twee gele zonnebloemen
Eten,  Groene vingers,  Inspiratie

Dé formule voor meer zonnebloemen in je leven

Zonnebloemen zijn geweldig! Het is liefde, vrolijkheid, geluk en zomer in een bloem. Eind april zaaide ik zonnebloemen (op de vensterbank) en binnen no-time waren deze te groot om voor het raam te staan. Inmiddels heb ik een aantal volwassen zonnebloemen waarvan de bloemknopjes geopend zijn. Ik vind deze bloem die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt fantastisch, daarom wijd ik er vandaag een blog aan.

Wist je dat zonnebloemen er in verschillende kleuren zijn? Je hebt ook witte, rode en zwarte zonnebloemen op de markt. Ik heb dit jaar ‘echte’ gele zonnebloemen gezaaid. Hoe kan dat ook anders? Geel is zonder enige twijfel mijn lievelingskleur! Volgens mij is het haast onmogelijk om zonnebloemen te zaaien zonder resultaat. Er was alleen één probleem, slakken. Daar vertelde ik vorige maand ook al eens over. Een heftige oorlog voeren met de slakken, daar had ik geen zin in. De stengels waren al groot en het merendeel van de bladeren winnen toch geen schoonheidsprijs meer. Wel heb ik gezocht naar (milieuvriendelijke) oplossingen om slakken uit de buurt te houden dus volgend jaar ben ik 100% voorbereid. Check de tips  straks onder aan dit blogbericht.

“De symboliek van de liefde komt uit de Griekse mythologie. Nimf Clytia wordt verliefd op Apollo. Hoewel Clytia beeldschoon is, geeft Apollo geen gehoor aan haar vraag om liefde. Hierdoor sterft Clytia van liefdesverdriet en verandert in een zonnebloem en draait steeds met de zon mee om de zonnegod Apollo te blijven zien.”- tuindreef.nl

Mini-handleiding voor zonnebloemen  

Zonnebloemen kunnen wel vijf meter lang worden! Ook de bloemen worden groot, soms wel 30 centimeter (diameter). Wat ze nodig hebben is voldoende water (maar het water moet niet blijven staan i.v.m. schimmels) en een mooi plekje in de zon. De eerste dagen draaien de bloemknoppen met de zon mee (heliotropisme). Wanneer de bloem uit z’n knop komt, blijft hij naar het oosten gedraaid staan. Zonnebloemen zijn geliefd en trekken bijen en vlinders aan, dat is natuurlijk altijd gezellig. Vogels zijn gek op de zaden, dat is iets om rekening mee te houden wanneer je die zelf wil bewaren.

Wanneer de zonnebloem uitgebloeid is, kun je de bloemen afknippen (circa 10-20cm onder de bloem) en binnen te drogen hangen. Je kunt zien dat de zonnebloemen uitgebloeid zijn, doordat er blaadjes afvallen of doordat er vogels op afkomen. Hang de zonnebloem ergens te drogen waar het droog en donker is. Je kunt er een papieren zak omheen binden om de pitten op te vangen die eraf vallen door het drogen. Hang de zonnebloemkoppen zo’n vier weken te drogen en bewaar de zaden dan op een donkere koele plek (kelder is prima, maar niet in de koelkast). Wanneer de bloemen volledig droog zijn, kun je de zaden er makkelijk uitvegen met je vingers.

gele zonnebloem met bij en blauwe lucht

Deze 3 dingen mogen niet ontbreken aan je bucketlist

Ben je ook zo gek op zonnebloemen? Zet deze drie dingen dan op je bucketlist voor meer zonnebloemen in je leven.

  1. Een romantisch tripje door de zonnebloemvelden van Toscane (Italië).
  2. De Van Gogh fietsroute fietsen (Nederland- Parijs).
  3. De ‘National Gallery’ in Londen bezoeken waar Van Gogh’s eerste zonnebloemen schilderij met vijftien bloemen hangt (de eerste twee schilderijen van de zonnebloemenserie hadden twaalf bloemen). Ook kun je daar nog andere mooie dingen bewonderen van bijvoorbeeld Da Vinci en Rembrandt.

5 tips om slakken te bestrijden

Hoe schattig je slakken ook vindt (vind ik niet hoor, ik vind ze smerig haha), bij zonnebloemen wil je in ieder geval geen slakken in de buurt hebben. Ik geef je vijf ‘slakvriendelijke’ tips, zonder zout dus, om slakken te bestrijden.

1. Een natuurlijke manier om slakken te bestrijden, is om ‘afweerplanten’ te gebruiken. Er zijn namelijk bepaalde planten waarvan slakken de geur niet fijn vinden, daardoor blijven ze uit de buurt. (Althans dat is de bedoeling. Ik weet niet hoe goed het werkt, maar dit is zeker het proberen waard). Over de Hysop las ik goede verhalen, maar ook schijnen slakken niet te houden van Oost-Indische kers, tijm, tomaat, salie, venkel, lavendel, munt, bieslook en knoflook. Liever bloemen in de tuin? Ik vond een ‘anti-slakken planten’ website, waar een overzicht met kleurrijke afweerplanten op staat.

2. Wat je ook kunt doen, is gebruik maken van de voedselketen. Lok aartsvijanden van slakken naar je tuin zoals: vogels, padden en egels. Ook kippen en eenden vinden slakken lekker (al weet ik niet hoe heel je tuin dan nog blijft, een parelhoen schijnt je tuintje niet te slopen).

3. Slakken houden van een vochtige ondergrond waar ze gemakkelijk over heen kunnen glijden. Door je planten in de ochtend water te geven maak je de kans op een slakken attack iets minder groot. De aarde is dan in de avond droger en dit vinden slakken niet zo prettig. Ook kun je bijvoorbeeld schelpjes, cacaodoppen, kleine steentjes of eierschalen om je geliefde planten strooien om de ondergrond ‘scherp’ te maken, zodat de slakken hier niet over heen willen kruipen. In de praktijk werkt dit niet altijd, wanneer het regent dan glijden ze alsnog overal overheen. Maar we gaan het ze in elk geval niet makkelijker maken dan nodig natuurlijk.

4. In het kader van minder tv-kijken, kun je ervoor kiezen om op slakkenjacht te gaan. Het liefst doe ik dit natuurlijk op een zwoele zomermiddag, maar helaas. Slakken houden van alle dingen waar ik niet van hou: regen, kou en donker. De beste manier om slakken te vangen is om ’s avonds of ’s nachts met je zaklampje op jacht te gaan. Elke avond, want slakken planten zich sneller voort dan het licht (één naaktslak leeft maar 9 maanden ofzo en legt in die tijd wel 500 eieren, killmenow!). Overdag vind je de slakken in hoopjes tuinafval (nooit laten liggen dus), hoog gras en andere beschutte hoekjes.

slakken bestrijden

Dit is de buit van een vijf minuten slakkenjacht toen het net had geregend. 

5. Je ziet steeds vaker van die slakkenvallen waar mensen dan een beetje bier in doen. Dit schijnt heel effectief te zijn. Ik vind het dan weer een beetje zielig (ondanks mijn grote slakken aversie) dat ze zichzelf dan verzuipen. Wat ook schijnt te werken, is om een dakpan of bloempot neer te leggen. Als deze plek vochtig is zullen de slakken hier gaan schuilen. ’s Morgens vroeg kun je de slakken dan een nieuwe verblijfplaats geven.

Wat denk jij: gaat het lukken om de slakken te bestrijden?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.