spaarpot van koe met geld
Personal Finance,  Persoonlijk

Wat ga ik doen met mijn eerste grote mensen loon?

Mijn scriptie is met een voldoende afgerond. Dat betekent dat ik afgestudeerd ben met de titel ‘bachelor of business administration’. Ik heb tijdens mijn opleiding geleerd hoe ik een eigen zaak kan starten, voor het zover is moet ik eerst vermogen opbouwen. Momenteel struin ik dus wat vacatures af, opzoek naar mijn eerste echte ‘grote mensen’ baan. In mijn hoofd droom ik alvast wat ik met mijn eerste loon ga doen.

Stap 1: werk vinden

Geld krijg je niet zomaar natuurlijk, daar moet je voor werken. Oké, sommige mensen niet, maar in mijn ervaring zijn er maar weinig mensen die van een passief inkomen kunnen genieten. Deze maand ben ik dus op zoek naar een baan. Nou ben ik vrij kieskeurig bij het uitzoeken, maar werkgevers zijn dat natuurlijk helemaal. In het noorden is het misschien wel dubbel zo lastig om een leuke baan te vinden. Er is hier gewoon minder bedrijvigheid. Ik ben benieuwd wat mijn volgende uitdaging gaat zijn. Oh, mocht je nog een bedrijf weten waar ze een starter zoeken, laat het me dan weten. Denk aan een functie als marketeer of bedrijfsadviseur (of een andere leuke uitdaging) Het zou natuurlijk fantastisch zijn om een toffe werkplek te vinden waar ik in september kan starten. Je mag ook mijn linked-in profiel doorsturen natuurlijk.

Hoe ik mijn eerste loon ga spenderen

Natuurlijk verdien je niet gelijk de jackpot, toch is een volledig loon wel een verschil met je inkomen als student. Veel studenten hebben bij de start van hun loopbaan een studieschuld opgebouwd bij DUO. Wanneer het ‘werkleven’ begint, moeten ze daar rekening mee houden. Bij mij is dit gelukkig (nog) niet het geval. Ik heb alles keurig van mijn eigen centjes betaald en mag zonder schuldgevoel mijn hele salaris op maken.

Toch ben ik misschien veel te saai (of verstandig) om mijn hele salaris op te maken aan een dure Chanel tas (of iets in die trant). Wel heb ik 1001 spaarplannen. In Nederland hebben wij de luxe om lange termijn doelen te maken. Sparen om de rente heeft tegenwoordig geen zin meer. Wat dat betreft kun je het beter uitgeven (of als je durft, beleggen). Maar er zijn een aantal dingen die ik graag zou willen doen en daar moet ik nou eenmaal voor sparen.

Zo ga ik mijn spaargeld uitgeven

– Een buffer opbouwen voor het geval dat ik werkloos raak, de koelkast stuk gaat of andere onvoorziene kosten. Dit creëert financiële rust. Ik wil een buffer opbouwen van ongeveer drie maandlonen (dit lukt niet in één jaar, dus in ongeveer 3 jaar tijd).
Pensioensparen. Niet zo sexy, i know. Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij je eerste loon. Ik vind het wel belangrijk om daar nu al mee te beginnen. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer je op hebt gebouwd. Dit is wel een hele nieuwe wereld voor mij, het is niet iets waar ik vaak bij stil sta. Tips zijn altijd welkom natuurlijk.
– Arne en ik praten al heel lang over het maken van een wereldreis. We willen beiden heel graag de wereld over reizen, maar het is eigenlijk nooit een goed moment om een wereldreis te maken. Je wil namelijk ook een huis kopen, een baan hebben of een eigen bedrijf starten. Daarnaast ook een keer aan kinderen beginnen of een hond (of in mijn geval koeien). Toch hebben wij besloten om een wereldreis te maken en liever eerder dan later. Daarom gaan wij heel hard sparen en hopen we voor 2022 te vertrekken.

In kleine financiële stapjes

Wat betreft mijn financiën hebben de bovenstaande drie doelen mijn prioriteit. Ik moet eerlijk toegeven dat ik soms zoveel meer wil: een fantastisch mooi (en duur) schilderij kopen, een nieuwe garderobe aanschaffen, of toch een cursus fotografie of webdesign volgen. Tja, te veel spaardoelen hebben is wellicht een luxeprobleem. Toch denk ik dat al mijn dromen uit zullen komen. Niet direct misschien, omdat alles niet in één keer kan. Maar wel stapje voor stapje.

Waar heb jij je eerste loon aan uitgegeven? (Of waaraan ga je dat doen?)
Geef jij alles altijd direct uit aan leuke dingen of ben je net als ik een spaarder? 

Lees ook het vervolg: Financiële doelen 2018 en hoe ik echt mijn eerst loon heb uitgegeven

2 reacties

  • Adine @ LekkerLevenMetminder.nl

    Oh, heerlijk zeg! Als ik nog thuis had gewoond toen ik voor het eerst een ‘echt’ salaris kreeg, dan had ik het denk ik écht wel aan een mooie Chanel uitgegeven 😉 Alhoewel, dan mag je ook wel snel met twee maandsalarissen aankomen! Jouw plannen klinken heel verstandig, ook wel een beetje voor de lange termijn. Heb je ook nog dingen op je wensenlijstje voor een iets kortere termijn dan 3 jaar, of echt helemaal niet?

    • Sabine

      Hahaha. Waar had je het wel aan uitgegeven? Op dit moment heb ik alles wat in nodig heb, dus geen wensen op korte termijn. Dat komt vast nog wel wanneer ik het bedrag op mijn rekening zie staan 😜

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.