podotherapeut benen pijn
Persoonlijk

Mam, mijn benen zijn stuk! – Ik ging naar een podotherapeut

Ik was bij mijn moeder op visite en had nieuws. Een tijd lang dacht ik dat ik misschien reuma zou hebben, mijn lichaam wilde soms niet meewerken. Ik gaf al aan in mijn terugblik van 2019 dat ik op zoek was naar antwoorden over mijn gezondheid. Nu eindelijk na zo’n tien jaar aanmodderen heb ik antwoord gekregen van een podotherapeut. Dus zei ik aan de keukentafel “Mam, mijn benen zijn stuk”.

De man met de hamer kwam langs

Vlak voor de kerstvakantie melde ik mij ziek op het werk. Op één of andere manier heb ik de gave om altijd met kerst ziek te zijn, of zelfs bij de spoedeisende hulp te belanden op kerstavond. Ik had zo’n last van mijn gewrichten (dacht ik). Mijn enkels, knieën en heupen voelden alsof er iemand een nacht lang met een hamer op heeft geslagen. Een soort van of ze beurs waren. Een irritante zeurende pijn. Ik heb dit wel vaker gehad de afgelopen jaren en meestal ging het vanzelf weer over. Nu was de pijn zo ondragelijk dat ik er helemaal uitgeput van raakte.

Ik kon niet meer fatsoenlijk staan, zitten of liggen. Ik slokte een kilo pijnstillers op (oké, niet een kilo, gewoon de maximum hoeveelheid), maar dit leek niet te helpen. Dus ik maakte een afspraak bij mijn nieuwe huisarts.

Onderzoek bij de huisarts

Bij de huisarts gaf ik aan dat ik het nu echt goed wilde laten onderzoeken. Ik stop niet voor ik een antwoord heb. Een groot deel van mijn familie heeft een vorm van reuma en dat is vreselijk. De huisarts wilde dit onderzoeken. Ik kreeg mijn zoveelste bloedonderzoek. Er werd geen reumafactor in mijn bloed gevonden. Op zich een hele opluchting. Geen actieve ontsteking te vinden dus, maar wat is het dan wel?

Het enige wat de dokter kon vinden was een vitamine D tekort. Ik kreeg een mega hoge dosis vitamine D (zo’n 25x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) en een aantal pijnstillers met ontstekingsremmende werking. De pijn ging niet weg. Dus na de kerst was ik weer terug bij de huisarts. De dokter stelde een lichamelijk onderzoek voor. Daar lag ik dan een beetje ongemakkelijk in mijn onderbroek bij de huisarts. Ik stuur je door naar de podotherapeut was zijn conclusie. Een podotherapeut, wat is dat dan?

Een podotherapeut is gespecialiseerd in klachten aan je bewegingsapparaat (zoals ze dat zo mooi noemen). Het gaat dan met name om voetproblemen. De podotherapeut kijkt naar de stand van je voeten en benen en onderzoekt je pijnklachten. Daar kun je dan op maat gemaakte oplossingen voor krijgen.
Voor meer informatie kun je kijken op de site van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

Mijn ervaring met een podotherapeut

Toen ik bij de podotherapeut naar binnenstapte hadden we eerst een gesprek over mijn klachten. Ze vroeg naar wat achtergrondinformatie. “Hoe lang heb je pijn? Waar heb je pijn? Sinds wanneer? Op welke momenten? Sport je ook?” Dat soort vragen.
Vervolgens moest ik op een soort kopieerapparaat gaan staan die een scan maakte van mijn voeten. Ze kunnen daardoor zien wat de drukverdeling is. Daarna kwam een controle. De podotherapeut draaide mijn benen, heupen en voeten alle kanten op om te kijken waar het probleem ligt en of alles normaal functioneert.
Ook keek ze naar de punten waar ik de pijn klachten had en wat daarmee verbonden is. Daarna moest ik een aantal keren heen en weer lopen in een verschillend tempo. Tenslotte keek ze nog naar mijn schoenen en op welke plekken deze versleten zijn.

Ik vond het allemaal erg professioneel. Ze gaf bij elke stap heel duidelijk uitleg en nam uitgebreid de tijd om haar conclusie te trekken. Ik mocht zoveel vragen stellen als ik wilde en kreeg plaatjes voorgeschoteld van de anatomie van mijn benen. Een hele leerzame middag eigenlijk.

Wat is er nou met mij aan de hand?

De conclusie is dat een aantal pezen in mijn onder- en bovenbeen overbelast zijn geraakt. De namen heb ik niet onthouden, omdat mijn latijn niet zo sterk is. Ik heb scheefstaande hielen en knieën waardoor ik naar binnen loop. Hierdoor komt er te veel rekking in mijn spieren en pezen. Na een lange tijd lopen ontstaan er scheurtjes in de pezen, omdat deze overbelast raken. Elke keer wanneer ik opsta en ga lopen gaan de herstelde scheurtjes weer open en moet het herstelproces weer overnieuw beginnen. Op dit moment heb ik daardoor blijvende pijn. Ook is er iets met mijn grote teen niet helemaal ‘normaal’, maar dat zou niet een big issue zijn.

Een traject van minstens drie maanden

Er worden nu steunzolen gemaakt, volledig aangepast aan mijn voeten. Daarmee hoopt de podotherapeut mijn voeten te kunnen corrigeren. Of dit ook voldoende gaat zijn voor mijn knieën is nu nog niet te zeggen. De komende tijd mag ik maar een kwartiertje per dag lopen (niet realistisch -_-) tot ik de volgende dag geen pijn meer heb. Daarna kan ik elke keer met vijf minuten opbouwen. Daarnaast mag ik niet meer op blote voeten (of op sokken) lopen. Ik moet dus altijd schoenen of harde slippers aan.

Straks wanneer ik de steunzolen heb dan moet ik die ook thuis aan. In elk geval voor zes weken. Mijn podotherapeut hoopt dat de pijn met zes weken wat minder is, de steunzolen zouden verlichting moeten geven. Na drie maanden kan ze verder kijken of er nog andere stappen nodig zijn. Ze heeft van te voren gemeld dat alleen steunzolen waarschijnlijk niet voldoende zijn voor mij. Dat is nog even afwachten.
Dit traject kan trouwens voor iedereen anders zijn. Er zijn ook mensen die juist niet te veel op de steunzolen mogen lopen in het begin, omdat je benen er aan moeten wennen.

Een opluchting voor nu is dat de steunzolen in allerlei schoenen kunnen. Ik kan er dus nog gewoon hip bij lopen.

Kun je zelf naar een podotherapeut en wat kost het?

Ik ben door de huisarts verwezen naar een podotherapeut bij mij in de buurt, Podotherapie Friesland. Ik begreep dat je ook altijd op eigen initiatief een afspraak kunt maken bij een podotherapeut. Mocht je klachten aan je benen hebben zoals ik, dan kan ik je zeker aanraden om eens een afspraak te maken. Wanneer je diabetes hebt dan wordt het vergoed door je zorgverzekeraar. Anders zijn de kosten voor jezelf. Bij sommige aanvullende pakketten krijg je wel een vergoeding. Deze is dan vaak tot €150,-. Mijn behandeling kost ongeveer €250 inclusief de steunzolen. Dit is de duurste behandeling gaf ze aan, dus ik vond het nog wel meevallen. Wanneer ik een bonnetje heb zal ik hier de werkelijke kosten plaatsen.

Ben jij weleens bij een podotherapeut geweest, wat is jouw ervaring daarmee?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.