eerste-baan-afstuderen
Persoonlijk

Mijn eerste grote mensen baan: is het zo suf als ik had verwacht?

Heb je soms ook het gevoel dat de tijd zo snel voorbij vliegt? Anders ik wel. Drie maanden geleden was ik zelf nog aan het solliciteren, deze week was ik sollicitanten aan het selecteren. Tijd voor een update: hoe gaat het met die baan?

Wanneer je meeleest op mijn blog of wanneer je me persoonlijk kent, dan heb je waarschijnlijk al wel gehoord dat ik een nieuwe baan heb. Eind juli heb ik mijn diploma ontvangen ‘Bachelor of Business Administration’ (hier ben ik natuurlijk heel erg blij mee!). Inmiddels heb ik een vliegende start gemaakt in de grote mensen wereld en heb ik mijn eerste salaris al besteed. Ik ben alweer bijna twee maanden aan het werk als Marketing & Social Media specialist bij Superfoodsonline.nl.

Hoe kreeg ik mijn eerste baan?

Solliciteren was echt een hel voor mij. Waar dat aan lag? Op de eerste plaats, omdat ik nogal kritisch ben en specifieke eisen had waar mijn nieuwe baan/bedrijf aan moest voldoen. Ik wilde een veelzijdige functie, waar ik veel zelfstandigheid krijg en me creatief kan uitleven. Natuurlijk zou het geweldig zijn als de baan zou aansluiten bij de opleiding die ik gevolgd heb. Het onderdeel marketing is hetgeen waar ik me vooral in thuis voelde, maar niet te commercieel.

Waarom solliciteren voor mij een hel was

Mijn opleiding had (en heeft nog steeds) een zware commerciële toon, dat maakte solliciteren voor mij erg lastig. Ik kan heel veel, maar koude verkoop is gewoon niet mijn ding. Helaas kom je daar snel op uit. Het allerliefste wilde ik bij een groen bedrijf werken. Een bedrijf dat minder focus heeft op winst maken (natuurlijk snap ik dat dit ook nodig is) en meer focus heeft op mensgericht werken. Als het even kon, een bedrijf wat iets teruggeeft aan de klanten, aan het milieu of aan de wereld. Menselijkheid binnen de organisatie vond ik ook heel erg belangrijk, gewaardeerd worden en met plezier naar je werk gaan. Snap je al waarom solliciteren een hel was? Haha.
Toen ik op het punt stond om compromissen te sluiten, vertelde een vriendin van me over Superfoodsonline. Haar zus werkt bij deze webshop en wellicht was het ook iets voor mij. Ik ben op onderzoek uitgegaan en heb direct een open sollicitatie gestuurd. Al vrij vlot werd ik uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Hoewel eerdere gesprekken die ik voerde (met andere bedrijven) voelden als politieverhoren, was deze sollicitatie echt een wederzijds gesprek. Diezelfde dag kreeg ik mijn contract opgestuurd. Ik was dolgelukkig!

En hoe gaat het nu met die specifieke eisen?

Ik ben nog steeds dolgelukkig! Alle wensen die ik had, zijn uitgekomen. Ik had niet mooier durven dromen. Een fijne werksfeer en veel zelfstandigheid. Ik heb veel vertrouwen gekregen van de eigenaren, dat doet mij goed (op mijn tweede werkdag kreeg ik al de sleutels van het pand, na twee weken was ik al een dag alleen aan het werk). Ook het groene randje is teruggekomen, want we verkopen allemaal biologische producten. Mijn lijst met kruiden en planten die ik uit wil proberen wordt steeds langer, dus hou je vast voor gezonde recepten (die zullen nu ongetwijfeld vaker op mijn blog verschijnen).

Wat is mijn functie?

Ik werd aangenomen zonder functieomschrijving. Onderling hadden we afgesproken dat ik zelf mijn functie zou gaan inrichten on the job. Mijn focus nu is om de webwinkel nog warmer en persoonlijker te maken. Ik ben veel bezig met het uitrollen van marketingideeën en daarom ben ik begonnen met het implementeren van Social Media. Ik heb besloten om dat te gaan doen met de twee kanalen die het meest passend zijn: Facebook en Youtube. Op dit moment gebeurt er nog van alles achter de schermen en vanaf december gaan we fulltime aan de slag. Ik ben dan vooral nieuwe content aan het creëren. Denk aan: informatieve blogs schrijven, mooie plaatjes schieten, recepten video’s maken en andere leuke dingen.

De S van Sabine =de S van Social 

Alles wat met social te maken heeft komt al snel bij mij terecht. Realtime klanten helpen bijvoorbeeld ook en het reageren op reviews. Daarnaast zal ik ook de teksten op de website warmer maken om de producten aantrekkelijker te maken. Natuurlijk hoop ik straks een kickass conversieratio te hebben door mijn inspanningen. Het leuke is dat ik alles kan meten en onderzoeken door bijvoorbeeld Google Analytics. Er staat dus heel veel nieuws te gebeuren en omdat vele handen licht werk maken, mag ik een marketing stagiaire aannemen. Ik heb de eerste sollicitaties al ontvangen, het is zo’n gek gevoel om aan de andere kant van de tafel te zitten. Ik voel me gelijk volwassen (dat ben ik natuurlijk al 7 jaar, maar toch).

We werken in een klein team van vijf mensen en dat maakt dat de gewone werktaken (bestellingen verzenden, producten op de website zetten, vracht aannemen) ook door gaan. Ondertussen ren ik dus ook door het magazijn om orders te picken en pak ik de bestellingen in als kerstpakketjes. Dat werkt hartstikke lekker en het is erg goed voor je creativiteit. Wanneer je even te lang achter de computer hebt gezeten, kun je bestellingen inpakken en je hoofd leeg maken (of nieuwe ideeën bedenken 🤣). Ik ben helemaal happy!

Wat vind jij leuk aan je huidige baan?

 

8 reacties

 • Romy

  Wat fijn om te horen dat je helemaal op je plekje zit bij je huidige baan! Het klinkt als een hele afwisselende functie die helemaal past bij jou en ook bij je idealen. Solliciteren vond ik ook zeker geen pretje, maar uiteindelijk ben ik zo blij dat ik heb doorgezet totdat ik een echt leuke baan vond. Ik hoop dat jij ook nog lange tijd met veel plezier aan het werk blijft bij deze werkgever 🙂 Hoe gaaf ook dat ze na zo’n korte tijd al zoveel vertrouwen in je hadden. Dat doet je als mens (en zeker als starter op de arbeidsmarkt!) toch goed!

  • Sabine

   Hey Romy, wat een lieve reactie van je! <3
   Haha, ik moet nog degene vinden die solliciteren wel leuk vind.
   Ik hoop ook zeker dat ik hier nog een langere tijd blijf.
   Na al die knikkende knieën gesprekken was ik ook wel verbaasd dat ik zoveel vertrouwen kreeg.Hartstikke tof!
   Jij hebt het ook goed voor elkaar!! Nu kan ik niks meer zeggen over dat het moeilijk is voor starters, want ik hoor alleen maar goede verhalen.
   Veel carrière geluk gewenst!

  • Sabine

   Hoi Evelyn, leuk dat je reageert! Ik ben nu zo’n twee maanden aan het werk en vind het nog steeds fantastisch. Zoals het er nu uitziet zijn er nog genoeg uitdagingen voor de komende maanden, dus dat gaat wel goed komen. Ik zal over een half jaar/jaar eens een update geven ;).

 • Anna

  Dit klinkt echt als een ontzettend fijne baan! Ik ben zelf ook aan het solliciteren dus ik herken je struggles wel, haha. Het lijkt mij ook erg fijn om met een klein team te werken!

  • Sabine

   Hi Anna, dat is het ook zeker! Ik wens je heel veel succes met het vinden van een baan. Geef de moed vooral niet op, je vindt absoluut iets wat goed bij je past!
   Mijn grote tip is dus om een open sollicitatie te sturen, haha.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.