit jaar laat ik het potje gewoon lekker op mijn spaarrekening staan, want je weet maar nooit.

Vaste lasten

Mijn vaste lasten zijn met 28% gedaald ten opzichte van 2018. Het getal komt nu weer in de buurt van 2017. Dat was het eerste jaar waarin ik weer op mijzelf ging wonen. De grootste klap was onze verhuizing naar Leeuwarden. We wonen nu een stuk goedkoper, dat zie je gelijk terug in de grafiek. De vaste lasten zijn bij ons altijd de grootste uitgaven, zo ook in 2019. Ik denk dat dit voor de meeste mensen de grootste kostenpost is.
Onder de categorie vaste lasten vallen bij mij onze gezamenlijke lasten (woonkosten/huur, auto, kat) inclusief de boodschappen. Al zijn boodschappen theoretisch gezien een variabele.
Daarnaast horen ook mijn eigen vaste lasten (verzekeringen, telefoon abonnement, bankkosten) bij de categorie vaste lasten natuurlijk. Ik wil later nog eens kijken wat hier aan besparingen te halen valt. Ik vind dat we het al netjes doen, dus heb nog niet echt de moeite genomen om dit te bekijken.

Supermarkt/ Kantine

Een slechte gewoonte van mij is om lunch te kopen in de kantine, of om nog even langs de supermarkt te gaan voor een lekkere salade. Af en toe haal ik op vrijdag een flesje wijn en wat lekkers. Dit pin ik meestal ook van mijn eigen betaalrekening. Mijn staafdiagram zegt dat ik aan deze categorie bijna €70 in de maand uitgeef, slik! Ik vind de kantine bij ons op werk niet eens zo lekker, dus dat bedrag moet wel omlaag kunnen. Misschien zelfs wel gehalveerd.

Wonen

In de categorie wonen gaf ik dit jaar bijna niets uit. Een paar kussentjes, een likje verf en dat was het wel. Sommige dingen voor in huis heb ik gekocht van het overschot op onze gezamenlijke rekening, dus die zie je in dit overzicht niet terug. We hebben nog wel een dure nieuwe douchekraan geplaatst, maar die is betaald door onze huurbaas. De verhuiskosten (busje huren) heb ik niet meegenomen in deze categorie.

Kleding, uiterlijk en verzorging

Ik gaf 31% meer uit aan kleding en dergelijke ten opzichte van 2018. Dit had ik ook voorspeld. Bij mijn vorige werk kon ik namelijk alleen praktische kleding en sneakers aan. Nu ik een kantoorbaan heb kan ik ook wat vaker een leuk jurkje aan doen. Ik koop wel veel bewuster, dus gelukkig is het bedrag nog steeds de helft van wat ik in 2015 uitgaf aan kleding. Ondanks een stijging, ben ik erg tevreden over deze categorie.

Cadeautjes, uitgaan en overige

In de categorie cadeautjes/uitgaan had ik een daling van 59% ten opzichte van 2018 en in de categorie overige een daling van 20%. Ik heb de laatste jaren wat gerommeld met de indeling van deze categorieën. Eerst had ik bijvoorbeeld vakantie onder overige staan, maar nu heb ik dat bij uitgaan. Cadeautjes heb ik juist weer verschoven naar overige. Al met al een duidelijke daling te zien in deze categorieën. Dit is mijn favoriete bestemming om geld aan uit te geven, vaak zitten hier de mooie herinneringen. Oké, op het tanken na dan, daar geeft niemand graag geld aan uit.

Vakanties

Ik gaf bijna €1300,- uit aan vakanties in 2019 (Ik ging naar Tel Aviv en La Palma). Erg netjes! Dit jaar gaan we naar Taiwan, waarschijnlijk een verdubbeling qua kosten.
Ik kocht ook mijn (veel te dure) droomkoffer dit jaar (deze Samsonite handbagage koffer, maar dan in het donkergroen en bijna €100 goedkoper. Ik kan hem alleen nergens meer vinden voor die prijs). Het werd een keer tijd. Tot nu toe leende ik altijd een koffer van mijn moeder of van Arne.

Cadeaus

Ik besloot geen dure cadeaus te geven dit jaar en besteedde daar zo’n €260,- aan, in 2018 was dit bijna €580,-. Ik heb wel veel kraamcadeautjes gegeven dit jaar, maar ik had nog een hoop dingen op voorraad. Dat koste dus niets extra.

Hobby’s

Ik gaf meer dan €800,- uit aan hobby’s in 2019. Een verdubbeling ten opzichte van 2018. Ik moet zeggen dat ik ook wel veel (dure) dingen heb uitgeprobeerd in het afgelopen jaar: hydrotherapie (bewegen in zwembad met warm water), keramiek/pottenbakken, salsa dansen en een kookclub. Daarnaast had ik zoals gewoonlijk de kosten van yoga en mijn blog.
Dit was misschien een beetje te veel van het goede, dat zal er dit jaar weer anders uit zien vermoed ik. Momenteel zit ik toch aan huis gekluisterd, dus zijn dit soort dingen geen optie.

Ik ben erg tevreden over mijn uitgaven van 2019! Natuurlijk is niets perfect en heb ik ook wat missers gehad, zoals lunchen in de kantine en veel hobby’s uitproberen. Bij de meeste dingen zijn mijn kosten gedaald. Mijn spaargeld is omhoog gegaan, dus dat is heel fijn!

Wat zijn jouw zwakke plekken betreft je uitgaven?

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.