Inspiratie Kijktips

Kijktip! Anne with an E (op Netflix)

16 december 2019
anne met een E

Laatst was mij de serie Anne with an E (ook wel Anne met een E) aangeraden door een vriendin. Zij beschreef het als een lieve, romantische en creatieve serie over een meisje dat van schrijven houdt. Ik was nog niet gelijk verkocht, naar één aflevering was ik dat wel. Inmiddels heb ik de twee seizoenen uitgekeken.

Uit je comfortzone genre

Films of series die zich in het verleden of in de toekomst afspelen, daar hield ik nooit zo van. Nu stap ik steeds vaker uit mijn comfortzone door ook eens een keer andere genres te kijken. Met wisselend resultaat, soms word ik ook blij verrast. Zoals nu.

Meer mensen zijn enthousiast over Anne with an E. Deze serie heeft een goed IMDB cijfer een 8,5/10.

De serie is gebaseerd op het boek Anne of Green Gables (1908) van de Canadese schrijfster Lucy Maud Montgomery.

Anne of Green Gables - pg32a.jpg
Foto: L. M. Montgomery, M. A. & W. A. J. Claus , Publiek domein

Toen ik de serie voor het eerst aanzette vond ik het een soort mengeling tussen Little House on the Prairie & Pippi Langkous. Waarschijnlijk door de kostuums, de zoetsappige omgeving en het roodharige meisje met twee vlechtjes. Het is gelukkig! vele malen beter dan dat. Ik heb vaak hard op gelachen, maar ook wel eens een traantje weggepinkt.

Waar gaat Anne with an E over?

Anne with an E speelt zich af in het prachtige Canada op Prins Edwardeiland. Door sommige scènes in de serie wil je direct een ticket boeken. Het lijkt zo’n vredig en onaangetast gebied.

De serie gaat over een fantasierijk meisje, Anne. Ze is ontzettend goed in verhalen vertellen en houdt van ‘grote’ woorden zoals glorieus en tragisch. Anne beschrijft altijd alles uitbundig, alsof het leven een sprookje is. Dat is haar manier van overleven blijkt, want een sprookjesachtig leven heeft ze tot nu toe nog niet gehad. Anne is namelijk opgegroeid als weeskind.
Op een dag wordt ze ter adoptie naar een gezin gestuurd in het dorp Avonlea. Zij hadden echter een jongen besteld, geen meisje. Een meisje zou hen ook niet kunnen helpen op de boerderij (Green Gables). Uiteindelijk zwichten ze toch voor de bijzondere Anne en mag ze blijven.

Het contrast in de serie vind ik zo geweldig. Een Idyllische setting en ongemoeid kind kunnen zijn, in combinatie met de toch wel zwaardere onderwerpen tussen door.

Anne with an E speelt zich af eind negentiende eeuw. Een bijzondere tijd, omdat er zoveel bijzondere ontwikkelingen zijn geweest. Hierdoor komen er mooie, maar ook harde thema’s naar voren in de serie. Het verschil tussen mannen en vrouwen (vrouwen horen in de keuken, mannen werken) en ook thema’s zoals homoseksualiteit en racisme.

Kijken dus!
Op dit moment zijn er twee seizoenen, in totaal 17 afleveringen. Er komt een derde seizoen aan, deze zal vanaf 3 januari te zien zijn op Netflix.

Wat is jouw favoriete serie van het moment?

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Ilona Wielinga 16 december 2019 at 17:01

  Ik kijk zelf voornamelijk thrillers of (scandinavische) crime series, maar dit klinkt ook wel als een toffe serie die volgens mij het proberen waard wel is.

  • Reply Sabine 16 december 2019 at 21:37

   Thrillers en crime zijn ook geweldig overigens!

  Leave a Reply

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.