uitgaven
Personal Finance,  Persoonlijk

Wat gaf ik uit in 2018? Een kijkje in mijn kasboek

Ik lees vrij veel financiële blogs, vaak voor handige tips. Maar ook omdat ik het leuk vind om te kijken hoe andere mensen omgaan met geld. Iedereen vraagt zich weleens af ‘hoe doen anderen het eigenlijk?’
Vandaag geef ik een kijkje in mijn uitgaven van de afgelopen jaren.

Een overzicht van mijn uitgaven

In de grafiek zie je mijn uitgaven van 2015 tot en met 2018. Vanaf 2015 ben ik mijn uitgaven gaan bijhouden in een excelbestand. Daarvoor deed ik altijd berekeningen op papier. Dit is veel makkelijker, want nu kan ik ook grafiekjes maken en dingen automatisch berekenen.

In die drie jaren is mijn leven behoorlijk verschillend geweest en dat is ook terug te zien aan bepaalde categorieën. Op de x-as in de staafdiagram zie je de verschillende categorieën waarin ik mijn uitgaven heb verdeeld en op de y-as zie je de maandbedragen (dit is het gemiddelde bedrag van dat jaar).

Sparen

Mijn spaargedrag is blijkbaar niet echt heel erg anders geworden met de jaren. Het ligt tussen de 300 en 400 euro per maand. Ik verwacht dat dit nog wel een tijdje zo blijft. Als mijn leven over een aantal jaar wat stabieler is zal ik een hoger bedrag gaan sparen.

Vaste lasten

In mijn vaste lasten is meer verandering te zien. Elk jaar kwam er een beetje bij. In 2015 was het maar €150 en tegenwoordig meer dan €900.
Een logische verklaring is dat ik in 2015 tijdelijk bij mijn moeder woonde.
In 2016 heb ik ook nog een tijdje thuis gewoond en een aantal maanden in Gambia gewoond. In Gambia had ik ook heel weinig vaste lasten. Daarna kreeg ik natuurlijk gewoon weer huur, dus schoot het omhoog. Het afgelopen jaar heb ik veel betaald aan ziektekosten (deze reken ik in mijn sheets gewoon onder vaste lasten) en extra energierekening. Ook hebben we een auto gekocht, die ook kosten heeft natuurlijk. Allemaal verklaarbare kosten, maar niet heel fijn om te zien natuurlijk.
Ik hoop dat het bedrag in 2019 lager is, omdat we dan ook in een huis wonen met een gunstig energielabel en minder huur betalen.
In mijn droomwereld is deze kostenpost veel lager natuurlijk.

Supermarkt

Je zal wel denken: altijd minder dan €100,- in de maand aan boodschappen, eet je gras ofzo? Eigenlijk geeft deze categorie een beetje een verknipt beeld, omdat de boodschappen onder mijn vaste lasten zijn verwerkt.
Wij hebben namelijk een gezamenlijke rekening waar ik altijd een bedrag op stort voor the whole package. De huur wordt daarvan betaald, maar ook de boodschappen en andere gezamenlijke dingen. In principe kan deze categorie wel uit mijn privé overzicht. Af en toe pin ik wel eens met mijn eigen bankpas de boodschappen, dus vandaar het bedrag.

Wonen

Ik geef niet zoveel geld uit aan wonen. In 2015 zie je helemaal geen balkje, omdat ik bij mijn moeder woonde. En voor de rest is het zo’n €50,- in de maand. In 2016 ging ik net met Arne wonen, dus heb ik een paar spulletjes aangeschaft. Meestal koop ik gewoon dingen via Marktplaats, dus erg veel geef ik er niet aan uit. Ik hou wel van een gek kleurtje of behangetje, dus dat zijn dingen die je in de categorie terugvindt. Maar ook een nieuw wasrekje ofzo. De afgelopen jaren ben ik heel rustig geweest met aankopen, maar ik verwacht in 2019 wel een stijgende lijn omdat we weer een andere huisje hebben.

Kleding, uiterlijk en verzorging

Super grappig om een dalende lijn te zien. Ik denk dat ik altijd heel veel bezig was met kleding shoppen, tot ik op een gegeven moment vond dat het genoeg was. Ik schreef daar al eens over in mijn blog over minimalisme.
De laatste jaren heb ik nauwelijks kleding gekocht, omdat ik gewoon meer dan genoeg had. Ik gebruik ook nauwelijks nog make-up of sieraden, alleen een dure dagcrème blijft er dan nog over.

Op mijn werk is het bijna niet te doen om er ‘leuk’ uit te zien, omdat jurkjes dragen op werk niet handig is (geen zakken). Ook hakken aandoen gaat niet, omdat ik veel heen en weer ren. Sneakers vind ik saai, dus mijn schoenenverslaving was daarmee gelijk over. Ik vind €50,- echt een prestatie eigenlijk. Want voor nog meer jaren terug ging al mijn verdiende geld op aan kleding en toebehoren. Als ik kleding koop, dan koop ik tegenwoordig wel vaak kleding van beter kwaliteit en daardoor is het ook vaak duurder, maar dat is dus niet te zien aan het totaalbedrag.

Ik verwacht trouwens wel dat dit bedrag in 2019 weer flink omhoog gaat, want ik ben dagelijks aan het kijken op websites met leuke (designer)jurkjes. En ik mis het ook gewoon echt om hakken te dragen. Ik voel me af en toe net een jongetje met mijn sneakers aan elke dag. En stiekem mis ik ook de complimentjes, haha.

School

Toen ik nog op het MBO zat betaalde ik maandelijks een bedrag aan DUO voor mijn schoolkosten. Ik geloof dat ik alles bij elkaar bijna €200,- per maand daaraan uitgaf. Toen ik eenmaal verder ging studeren had ik een spaarpotje om mijn studie te betalen. Ik had dus niet meer elke maand die last. Ik ben inmiddels afgestudeerd en heb ook geen studieschuld, dus deze categorie bestaat nu niet meer. Al was het de afgelopen jaren ook nooit meer dan €50,- per maand. Ik denk dat er vooral veel geld besteed is aan printen toen.

Cadeautjes & uitgaan

Ik had een categorie uitgaan en heb daar toen ook cadeautjes ondergebracht. Ik vind dat dit wel op een hoop kan. Misschien is het voor jou niet helemaal logisch bedenk ik me net. Onder deze categorie vind je naast cadeautjes die ik aan anderen geef dingen als naar de bios gaan,
sushi afhalen, uit eten, concerten, naar de sauna enzovoorts.
Tegenwoordig geef ik daar zo’n €225,- per maand aan uit. Het is een bewust keuze om veel geld aan deze categorie uit te geven. Ik maak liever fijne herinneringen, dan dat ik nutteloze troep koop. Daarnaast hou ik heel erg van uit eten gaan. Ik zie dat ik een deel van de kosten van onze vakantie in Frankrijk ook in deze categorie heb gedeeld, vandaar dat het bedrag hoger is dan voorgaande jaren. Meestal deel ik dit bij overige uitgaven in.

Overige uitgaven

Tot slot heb ik nog een categorie overige uitgaven. Dit zijn dingen die niet zo vaak voor komen, over heel veranderlijk zijn waardoor ik ze niet een eigen categorie wilde geven. Ik zie voornamelijk dingen terug met reizen (tanken, fiets repareren, ov-kaart opladen), vakantie en donaties aan goede doelen hierin terug. Wel een aanzienlijke categorie, maar er is niet echt een peil op te trekken. Misschien dat ik deze categorie dit jaar wat ga opsplitsen.

Heb jij wel eens gekeken naar hoe je uitgaven zijn veranderd over de jaren? Of zit er bij jou juist niet zoveel verandering in? 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.