terugblik-2019
Persoonlijk

Terugblik: dit was mijn 2019

Nu 2020 alweer in volle gang is, neem ik nog even de tijd om terug te kijken op het afgelopen jaar. Dit was mijn 2019.

Mijn hoogtepunten van 2019

Persoonlijk ben ik dit jaar erg gegroeid op het gebied van loslaten en accepteren. Ik wil geen energie meer steken in dingen die ik niet kan veranderen. Daarnaast is het ook niet altijd nodig al alles te veranderen. Dingen veranderen uit zichzelf wel. Zo verrast het leven me soms. Samengevat is het een bewogen jaar geweest, met veel nieuwe dingen en veel nieuwe mensen.

Ik ben verhuisd naar Leeuwarden

Na acht maanden moet ik bekennen dat ik nog steeds in de ‘het is even wennen’ fase zit. Inmiddels vind ik steeds meer mijn plek in Leeuwarden. Heel af en toe heb ik heimwee naar Groningen, maar ik heb ook steeds meer vaste adresjes. Tegenwoordig kom ik ook bekenden tegen, bijvoorbeeld wanneer in een winkel. Daardoor voelt Leeuwarden steeds meer als een thuis. Een nieuw thuis, betekende ook een nieuwe baan. Met hele lieve collega’s gelukkig! Dat helpt ook mee.

Ik ben nog nooit zolang met iemand samen geweest

Arne en ik tikten in november de vijf jaar aan. We hebben het niet bijzonder gevierd, maar het was wel een hele bijzondere mijlpaal. Vijf jaar lang samen met elkaar zijn, zonder elkaar achter het behang te plakken. Al heb ik dat in sommige gevallen wel gewild. Hij mij vast ook 😉
In het begin van het jaar heb ik hem wel af en toe moeten missen vanwege zijn werk. Ik ben blij dat we nu gewoon weer elke avond samen op de bank naar een scherm kunnen staren.

Ik heb mooie nieuwe plekken bezocht

Dit jaar heb ik twee korte maar prachtige vakanties gehad. In het begin van het jaar ben ik naar Tel aviv geweest en in het najaar op La Palma. Ik wil over beide vakanties nog schrijven. Tel aviv was mijn eerste keer alleen vliegen. Plus mijn eerste keer surfen. Op La Palma heb ik voor het eerste dolfijnen in het wild gezien. Gaaf!

Ik heb mijn eerste geldboompje geplant

Op financieel vlak heb ik eindelijk een babystapje durven zetten. Ik wil al een tijd lang iets meer met mijn geld doen dan alleen maar uitgeven. Ik lees vaak over beleggen, maar toch durfde ik nooit iets te ondernemen. Het afgelopen jaar heb ik dan toch een stap gemaakt door te investeren in microkredieten. Misschien durf ik daardoor dit jaar dan eindelijk de beurs op. Daarnaast zijn we dit jaar begonnen met het sparen voor een koophuis. Het is leuk om te zien hoe dit potje groeit. Wat minder leuk om te zien hoe de huizenprijzen groeien, maar we zitten hier voorlopig goed.

Mijn tegenvallers van 2019

Veel diepte punten heb ik dit jaar niet gehad. Gelukkig!
Ik ben gezegend dat ik nog iedereen om mij heen heb van wie ik houd. Wel moesten we helaas afscheid nemen van onze lieve kat Mukkes. Gelukkig hebben we onze avontuurlijke Mini nog, met de energie voor ongeveer tien katten.

Soms heb ik me eenzaam gevoeld dit jaar, omdat ik verder weg woonde en niet even lekker kon buurten bij vertrouwde mensen. Gelukkig heb ik een fijne auto.

Mijn gezondheid is wel een teleurstelling geweest dit jaar. Toch heb ik eindelijk de moed gehad om bij de dokter een onderzoek te eisen. Het wordt nog een heel proces, maar ik hoop dit jaar wat antwoorden te vinden.

Mijn blog in 2019

Op mijn blog bleef het behoorlijk stil. Ik heb een beetje een dip qua schrijven gehad. De laatste tijd heb ik wel meer in zin om weer te schrijven en doe ik dat ook vaker. Misschien wordt 2020 een beter jaar wat dat betreft.

Mijn best gelezen blogs in 2019

 1. 10 dingen die je nog niet wist over Gambia
  Ik denk dat dit een van de eerste blogs is die ik voor overheerlijkleven schreef. Het blijft een leuke tijd om naar terug te kijken. Ik heb inmiddels ook eerder geschreven stukjes over Gambia op mijn blog staan. Ik heb er nog een paar in het archief, dus die komen nog.
 2. Wat ga ik doen met mijn eerste grote mensen loon?
  In dit blog (2017) droomde ik over wat ik wilde doen met mijn eerste loon. Ik blijk dan toch meer een spaarder te zijn dan een spender.
 3. Ben ik straks minimalist? Over opruimwoede en steeds minder spullen kopen
  Ik denk dat ik het meest trots ben op dit blog (2018). Het is mijn persoonlijke verhaal, met praktische tips en inspiratie. Een onderwerp wat me in dat jaar veel bezig heeft gehouden.

Mijn best gelezen blogs geschreven in 2019

 1. Verhuizen! Nieuw huis inrichten (met moodboard)
  Voor de dertiende (!) keer ging ik verhuizen. Ik bedacht alvast hoe ik het in wilde richten en deelde dat op mijn blog.
 2. Een week vol afscheid nemen (van stomme dingen en lieve mensen)
  Nog een blog over mijn verhuizing, maar deze keer achteraf. Over wat ik zou gaan missen en wat ik zeker niet zou gaan missen.
 3. Mijn best en slechtst gelezen blogs in 2018
  Grappig dat deze in dit rijtje staat, want de titel komt bijna overeen met dit kopje. Kijk vooral even als je nog nieuwsgierig bent naar vorig jaar.

Mijn persoonlijke favorieten van 2019

 1. Van mijn eerste yoga les naar elke week yoga
  Ik had al een hele tijd geen blog meer geschreven. Toen ik op een zaterdagochtend terug kwam van yoga had ik ineens zin om te schrijven. Ik schreef over hoe verschrikkelijk ik yoga vond en er uiteindelijk van ben gaan houden. Deze blogpost heeft ervoor gezorgd dat mijn zin in schrijven weer een beetje terug is.
 2. 5 tips om een depressie naar de maan te sturen
  Ik kies deze uit omdat ik het moedig van me zelf vond om het te plaatsen. Dit artikel stond mega lang in mijn concepten, misschien wel twee jaar. Uiteindelijk heb ik het toch online geplaatst, daar ben ik blij om. Al is er maar één persoon die er wat aan heeft, dan is er toch een lichtpuntje geweest voor iemand. Ik heb zelf al jaren last van depressies en het is gewoon klote omdat er zo’n taboe op rust en bijna niemand het begrijpt (want “je hebt toch een goed leven?”). Inmiddels kan ik het goed managen, maar dat betekent niet dat het niet meer voor zal komen.
 3. Verdwaald in Gambia
  Niet geschreven in 2019, maar wel hier op mijn blog geplaatst in 2019.
  Ik was mijn artikelen van Gambia aan het overzetten en kwam deze tegen. Ik ging voor de eerste keer naar mijn werk in Gambia. Ik verdwaalde, zag daardoor het ‘echte Afrika’ en stapte bij een vreemde in de auto. Ik word gelijk alweer zenuwachtig als ik dit teruglees, maar ben blij dat ik het vastgelegd heb.

Mijn wensen voor 2020

Voor 2020 hoop ik op nog een mooi jaar. Voor mij hoeft het geen jaar te worden met mega grote veranderingen. Een keertje op wandeltempo vind ik ook wel fijn, na al dat hardlopen. Het zou fijn zijn om in 2020 meer rust in mezelf te vinden. Dat ik me lekker kan vervelen, zonder gillend gek te worden. In 2020 hoop ik nog meer leuke mensen te ontmoeten en vooral dat ik het leuk mag hebben met degenen die ik nu al ken. Ik verwacht een waanzinnige reis naar Taiwan. Het gaat ook tof zijn om mijn eerste echte beleggingen te gaan doen. Hopelijk krijg ik dit jaar ook antwoorden op de pijn die ik heb in mijn lichaam, zodat ik aan oplossingen kan werken. Bovenal wil ik dit jaar heel veel plezier maken, want daar draait het uiteindelijk om.

Ik wens jou ook het allerbeste voor in dit nieuwe jaar. Heel veel plezier, liefde en gezondheid!
Wat waren jouw hoogtepunten van 2019 en wat hoop je voor 2020?


2 reacties

 • Jasmina

  Wat een leuke foto! Wat grappig dat stukje over het geldboompje! Heeft Arman je zover gekregen? Mss moet je t mij ook maar eens uitleggen, haha! Ik hoop dat je in 2020 antwoorden zal vinden wat betreft je gezondheid en dat je blog nog maar mooi mag groeien net als je geldboom

  • Sabine

   Ik lees al jaren over beleggen, eerder dan Arman zelfs. Het voordeel is dat ik nu wel met Arman kan brainstormen -haha. Al heeft hij totaal een tegenovergestelde aanpak. Ik zal schrijven over hoe het gegaan is, dan kun je van mijn fouten leren. Dankjewel, jij ook een heel mooi en groeiend 2020 gewenst (en ook voor je blog!)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.