stappenteller met meer dan 15.000 stappen
Mindstyle,  Persoonlijk

Hoe laat is het? Tijd voor een wandeling

Ik kreeg van mijn stagebedrijf een stappenteller opgestuurd. Super leuk, zeker omdat het inmiddels een algemeen gegeven is dat we minimaal 10.000 stappen per dag moeten lopen om optimaal gezond te zijn. Een mooi moment om te testen of ik dat eigenlijk ook doe.

Gezond leven met 10.000 stappen per dag

Een tijd lang zagen we iedereen met Fitbits lopen, tegenwoordig zit er op je smartphone al standaard een stappenteller ingebouwd. Waarom wil iedereen eigenlijk 10.000 stappen per dag halen?
De 10.000 stappen regel was al uitgevonden rond 1960. De Japanse dokter Yoshiro Hatano stelde toen na onderzoek vast, dat 10.000 stappen de norm is voor de minimale hoeveelheid beweging die mensen nodig hebben. Dit komt er op neer dat we elke dag ongeveer een half uur extra moeten wandelen om gezond te blijven. Met al onze tijd achter de computer of tv zetten we gemiddeld zo’n 6.000 stappen op een dag. Per dag een half uurtje extra lopen zorgt voor die 4.000 extra stappen.

Hoeveel stappen loop ik eigenlijk?

“10.000 stappen lopen is een eitje, zeker wanneer je actief werk doet zoals in de schoonmaak”, dat stond op het briefje dat ik bij mijn stappenteller kreeg. Ik ben meer een ‘kantoortype’. Zitten en eten, dat is een beetje wat ik doe. Ik gebruikte de stappenteller op de (vermoedelijk) actiefste dag van de week, de dag wanneer ik in de serviceflat werkte. Viel dat even tegen, ik haalde die dag nog geen 6.500 stappen. Gelukkig bleek later dat de teller niet helemaal goed zat, waardoor hij niet alle stappen telde. Toch gok ik dat het nog lang niet 10.000 stappen waren en dit was op een actieve dag. De volgende dag was de gebruikelijke ‘zitdag’ en ik besloot daarom om naar de winkel te lopen in plaats van om de fiets te pakken. De eindstand was dan ook 15.726 stappen. Een klein stukje lopen maakt dus al heel veel verschil, toch kwam mijn teller vaak niet verder dan 8.500 stappen op een ‘kantoordag’. Dat kan beter, want wandelen heeft zoveel voordelen.

De voordelen van dagelijks 30 minuten extra wandelen

Er zijn heel veel onderzoeken gedaan naar de voordelen van wandelen en de lijst wordt telkens groter. De vijf fijnste voordelen zijn toch wel:
1. Wandelen maakt je gelukkig
Door wandelen maakt je lichaam serotonine aan, een geluksstofje die jou helemaal heppie-de-peppie maakt. Ook verbetert het je nachtrust (het helpt je ontspannen, daardoor val je makkelijker in slaap en slaap je beter door) en we weten allemaal dat voldoende slaap bijdraagt aan een goed humeur.
2. Wandelen is goed voor je gezondheid
Wandelen verlaagt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en een hoge bloeddruk. Daarnaast krijg je er sterkere botten en spieren van en verhoogt het je weerstand.
3. Wandelen is gratis
Je hebt eigenlijk alleen een paar comfortabele schoenen nodig en je kunt gaan.
4. Van wandelen krijg je energie
Het is erg goed voor je conditie en daarnaast zorgt wandelen voor de aanmaak van vitamine D (er is immers zonlicht buiten).
5. Door veel te wandelen creëer je een killerbody
Wandelen werkt goed om op gewicht te blijven en zelfs om gewicht te verliezen  (wandelen brengt je stofwisseling op gang, versmalt je tailleomvang en je verbrandt er calorieën mee). Ook verstevigt en versterkt het je spieren, waardoor je meer vet verbrandt en er strakker uitziet. Dit zie je voornamelijk terug in de billen en buik (halleluja).

slootje in groningen met waterlelies en riet

5 tips om extra stappen te maken

Wandelen moet je gewoon doen, een lekker muziekje opzetten of een leuk luisterboek en gaan met die banaan. Wanneer je er een gewoonte van maakt om te wandelen (door bijvoorbeeld elke ochtend na het ontbijt of elke avond na het avondeten een stukje te lopen), ga je het wandelen vanzelf missen. Hier nog een paar (niet verrassende) tips om wat extra stappen te zetten:

1. Zoek een wandelmaatje
Samen sta je sterker dan alleen. Zoek een vriend of vriendin op die ook wel graag een stukje wil lopen, zo kun je lekker bijkletsen terwijl je aan het wandelen bent. Of neem een hondje. Toen ik nog twee hondjes had, kwam ik makkelijk aan die 10.000 stappen per dag. De hondjes moesten namelijk minstens drie keer uitgelaten worden en vaak liep ik ’s avonds nog een extra stukje met ze of reden we naar het bos. Wil of kun je zelf geen hond verzorgen? Laat dan de hond eens uit voor een kennis of iemand in de straat. Dit kunnen ze vast waarderen en jij hebt een extra gezellige wandeling. Tegenwoordig heb je ook veel sites waar je honden kunt ‘lenen’: bijvoorbeeld matcheenleenhond.nl, hondjeuitlaten.nl en buurhondje.nl
2. Ga op vakantie of een dagje weg
Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar wanneer ik op vakantie ben, loop ik wel drie keer zoveel als normaal. Alleen al, omdat ik als nieuwsgierig aagje iets wil zien van de plek die ik bezoek. Ook dichter bij huis kun je op een leuke manier meer stappen maken. Bezoek een leuke stad, een museum, doolhof of een leuk event (er zijn nu volop festivals te vinden). Zo maak je ongemerkt een flink aantal extra stappen.
3. Ga shoppen
Nog een nieuwe outfit nodig? Vergeet online shoppen en wandel lekker de winkeltjes in de stad af om iets leuks te scoren. Het is ook leuk om kringloopwinkeltjes, rommelmarkten en braderieën af te struinen. Geloof me, hiermee zit je zo boven die 10.000 stappen.
4.  Doe het huishouden
Misschien niet de leukste in dit rijtje, maar wel een win-win situatie voor jezelf. Stoffen, wasjes draaien, stofzuigen, dweilen, onkruid wieden, het vuilnis naar de container brengen en naar de glasbak lopen. Doe je een paar klusjes op een dag, dan heb je zo wat extra stappen gemaakt. En nog een schoon huis ook, twee vliegen in één klap.
5. Wees actiever op je werk
Zeker wanneer je een kantoorbaan hebt, is het lekker om even een frisse neus te halen. Een stukje lopen in je pauze helpt je om even afstand te doen van je werk. Vaak is er ook wel een collega te strikken die wel een rondje wil lopen. Er zijn natuurlijk nog meer dingen die je kunt doen om actiever te zijn op je werk: loop naar een collega toe wanneer je iets wil vragen in plaats van via de chat/mail, haal een kopje koffie of thee voor je collega’s, neem altijd de trap en parkeer de auto op de verste parkeerplaats.

Red jij het om in je dagelijkse leven 10.000 stappen te zetten? 

wandelpad langs meer en bankje Groningen

klaver met blauwe lucht

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.