la palma in het najaar
Europa,  Reizen

La Palma – Een zonvakantie in het najaar

In november ben ik een week naar La Palma geweest. Het Spaanse eiland van de eeuwige lente. Een mooie, rustige, vakantie. Het is heerlijk om de zon op te zoeken als het kouder in Nederland wordt. Kijk mee hoe het was aan de hand van onze foto’s.

Wanneer alles misgaat..

Ik had gedacht dat deze reis verschrikkelijk zou worden. Er ging zoveel mis voordat we vertrokken dat ik dacht dat het niet meer goed kan komen. Wij hadden een mooie reis via Neckermann uitgekozen, maar dit ging failliet. Toen moesten we de vakantie omboeken. Gelukt, al moesten we wel wat bij betalen. Daarna kon mijn moeder niet meer mee op reis, dus moesten we haar deel van de reis last minute annuleren. We hadden wel een gegadigde voor de reis, maar een ticket overdragen aan iemand anders is ook nog niet zo makkelijk. Drama alom.. Na veel stress en twee keer bijbetalen konden we dan toch met een gerust hart op reis.

De eerste kennismaking met La Palma

De reis naar La Palma is 4 uur en 45 minuten. Je komt aan op een klein vliegveld vlak naast de zee. Wij verbleven in een appartement (Oasis San Antonio) in het plaatsje Los Cancajos. Dit is maar vijf minuutjes rijden vanaf het vliegveld. Je ziet regelmatig vliegtuigen overvliegen. Ik heb hier geen last van gehad verder. Misschien omdat er in Leeuwarden nog veel meer vliegtuigen dagelijks overvliegen (daar kan ik nog steeds niet aan wennen).

Deze eerste dag gebruikten we om de buurt een beetje te verkennen. Los Cancajos is een rustige plaatsje. We genoten van een wandeling, lekker eten en de hoge golven van de zee die tegen de rotsen sloegen.

Ook liepen we van Los Cancajos naar Santa Cruz de La Palma, de hoofdstad van het eiland. Dit was wel een aardig stukje lopen (1 uur), maar goed te doen. Het was voor ons een leuke manier om La Palma te leren kennen. Santa Cruz de La Palma is het meest levendige stuk van het eiland. Tevens een goede plek om souvenirtjes te shoppen. We namen de bus terug, een rit van minder dan tien minuten.

Een auto huren op La Palma

auto huren in la palma los cancajos

We regelden een huurauto voor de rest van de week. Dat is zeker een aanrader. Het verkeer op het eiland is rustig en je kunt redelijk makkelijk de weg vinden. Je moet wel in de bergen durven rijden.

Een auto huren op dit eiland is super goedkoop. Wij betaalden €125,- voor vijf dagen bij Coco Cars, het bedrijf zat vlak onder ons appartement. De prijs was inclusief all-risk verzekering en tweede chauffeur. We hebben één keer de auto volgetankt en hadden nog genoeg over. Het was niet nodig de auto volgetankt af te leveren, dus degene na ons heeft mazzel.

Het Noorden van La Palma: laurierbos & natuurzwembad

Op dag twee reden we naar het laurierbos (Bosque de Los Tilos) om een ochtendwandeling te maken. We kozen voor de kleine wandeling van 2,5 kilometer (2 uur) en hoopten uit te komen bij de waterval (Cascada De Los Tilos). Enigszins teleurgesteld kwamen na een flinke klimtocht uit bij een uitzichtpunt over het bos (waar is die waterval?). Al is het best een mooie wandeling geweest.

Laurierbos Los Tilos

Er hangt een soort sprookjesachtige sfeer in het hart van Los Tilos. Een uniek ecosysteem waarin miljoenen jaren vrijwel niets veranderd is. Het is niets voor niets een Unesco bio-reservaat. Daarnaast hebben ook nog een leuke vogel gespot. Tijdens onze wandeling zagen we allerlei goed voorbereide mensen voorbij komen met wandelstokken. Dat was bij het dalen best handig geweest moet ik zeggen. De waterval hebben we uiteindelijk wel gevonden trouwens. Dat was vijf minuutjes lopen vanaf de parkeerplek, richting het bezoekerscentrum. Ik denk dat het ook lekker is om in de middag door dit bos te lopen. Door de schaduw van de bomen is het hier lekker koel.

Eten in Los Sauces

Vanuit het laurierbos reden we door naar het plaatsje Los Sauces. Er zijn niet super veel mogelijkheden om te eten in de omgeving van Los Sauces. Wij aten wat bij restaurant El Canal. Prima eten, alleen de pizza is niet aan te raden. Ook de ligging wanneer je buiten zit is niet echt mega fijn, omdat je aan een rotonde zit. Alleen wel de beste keuze in de omgeving waarschijnlijk.

Natuurzwembad Charco Azul

Na de lunch reden we verder naar het plaatsje Charco Azul om het natuurzwembad te bezoeken. Vlakbij dit zwembad is een rum distilleerderij, daar hebben we eerst even een kijkje genomen. Je kunt daar zien hoe ze rum maken en er is ook een winkeltje. Het is niet zo heel groot, maar wel leuk om te bezoeken als je toch in de buurt bent.
Het natuurzwembad (Piscinas Naturales Charco Azul) is een plaatje om te zien. Toen wij er waren (einde van de dag) was het lekker rustig, dus hadden we het zwembad bijna voor onszelf. Heerlijk om even af te koelen en te genieten van de zee. Oh, en laat lekker je spullen in de auto liggen als je er zelf naar toe gaat. Dan hoef je niet zoals ik telkens je tas te bewaken.

Het zuiden van La Palma: vulkanen & zoutwinning

Op dag 3 gingen we naar het zuiden van La Palma, Fuencaliente. Een hele ruige omgeving. Op sommige stukken had je het gevoel dat je op de maan was, of op een filmset. Een woest, zwart landschap met veel grote rotsen. Weinig groen te bekennen, hier en daar een pasgeboren boompje. Dat het hier nog zo leeg voelde is te danken aan de recente vulkaanuitbarsting (1971).

Vulkanen op La Palma

De vulkaan Teneguía schijnt nog steeds warm aan te voelen. Helaas waaide het veel te hard, dus konden we de wandeling ernaar toe niet maken. Wel hebben we kunnen kijken in de krater van de San Antonio vulkaan. Hier kan je naartoe vanuit het bezoekerscentrum (€5), waar ze ook een kleine museum hebben over vulkanen. We kregen daar ook de video te zien van de vulkaanuitbarsting, toch wel indrukwekkend.

Zoutwinning van La Palma

Helemaal in het puntje van Fuencaliente, vlakbij de vuurtoren, vind je de zoutwinning Salinas Marinas de Fuencaliente. Je kunt hier gratis rondlopen. Er is een route aangegeven met informatieborden. Zo kun je het het hele proces doorlopen, langs verschillende zoutbaden. Wanneer je dan om je heen kijkt heb je een prachtig uitzicht over de vulkanen en de zee.

Het oosten van La Palma: dolfijnen spotten

oosten la palma tazacorte dolfijnen

Op de vierde dag reden we naar de haven van Tazacorte. Dit ligt in het oosten van het eiland. De lange zijdes (oost & west) van het eiland zijn vergelijkbaar qua omgeving. Wij gingen met een excursie van Fancy 2. We voeren een stuk langs de noordelijke kust en de grotten van La Palma. De catamaran stopte nog even zodat we konden zwemmen of een ritje konden maken op de banaan (wij kozen voor de banaan natuurlijk!). Daarna gingen we verder de zee in, waar op een gegeven moment een groep tuimelaars met ons mee zwom. Ook zagen we nog een (rode!) zeeschildpad. Zo cool! Geen walvis, maar die schijnen er ook te zitten. Het was een leuk tripje, we hebben erg genoten. Wel moet ik zeggen dat veel mensen zeeziek werden op de terugreis, maar dat hoort erbij denk ik.

Daarna hebben we nog een hapje gegeten bij Restaurante El Sitio. Ze hadden een super leuk binnenplaatsje. We reden ook nog door het de haven boulevard van Tarzacorte, maar daar was het onmogelijk om te parkeren. Het leek wel een erg leuk (een beetje toeristisch) gebied.

Een dagje hangen op het strand

Na al het gesleep waren we toe aan een dagje relaxen. We deden rustig aan en liepen naar het dichtstbijzijnde strand: Playa de los Cancajos. Een totaal ander plaatje van een strand. Alle stranden op La Palma zijn zwart, vanwege het vulkaanzand. Het zand voelt net zo lekker zacht als de witte stranden die ik gewend ben. Wel was de zee wat ruig toen we er waren (november). De meeste dagen was er een rode vlag (niet zwemmen). De dag dat wij op het strand lagen was er een gele vlag (pootje baden). We hebben wel gezwommen toen, maar dichtbij de kant. Je kunt hier trouwens ook snorkelen.

Het hoogste punt van La Palma: Roque de los Muchachos

Op de laatste volle dag die we nog hadden gingen we naar het hoogtepunt (ook letterlijk) van La Palma: Roque de los Muchachos. Dit is de top van de Caldera de Taburiente (vulkaan) dat maarliefst 2.426 meter hoog ligt. We moesten dus vele meters omhoog rijden langs kronkelweggetjes om er te komen. Op een gegeven moment daalde de temperatuur steeds een graad. Bovenaan de top waaide het hard, het is ook koud maar absoluut de moeite waard. Want wat een adembenemend uitzicht!
Een warme jas en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Al hadden wij alleen een vest mee, omdat we dacht dat het wel mee zou vallen.

Astronomisch observatorium

Bovenin nationaal park Caldera de Taburiente is ook een sterrenwacht gevestigd. Een groot astronomisch observatorium, die echt gebruikt wordt voor onderzoek. Geen toeristische trekpleister dus. Mensen werken er, je kan het ook niet bezoeken. Heel af en toe houden ze opendagen. Natuurlijk kun je wel de enorme en bijzondere telescopen zien van een afstandje. ‘S avonds is de weg naar de top helemaal gesloten, omdat er geen verlichting kan zijn (dan kunnen ze hun werk namelijk niet goed doen). Zelfs alle straatverlichting is gedempt ’s avonds, op heel het eiland.

Wat vond ik van La Palma?

Concluderend kan ik zeggen dat het een erg geslaagde vakantie was. Ik had wel een weekje extra willen blijven. Voor mijn gevoel is er nog veel meer op dit eiland te ontdekken. Het interessante van het eiland is, dat elk stukje anders lijkt te zijn qua natuur. Dat maakt elke dag een verrassing! Ook de temperatuur was heerlijk, lekker zomers.

De prijzen waren ook fijn. Ik ben ongeveer €650,- kwijt geweest voor een zes-daagse vakantie met alles erop en eraan. Dat is inclusief ticket, appartement en elke dag uiteten. De kosten van de auto konden we met zijn vieren delen.

Ben jij al op La Palma geweest?

Vind je het ook zo heerlijk om de zon op te zoeken in het najaar? Lees ook dan ook eens mijn ervaring met Lissabon:
Stedentrip Lissabon in de winter + voor het eerst in een hostel

4 reacties

 • HereIsTom

  Heel leuk, wij zijn in januari op Tenerife geweest, ook een mooi eiland met uitzicht op La Palma 😉
  Op Gran Canaria zijn we ook al geweest. Altijd heerlijk weer in de winter op de Canarische eilanden.
  Als we weer veilig kunnen reizen ook La Palma maar eens bezoeken.

  • Sabine

   La Palma is echt de moeite waard! De andere Canarische eilanden lijken me ook leuk. Ik ben al eens op Gran Canaria geweest, maar dat vond ik niet super (is al wel heel lang geleden). Dit jaar was het plan om naar Taiwan te gaan, maar dat staat nu op losse schroeven door Corona. Mocht dat niet lukken en we kunnen wel naar de Canarische eilanden, gaan we dat misschien weer doen. Inderdaad erg fijn in de winter.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.