zusje-andre-dokter-voorgerecht
Eten,  Inspiratie

Het zusje van André Dokter in Groningen- Restaurant review

Iets langer dan een maand geleden ging ik op bezoek bij het Zusje van André dokter. Ik ben vrij kieskeurig wat betreft buiten de deur eten. In andere steden kost het me vaak weinig moeite om een leuk tentje uit te kiezen, maar in Groningen moet ik daar toch iets beter mijn beste voor doen. Gelukkig heb ik genoeg mensen om me heen die daar absoluut geen moeite mee hebben. Dus toen ik de plaats mocht bepalen voor een etentje koos ik op aanraden van anderen voor het Zusje van André Dokter. Hoe het beviel vertel ik vandaag.

Het ongemak van reviews schrijven

Ik ga regelmatig uit eten, maar ik schrijf er eigenlijk nooit iets over. Ik denk dat het komt doordat ik het liefst mijn telefoon zo ver mogelijk uit de buurt houd van mijn heerlijke rustgevende dineetjes. Eten en telefoons gaat bij mij niet zo goed samen.Ik wil proeven, genieten, heerlijke geuren opsnuiven. Foto’s maken van het eten is dan het laatste waar ik aan denk. Ongemakkelijk vind ik het ook, om plaatjes te schieten wanneer een bord net is opgediend. Arne probeerde me te overtuigen om het toch eens te proberen, want eerlijke en uitgebreide reviews zijn gewild. Gezien de blogs die ik schrijf niet gesponsord worden, kan ik zeggen wat ik wil, ha. Dus voorzichtig probeer ik het toch eens, om een review te schrijven. Inclusief ongemakkelijk gemaakte foto’s. Vandaag beschrijf ik mijn ervaring bij Het Zusje van André Dokter. Binnenkort (Hallo eindejaarsuitkering, waar blijf je?) wil ik graag naar Restaurant Piloersemaborg in Den Ham.

Het Zusje van André Dokter

AdresOosterstraat 24 , 9711 NV Groningen
Keuken: Europees, veel vleesgerechten
Prijs: circa €60,- per persoon

zusje-van-andre-dokter

Binnen komen bij het Zusje van André Dokter

Op 28 oktober liep ik met mijn vader, zijn vriendin, mijn broertje en Arne het restaurant binnen aan de Oosterstraat. De ligging is mooi centraal, vlakbij het centrum en bij het OV. Daar houden we van, want dan kunnen we op koude dagen met de bus en hoeft niemand te bobben. De gevel van het gebouw vond ik niet zo spetterend en op het buiten haardje na, straalde er niet veel warmte van de buitenkant. Ik zou er zo voorbij lopen als ik er niet bewust heen was gegaan, maar that’s me. Eenmaal de eerste stap binnen gezet, maakte dat veel goed. Veel hout, warme tinten. De sfeer van een Amsterdams bruin café in een modern jasje. Een tikje te donker misschien, maar beter te donker dan te licht.

Keurig werden onze jassen aangenomen bij binnenkomst en namen we plaats aan ons gereserveerde tafeltje. Ik denk dat reserveren wel loont, want erg veel tafels zijn er niet. De tafels staan ook tamelijk dicht bij elkaar, maar het hindert mij niet echt. Prima stoelen trouwens, niet van die hippe schoolbankjes, maar gewoon lekker met vulling onder je billen. (Zitcomfort is voor mij echt een dingetje bij het uitkiezen van restaurants. Houten harde krukjes? Dat is een nee voor mij.)

Wij nemen alle vijf het drankje van de dag, een bubbeltje van prosecco, citroen en nog wat spannende dingen erdoor die ik me niet goed meer kan herinneren. Het drankje smaakte uitstekend. Erbij kregen we een patéetje van de zaak in een shotglaasje (ughuhm, amuseglaasje), stiekem deed ik daar wat zout en peper bij.

De gerechten

Het personeel was vriendelijk, mijn vader ging een gesprek aan met de ober over de bijzondere naam van het restaurant. Ondertussen bestelden we, dit keer allemaal iets anders. Iedereen koos zo snel, maar ik kon weer eens niet kiezen. Ik krijg elke keer lichte paniekaanvallen van uitgebreide menukaarten (en all-you-can-eats), dit menu was niet zo uitgebreid, maar er stonden zeker wel vijftien keuzes. Ik besloot voor het verrassingsmenu te gaan, een zorg minder.

3-gangen menu 

Het voorgerecht werd geserveerd en ik hoorde niemand klagen. De borden waren mooi opgemaakt en zagen er veelbelovend uit. Ik kreeg een voorgerecht met rundvlees en gebakken ontbijtkoek. Wellicht een gekke combi, maar die ontbijtkoek erbij HEERLIJK! Mijn broertje had de vleesvingertjes gekozen van de kaart en hij vond ze fantastisch. De complimenten gingen rechtstreeks door naar de bediening ‘een van de lekkerste dingen die hij in tijden heeft gehad’. Iedereen smikkelde alles naar binnen, met goede verwachtingen voor het hoofdgerecht.

voorgerecht-zusje-van-andre-dokter

vleesvingers-zusje-van-andre-dokter

Het hoofdgerecht was opnieuw voor iedereen verschillend. De een ging voor vis, de ander voor vlees. Niemand ging voor de spareribs waar ik iedereen over hoor. Ik kreeg het verrassingsmenu en dat waren vooral grote hompen taaiig vlees. Meestal ben ik niet zo vlezig, volgende keer zal ik dat aangeven wanneer ze vragen of er dingen zijn die ik niet wil, haha. Spijt dat ik niet voor de slibtong was gegaan, want die zag er voortreffelijk uit. Smaakte ook voortreffelijk hoorde ik!

Naast mij nog iemand die een beetje spijt had van zijn keuze: gamba’s. Overheerlijk waren de gamba’s, maar wat een werk om te allemaal te ontdoen van hun schildjes. De groenten die bij de gerechten zaten, waren wel heel lekker, en ook de extraatjes: zelf gesneden patat en zelfgemaakte mayonaise, verschillende groenten die je gratis mocht nabestellen, top! De rest van de gekozen gerechten vielen ook goed in de smaak. Je krijgt precies wat je bestelt, niets minder. Flinke porties, maar dat er nog wel een toetje bij kon.

hoofdgerechten-zusje-van-andre-dokter

gamba-zusje-van-andre-dokter

Dat toetje was heerlijk! Ik kreeg natuurlijk ook het verrassingsdessert en wat was ik blij. Lekker exotische ijs-smaken, pandan cake en veel kokos, I love it! De andere desserts zagen er ook heerlijk uit.

dessert-zusje-van-andre-dokter

Eindoordeel voor het Zusje van André Dokter in Groningen

Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben. Ik had de laatste tijd nogal wat tegenvallers gehad bij restaurant keuzes, maar ik heb hier echt genoten. Vriendelijk personeel, gemoedelijke sfeer, leuk opgemaakte borden en fijne gerechten. Ik kom zeker nog een keertje terug en zou het restaurant ook aanraden aan anderen.

Eten ★★★★☆
Sfeer ★★★★☆
Service ★★★★☆
Zitcomfort ★★★☆☆
Locatie ★★★★☆

Heb jij hier ook eens gegeten? Ik ben benieuwd naar je ervaring.
Heb je nog tips voor leuke restaurants in Groningen, deel ze vooral dan kan ik ze uitproberen :).

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.