investeren in microkredieten lendahand
Personal Finance

Investeren in microkredieten bij Lendahand & coronacrisis

In mijn blogpost Hoeveel ik spaarde in 2019, vertelde ik dat ik een paar investeringen had gedaan in microkredieten via Lendahand. Dit jaar zou ik in april mijn eerste terugbetalingen ontvangen. Toen kwam het coronavirus om de hoek kijken. Hoe is het toen verlopen? Ik praat je bij over mijn investeringen in microkredieten.

Even een disclaimer vooraf: ik vertel over mijn eigen ervaring met investeringen in microkredieten. Ik ben absoluut geen expert, maar gebruik gewoon mijn gezonde verstand en investeer alleen met geld dat ik niet nodig heb. Wil je ook gaan investeren? Weet dan dat er risico’s aanzitten en dat je jouw inleg kunt verliezen.

Waarom ik begon met investeren in microkredieten

Investeren in microkredieten heeft altijd al in mijn achterhoofd gezeten. Koningin Máxima heeft ervoor gezorgd dat dit concept in mijn hoofd kwam en nu, jaren later, heb ik mijn eigen financiën op orde en kan ik daadwerkelijk bijdragen aan dit soort projecten.

Het is een samenloop van omstandigheden geweest waardoor ik startte met investeren in microkredieten: influencer Máxima dus, maar ook mijn werk in Gambia, het hebben van een grote mensen baan, het afnemen van mijn vertrouwen in Goede Doelen (weet je nog? De nieuwsberichten over het management daarvan..) en vergeet niet de steeds maar afnemende spaarrente.

Investeren bij Lendahand

Ik maakte een account aan bij Lendahand. Een organisatie die projecten zoekt in ontwikkelingslanden en het investeringsproces begeleid. Er zijn meer organisaties waar je terecht kan voor uitlenen van microfinanciering zoals KIVA, Wakibi en Oikocredit. Ik koos voor Lendahand omdat ik deze partij al kende. In Gambia heb ik aan de andere kant van de microkrediet-tafel gezeten (als lener voor dit project) en ik wist daarom dat dit een serieuze partij is. Daarnaast is de website van Lendahand heel gebruikersvriendelijk. Toen ik een aantal ervaringsverhalen had gelezen sloot ik me aan.

Hoe ik investeerde in microkredieten via Lendahand

Bij Lendahand kun je voor relatief lage bedragen (vanaf 50 euro) ondernemers in ontwikkelingslanden een handje helpen. De ondernemers krijgen een relatief gezien goede lening (ze betalen namelijk veel minder rente dan bij een bank in eigen land) en jij ontvangt als dank je bedrag met een beetje rente weer terug.

Mijn investeringsstrategie

Mijn plan was om een jaar lang elke maand minstens €100 uit te lenen. Zo veel mogelijk gespreid over verschillende landen, leningnemers en sectoren. Over het algemeen gewoon 50 euro per project, maar meer voor de projecten waar ik erg enthousiast over ben. In totaal had ik €1400,- hiervoor gereserveerd.

Ik hield me zowaar aan mijn plan, al was het soms lastig om te spreiden. Er kwamen op sommige momenten weinig nieuwe projecten. Duidelijk meer mensen die hun spaarcenten ergens anders kwijt wilden. Daardoor ben ik uiteindelijk toch voor meer dan €50,- per project gegaan.

Mijn investeringsportfolio

Mijn portfolio zag er eind 2019 zo uit:

lendahand investeringen overzicht

Toelichting afbeelding: De bedragen zijn in Euro’s. Projectnaam beschrijft het project waarin ik investeerde. Dit is de naam van degene waaraan het bedrag uitgeleend is. Onder leningnemer zie je soms een andere naam staan. Dit is de organisatie die garant staat voor het terugbetalen van de lening. Bij Sistema Bio zie je dat het project en de leningnemer hetzelfde is, in dat geval leen je rechtstreeks uit aan de leningnemer en dus niet met een organisatie ertussen. Dit is risicovoller, daarom krijg je een hogere rente voor dit soort projecten. De looptijd beschrijft hoeveel maanden het duurt voordat je het bedrag (+ de rente) terugontvangt. De doorlooptijden voor het terugbetalen zijn verschillend, maar uitbetalingen zijn altijd halfjaarlijks (dus ook bij projecten van 2 jaar).

Hieronder zie je hoe de verdeling over de landen is geweest van de bovenstaande projecten. Soms is dit verspreid over meerdere projecten per land.

uitstaande bedragen overzicht lendahand

Nog even over de terugbetalingen

Op 15 april zou ik mijn eerste terugbetalingen ontvangen. Die eerste terugbetaling was spannend, ik wist nog niet zeker of mijn gevoel juist was en of ik überhaupt mijn geld weer terug zou zien. Als het coronavirus dan ook nog langs komt is het dubbel spannend. Verloren zaak, zoals ik in eerste instantie dacht.

Op zijn minst dacht ik dat de betaling uitgesteld zou worden (en van uitstel kom afstel weten we..). Op de officiële betaaldag kreeg ik een berichtje dat het bedrag onderweg was, maar met twee weken vertraging. En warempel zag ik twee weken later het bedrag op mijn account staan. In de maanden mei en juni heb ik alles ook gewoon netjes teruggekregen. Soms wel met vertraging, maar ik werd hier altijd keurig over geïnformeerd. Er is een project in India waar het niet van is gelukt om terug te betalen, zij hebben om uitstel gevraagd en alleen de rente terug betaald. Op dit moment maak ik me er nog geen zorgen om, het is een bizarre tijd.

Conclusie – Mijn ervaring met mijn eerste microkrediet investeringen

Voor mij lag de drempel om in microkredieten te investeren veel lager dan te gaan beleggen op de beurs. Eigenlijk gek, want als je het uitrekent dan is het veel risicovoller dan beleggen in indexfondsen bijvoorbeeld. Ik denk dat voor mij het ethische aspect een grote rol heeft gespeeld bij de beslissing om toch met microkredieten te beginnen.

Natuurlijk had ik er vorig jaar rekening mee gehouden dat ik mijn inleg kon verliezen. Gezien de bedragen naar kleine ondernemers in Derde Wereld Landen gaan, was dat een risico dat ik wel wilde nemen. Als ik de inleg kwijt raak dan is het immers nog steeds naar een goed doel gegaan. Natuurlijk zou ik veel liever willen dat dat alles gewoon netjes terugbetaald wordt en ik een beetje rente terugkrijg, laten we wel wezen.

Op dit moment gaat alles goed. Ik krijg de bedragen terug, soms met een beetje vertraging. Ik vind de informatie op Lendahand heel duidelijk en ze communiceren met me wanneer er iets anders gaat dan gepland.

Mijn plan was om de teruggaven te herinvesteren in andere projecten bij Lendahand, maar wie had de corona-hectiek kunnen voorspellen. Op de beurzen was het uitverkoop, dus ik heb de bedragen naar mijn beleggingsrekening doorgesluisd.

Op termijn ben ik wel weer gewoon van plan om nieuwe projecten bij Lendahand aan te kopen. Ik zie dat er nu weer veel aanbod is in mooie projecten, waarschijnlijk omdat het vertrouwen van investeerders is afgenomen. Lendahand heeft ook de werkwijze daarom wat aangepast in bijvoorbeeld de doorlooptijden, ook krijg je nu meer rente (want meer risico).

Heb jij al eens geïnvesteerd in microkredieten? Wat is jouw ervaring?

Als je geïnteresseerd bent om bij Lendahand te investeren zou ik het leuk vinden als je mijn kortingscode gebruikt:
9UHY-9RD6-DWRW

Met deze code krijg jij €25 korting op je eerste investering en ik krijg ook €25. Wanneer je een account hebt, dan heb je zelf ook de mogelijkheid om je eigen kortingscode met anderen te delen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.