jongen lacht boek
Inspiratie,  Persoonlijk

Mijn favoriete boeken uit mijn kindertijd

Afgelopen week (inmiddels veel langer geleden) kwam ik een blogpost tegen over Romy. Romy heeft CP (een houding- en bewegingsstoornis) waardoor ze soms in een rolstoel zit. Haar moeder blogt op een leuk en positieve manier over Romy’s belevenissen. Op een dag vraagt Romy dapper aan kinderboekenschrijver Paul van Loon of er ook weerwolven in rolstoelen zijn. Met die vraag in het achterhoofd heeft hij een nieuw Dolfje Weerwolfje boek geschreven genaamd Griezelwielen. Hoe fantastisch is dat? Ook heeft Romy mij geïnspireerd om een nieuwe blogpost te schrijven, na het lezen van haar verhaal dacht ik gelijk weer terug aan de boeken in mijn kindertijd.

Toen ik nog een kleine Sabine was, keek ik altijd heel erg op tegen Paul van Loon. Ik was helemaal fan van zijn Dolfje boeken. ’s Avonds in mijn bed las ik stiekem het ene boek na het andere. Eigenlijk moest ik allang slapen natuurlijk, maar als je elke week tien boeken mag lenen van de bieb, dan ben je nog lang niet uitgelezen wanneer het bedtijd is. Wat ik ook een geweldig boek vond was Erge Ellie en nare Nellie, een boek van schrijver Rindert Kromhout over een verschrikkelijk vervelende tweeling. Geen idee waarom, maar ik was gefascineerd door dat boek. Zo zijn er nog een aantal boeken die mij echt zijn bijgebleven.

3 van mijn favoriete kinderboeken

Mijn moeder heeft nog een aantal van mijn boeken bewaard. Wie weet dat ik ze later doorgeef aan mijn eigen kinderen. Ik vind het altijd leuk om tussen die boeken te snuffelen. Een klein momentje van geluk. Vandaag deel ik drie van deze boeken met jullie, misschien herkennen jullie ze wel. Leuk toch?

ik_ben_ook_op_jou-zwanenmeer-otje-boeken

Ik ben ook op jou- Jacques Vriens

Eens in de zoveel tijd kreeg ik een foldertje mee van school met allerlei boeken erin. Elk jaar zeurde ik weer bij mijn ouders om ze te kopen, want er stonden heel veel boeken in die ik MOEST hebben. Natuurlijk kreeg ik ze 80% van de tijd niet. “We hebben geen geldboom in de tuin”, zei mijn vader. Ook groeide er geen geld op m’n moeders rug.. Pfff, wat had ik een zwaar leven. Een enkele keer bestelden mijn ouders wel boeken van het lijstje en daar zat ook het boek ‘Ik ben ook op jou’ in. Waarschijnlijk het eerste boek dat ik las over verliefdheid. Een beetje een vreemd boek ook wel, maar dat maakte hem zo bijzonder denk ik.

Het boek gaat over een jongen die verliefd is op zijn juf. Dilemma natuurlijk! Wat ga je dan doen? Het vertellen? Hij bedenkt een geniaal plan en schrijft een liefdesverklaring in zijn schrift, tussen de sommen. Dan krijgt hij een briefje van klasgenootje Wendy. Wendy schrijft: “Lonneke is op jou, ben jij ook op haar?”. Wat moet hij nu? Want kun je eigenlijk verliefd zijn op twee meisjes?

Otje- Annie M.G. Schmidt

Komt het je bekend voor dat kinderen steeds maar weer hetzelfde boek uitkiezen om voor te lezen? Otje was zo’n boek voor mij. Naast dat ik het verhaal geweldig vond, zijn de tekeningen ook fantastisch!

Annie M.G. Schmidt heeft waarschijnlijk mijn liefde voor de natuur en vrijheid aangewakkerd met het boek Otje. Het boek gaat over een meisje (Otje), dat samen met haar vader een zwervend bestaan leidt. Een avontuurlijk boek, waarin ook belangrijke thema’s worden aangehaald. Zoals het thema werkloosheid.

Otje’s vader (een kok) heeft geen papieren, maar wel af en toe een driftbui. Dat zorgt ervoor dat hij z’n baan verliest. Wanneer hij ontslagen wordt bij Hotel Koperwiek, trekt hij met Otje rond in een bestelbusje om een nieuwe baan te vinden. Vader Tos en Otje zijn ultieme dierenvrienden. Op reis nemen ze twee muizen mee en een aantal vogels proberen Tos te helpen met het vinden van zijn papieren.

Het zwanenmeer (maar dan anders) – Francine Oomen

Toen ik al wat ouder was (ik denk toen ik in groep 8 zat) kwam het boek “Het zwanenmeer (maar dan anders)” uit. Ik geloof dat ik het boek kreeg als boekenweekgeschenk. Destijds heb ik het boek verslonden. Ik vond het verhaal zo mooi en droevig.

Het boek gaat over een drieling (Sam, Pip en Beer), allemaal twaalf jaar oud. De moeder van de drieling is overleden en de vader zit sindsdien met zichzelf in de knoop. Hij is een beroemde schrijver, maar heeft een writersblock. Het huis is een puinhoop en het zwembad in de tuin is groen gekleurd. Op een dag wordt de vader aangereden en komt in het ziekenhuis terecht. De kinderen smeken Isabel (de vuilnisvrouw die hun vader had aangereden) om zich voor te doen als hun moeder. Uit angst dat ze anders naar een kindertehuis moeten. Als ze later in het ziekenhuis hun vader bezoeken, wordt er verteld dat hun vader een kwaadaardige tumor in zijn hoofd heeft. Hij moet daardoor nog langer in het ziekenhuis blijven. Isabel zorgt zolang voor de drieling.

Een boek met een heftig thema, maar wel erg mooi verteld.

Welke boeken las jij graag als kind? Heb je ze nog bewaard?

ik_ben_ook_op_jou-zwanenmeer-otje

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.