financiele-doelen-spaarpot-koe
Personal Finance,  Persoonlijk

Financiële doelen 2018 en hoe ik echt mijn eerst loon heb uitgegeven

Een tijdje geleden schreef ik over hoe ik mijn eerste loon wilde uitgeven. Dit resulteerde in drie punten: een buffer opbouwen van 3 maandlonen, pensioensparen en sparen voor de wereldreis in 2022 (?). Inmiddels heb ik mijn eerste loon allang uitgegeven. Nieuwsgierig waaraan? Lees dan mee.

Naast lange termijn doelen, wil ik natuurlijk op korte termijn ook wat (yes, I’m only human after all). Ik word niet zo wild van spullen kopen, maar mijn absolute zwakke plek wat betreft geld uitgeven zijn ervaringen. Bijna al mijn zuurverdiende centjes gaan maandelijks op aan weekendjes weg, vakanties, theater, uit etentjes enzovoort.

Naar ervaringen kun je niet dagelijks kijken, máár er zijn ook geen extra spullen om schoon te maken (lucky me!). Natuurlijk blijven de ervaringen voor altijd in je hart. Ik heb een stukje loon dan ook wijs gespendeerd aan een heerlijk dagje dobberen in Wellness Bad Nieuweschans en een fijne massage. Voor de rest heb ik eigenlijk geen buitengewone dingen gedaan met mijn geld. Nou verdien ik ook niet mega veel, gezien ik 20 uur betaald werk (wat uitermate goed bevalt!). Heb ik dan wel genoeg voor de drie punten die ik eerder noemde? Jawel, ook al is dat iets veranderd.

Financiële doelen voor dit jaar

Buffer opbouwen

Met de buffer opbouwen gaat het prima. Eerst opperde ik dat ik ongeveer 3 maandlonen opzij wou zetten, maar dat heb ik aangepast. Het nieuwe doel werd: €1500,- voor onvoorziene kosten (wasmachine kapot, kat naar dierenarts etc.) + €6000,- nood-salaris. In principe zou ik het met die €6000,- prima een half jaar kunnen uitzingen, want nu red ik het ook met €1000,- in de maand. Ik had hiervoor een tijdsspanne van 3 jaar bedacht. Stel dat ik na onze wereldreis geen baan meer heb, dan kan ik ook van dit potje gebruik maken.

De onvoorziene kosten heb ik inmiddels al bij elkaar gespaard, dat ging sneller dan verwacht. Dat houdt in dat ik nog €167,- per maand moet sparen om de gewenste buffer in 3 jaar compleet te maken. Klinkt haalbaar, maar natuurlijk moeten de potjes wel weer aangevuld worden wanneer ze gebruikt worden. Nu zijn we bijvoorbeeld op zoek naar een klein autootje. Eigenlijk was ik niet van plan om er een aan te schaffen, maar voor Arne’s werk is het sowieso nodig. Onze kat Mukkes moet de laatste tijd ook regelmatig naar de dierenarts en dat is niet altijd handig op de fiets. Zo zul je altijd zien dat je ‘onverwachte’ uitgaven hebt.

Pensioensparen

Na lang wikken en wegen heb ik toch besloten om het pensioensparen eerst achterwege te laten. Twee redenen. 1- Pensioensparen is ook sparen en sparen levert (op dit moment) niks op. 2- Het belastingvoordeel is niet dusdanig groot dat het voor mij de moeite waard is om het op die manier te doen. Ik wil het daarom op een andere manier gaan doen: een huis kopen en andere bezittingen, eventueel misschien nog eens beleggen.Het geld spaar ik dus eerst voor een huis, voordat ik weer aan mijn pensioenpotje ga denken. Via mijn werk bouw ik natuurlijk ook wat pensioen op en ik ga er nu voor het gemak nog even van uit dat de AOW nog bestaat wanneer ik 72 ben.

De wereldreis

Ik heb geschat dat we voor 2 jaar reizen zo’n 20.000 per persoon nodig zullen hebben om alles te kunnen doen en laten wat we willen. Ik ben ook zoals Arne dat noemt een glampacker en geen backpacker. Daar hou ik dus ook wel rekening mee. Hoe lang we weg gaan dat weet ik nog niet. In elk geval een jaar, misschien twee. In 2019 verwacht ik 32-36 uur per week te werken, in plaats van de huidige 24 uur. Dat betekent dat ik de extra verdiensten (circa. €600 per maand) opzij kan zetten voor de wereldreis. Momenteel verdeel ik alle extraatjes over de potjes wereldreis en hypotheek.  

Maak jij ook altijd verschillende spaarpotjes of leef jij met de dag? Wat is jouw zwakke plek wat betreft je uitgaven?

4 reacties

 • Jorinde

  Wat interessant om te lezen! Ik had eerst ‘een’ spaarrekening, maar heb hem nu ook verdeeld in spaardoelen (huis, auto..). Werkt een stuk overzichtelijker! Zo’n meerdere jaren plan heb ik eigenlijk niet, maar is wel slim om te hebben! Ga er toch maar eens over nadenken!

  • Sabine

   Bedankt 😁! Toen ik studeerde had ik ook nog niet echt de ruimte om een jarenplan te maken. Maar ik vind het nu wel erg fijn. Dan merk je toch dat je hele toffe dingen kunt realiseren, die anders misschien wel onhaalbaar lijken. Die potjes zijn echt super overzichtelijk inderdaad. Goed dat je er al zo mee bezig bent. Ik merk dat maar weinig mensen het doen. Mij geeft het veel rust iig.

 • Laura| Billenbloot Kokosnoot

  Wat een mooie doelen! Ja, wij hebben zelfs een rekening geopend bij een andere bankt, zodat we niet zo gemakkelijk bij ons geld kunnen komen. Het overboeken duurt nu 1 dag en als je dan in de stad loopt, kun je dus niet even snel wat overboek. Werkt prima haha

  • Sabine

   Hoi Laura, (een hele late reactie, maar beter laat dan nooit haha). Bedankt voor het achterlaten van een berichtje!
   Hele goede manier om je uitgaven onder controle te houden. Ik merk zelf ook dat het veel te makkelijk gaat om even geld over te boeken.
   Misschien ga ik jou manier in de toekomst ook wel gebruiken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.