jurk-outfit
Inspiratie

Capsule Wardrobe Herfst 2020

Na nog een paar heerlijke zomerse dagen, is het nu echt herfst. Tijd om de bikini’s op te ruimen. Iets later dan gepland, hallo oktober! Elk seizoen maak ik voor mezelf weer een selectie van de kleding die ik aan wil doen. Een Capsule Wardrobe zoals ze dat in minimalisten-land noemen. Vandaag vertel ik je er meer over.

Wat is een Capsule Wardrobe?

Een Capsule Wardrobe is de Engelse benaming voor het maken van een kleine selectie uit jouw kledingstukken. De term is in de jaren zeventig bedacht door Suzie Faux, eigenaresse van Wardrobe, een boetiek in Londen. De Capsule Wardrobe bestond uit een grote collectie tijdloze kledingstukken (die elk seizoen gebruikt kunnen worden), aangevuld met een paar seizoensstukken.

Het doel van een Capsule Wardrobe is om met weinig kleding veel outfits te creëren. Het principe gaat uit van basiskledingstukken die nooit uit de mode raken (denk aan de Little Black Dress), deze stukken vul je af en toe aan met een paar mode items. Het liefst op een duurzame manier (van je eigen zolder, van eerlijke mode winkels, tweedehands of een upcycle van een oud kledingstuk bijvoorbeeld).

De algemene regels van een Capsule Wardrobe

Er zijn een aantal basisregels:
– Kies een kleurenschema. Selecteer één of twee basiskleuren die bij je passen. Denk aan zwart, wit, grijs, marineblauw of beige. Vervolgens kies je één of twee accentkleuren. Deze zijn vaak helderder dan de basiskleuren, maar sluiten er wel goed op aan. Alle items uit je kledingkast vullen elkaar zo aan.
– Bestudeer je lichaamsvorm. Het ene kledingstuk staat je vaak beter dan het andere. Natuurlijk zal je vaker de stukken dragen die je flatteuzer maken.
– Bestudeer je huidskleur. Net zoals bij je lichaamsvorm, zijn er ook bepaalde kleuren die beter bij je huidskleur passen. Met een goede kleurkeuze, doe je minder vaak miskopen.
– Kies klassieke vormen en patronen uit. Er zijn van die kledingstukken die nooit uit de mode raken, verkies deze liever boven de trendy stukken.
– Kies voor kwaliteit. Door voor duurzame stoffen te kiezen, kun je de kledingstukken langer blijven gebruiken.

Het selecteren van kledingstukken

Wanneer je een Capsule Wardrobe begint dan kun je verschillende methoden gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld van te voren bedenken hoeveel kledingstukken je in jouw kast wil. Zelf vind ik Project 333 een fijne methode om mee te beginnen. Dit principe gaat er vanuit om 33 kledingstukken te dragen in 3 maanden tijd. Na drie maanden maak je weer een nieuwe collectie.

Je kunt de oorspronkelijke regels hanteren (33 kledingstukken inclusief schoenen, jassen en accessoires & exclusief ondergoed en sportkleding) of een variant erop maken die beter bij je past.
Voor mij werkt het goed om uit te gaan van ongeveer 30 kledingstukken en 3 paar schoenen. Jassen en accessoires tel ik daar meestal niet mee. Staar je vooral niet blind op de getallen. Misschien is het voor jou helemaal niet fijn om het met 30 kledingstukken te doen, er zijn ook mensen die kiezen voor 50 of 15 kledingstukken. Wellicht tel jij helemaal niet. Doe wat bij je past!

Voorbeeld: selectie van 30 kledingstukken

In de infographic hieronder vind je een voorbeeld hoe zo’n selectie van 30 stukken eruit kan zien. De basiskleuren zijn blauw en zwart. De accentkleuren zijn roze en mintgroen. Totaal zijn er 6 clusters van 5 kledingstukken. Elk cluster bestaat uit 2 bovenstukken, een tweede laag (vest/jas), een onderstuk (broek/rok) en een stuk naar keuze. Alles is vrij met elkaar te combineren.

capsule wardrobe project 333

Hoe heb ik mijn Herfst Capsule Wardrobe samengesteld?

Ik hou van heel veel kleur! Dat was ook mijn uitgangspunt voor mijn collectie van dit seizoen. Ik had weer zin in fijne herfstkleuren: oranje, rood, bruin, maar ook paars. Met dit plaatje in mijn achterhoofd ben ik op zoek gegaan naar beelden die dit kunnen bevestigen. Ik kijk niet echt naar trends, maar naar dingen die ik zelf mooi vind. Pinterest is hier heel handig voor. Zo is het onderstaande moodboard tot stand gekomen.

Bron – Van links naar rechts
Bovenste rij: foto 1 > foto 2 > foto 3 > foto 4 > foto 5 > foto 6
Onderste rij: foto 1 > foto 2 > kleurenpalet > foto 3 > foto 4

Daarna ben ik gaan kijken tussen al mijn kleding. Wat heb ik in mijn bezit dat bij dit plaatje past? Sommige dingen had ik al, of een variant daarvan. Ik probeer altijd zoveel mogelijk te ‘shoppen’ in mijn eigen kledingvoorraad. Een paar ontbrekende kledingstukken schreef ik op, die wil ik nog graag toevoegen aan mijn najaarscollectie.

Wat zit er in mijn Capsule Wardrobe voor dit najaar?

Ik heb mijn Capsule Wardrobe uitgelegd op ons bed. Een zwarte pantalon en bruin truitje heb ik aan, dus die ontbreken op de foto.

Ik heb de volgende items in mijn herfstcapsule:

  • 3 rokjes: spijker, geruit, roest-oranje
  • 5 broeken: 2 zwarte pantalons, 2 donkere spijkerbroeken, 1 spijkerbroek met borduurwerk, donkergrijze broeklegging
  • 3x tweede laag: gehaakt vest, zwarte blazer, oranje blazer
  • 4 truien: dikke paarse trui, 2 bruine truitjes, 1 truitje met bloemen
  • 5 jurken: zebra-oranje print, rode avondjurk, fruit motief, roze-rood gestreept, bloemenpatroon
  • 2x overige: zwarte lange blouse met borduurwerk, slangenprint t-shirt

Dit zijn 22 kledingstukken in totaal. Normaal gesproken koop ik niet zoveel bij, dit keer heb ik dat wel gedaan. Dat zijn: een donkerbruine (Levi’s) broek met ribstof, een lange oranje gebreide coltrui, een rode flared pants (Ba&sh) en 5 basic witte/beige truitjes (Esprit) van natuurlijk materiaal. Dat maakt toevallig precies 30 stuks in totaal.
*Ik was niet van plan om vijf witte truitjes te kopen, maar kreeg korting als ik dat wel deed en daar ben ik voor gevallen (oops!).

Ik heb drie paar schoenen voor de herfst: zwarte bikerlaarsjes, bordeauxrode veterboots en witte sneakers. Daarnaast heb ik een paar goudkleurige cowboylaarsjes op het oog, die ik kan waarschijnlijk kopen met een cadeaubon van mijn werk.

Hoe bevalt een Capsule Wardrobe mij?

Ik ben begonnen met een Capsule Wardrobe vanwege ruimtegebrek. Onze kast is niet zo groot en we moeten hem delen, daarom moest ik wel indammen. Ik denk dat wanneer ik weer een grotere kleidingkast heb, dat ik nog steeds elk seizoen een nieuwe collectie zal maken. Doordat er nu minder kledingstukken in mijn kast zijn, heb ik minder keuzestress in de ochtend, minder chaos in de kast en daarnaast maak ik vaker ongewone kledingcombinaties dan voorheen. Het bevalt me uitstekend!

Heb jij ook een Capsule Wardrobe?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.