geld
Personal Finance,  Persoonlijk

Hoeveel ik spaarde in 2018 & wat mijn plannen dit jaar zijn

Let’s talk about money today! In 2018 schreef ik al eens over geld, namelijk een blog over mijn financiële doelen voor 2018. Het is inmiddels al een tijdje 2019 en het leek me leuk om dit onderwerp weer eens aan te snijden. Ik kom terug op mijn spaardoelen van 2018, want is dat gelukt?

Terugblik financieel jaarplan 2018

Ik had drie doelen gesteld voor 2018: een buffer opbouwen, beginnen met pensioensparen en geld opzij leggen voor onze wereldreis. Ik kan je nu al verklappen dat ik deze doelen niet gehaald heb. Niet omdat ik niet kan sparen, maar omdat mijn kijk op sommige dingen is veranderd.

Buffer opbouwen

Ik heb een potje opgebouwd voor onvoorziene kosten van €1500,-. Dit is altijd mijn eerste spaardoel. Af en toe gebruik ik hier wat van. Ik heb het dit bijvoorbeeld aangebroken toen Mukkes naar de dierenarts moest, voor een nieuwe wasmachine en een onverwachte hoge energierekening. Zodra ik weer salaris krijg, vul ik dit potje altijd als eerste aan. Daarna verdeel ik mijn spaargeld pas weer over andere spaarpotjes. Dit jaar heb ik dit potje vaak moeten inzetten helaas. Wij zaten net in de overgang van weinig inkomsten, naar normale inkomsten. Daardoor moest er wat belasting terugbetaald worden, daarnaast heb ik dit jaar voor 2016 & 2017 nog mijn eigen risico terugbetaald en ga zo maar door. Best flinke bedragen af en toe.
Alles is nu weer een beetje normaal, denk ik..

Naast deze noodbuffer, wilde ik ook graag een buffer hebben voor het geval dat ik ineens werkloos word of ineens bedenk dat ik van carrière wil switchen of something like that. Noem het noodsalaris of fuck-you-money.
Ik bepaalde een bedrag van €6000,- hiervoor. Te sparen in circa 3 jaar.
Gemiddeld had ik het afgelopen jaar dus €2.000 moeten sparen hiervoor.
Is dat gelukt? Nee! Mede te danken aan de vele onvoorziene kosten die het moeilijker maakte om nog verder te sparen.

In 2018 heb ik €711 in dit potje gestopt. Als ik dat tempo vasthoud dan zal ik er bijna 8,5 jaar over doen. Om het alsnog in 2021 te halen zou ik vanaf nu €220,- per maand in dit potje moeten stoppen. Ik denk dat €100,- per maand realistischer is voor dit doel. Daarom stel ik dit doel bij voor het komende jaar en geef mezelf een jaar extra om te sparen hiervoor.

Dat maakt dat er in dit potje een bedrag van €1.900,- in 2020 zal zitten.
Dan kan ik op lange termijn het doel van €3.100 in 2021 hebben, €4.500 in 2021 en €6.000 in 2022.

Pensioensparen of sparen voor een huis

Ik had in 2017 bedacht om in 2018 vast voor mijn pensioen te sparen, na wat uitgebreide gesprekken hierover en meer verdieping in dit onderwerp had ik besloten om toch liever te sparen voor het kopen van een huis (en eventueel later in de hele verre toekomst een tweede huis als investering).

Ik ben eigenlijk nog niet begonnen met sparen voor een koophuis, maar verwacht dat dit jaar wel te gaan doen. We hebben uitgerekend dat we hiervoor zo’n €20.000 handgeld voor opzij willen leggen. Eenmaal gekocht gaat het huis natuurlijk nog veel meer kosten, maar dat kunnen we langzaamaan opknappen. Het liefst zou ik per direct een huis kopen, maar Arne heeft net een carrièreswitch gemaakt, de komende vier jaar is hij dus weer in de schoolbanken. Dat betekent dat een hypotheek krijgen lastiger wordt, tenzij je een geldboom of suikeroom hebt.

Ik verwacht dat we over 4 jaar zo’n €9.600 op onze gezamenlijke rekening gespaard hebben, we gaan namelijk iets goedkoper wonen waardoor we €200 per maand ‘overhouden’, dat kunnen we sparen. Als we dan beide nog €5.200 bijleggen hebben we €20.000 gespaard in 2023. Als ik €110,- per maand bij leg is dat voldoende. Dat lijkt me heel haalbaar.

Wereldreis

Ooh, dan hadden we nog de wereldreis. Al jaren droom ik hierover. De beslissing stond vast. We hebben al veel plannen gemaakt hiervoor, maar nu zal het toch op zich moeten laten wachten. Met Arne’s nieuwe studie is het gewoon niet haalbaar. Gaat het ooit nog gebeuren? I certainly hope so. Wanneer ik extra’s krijg, als ik bijvoorbeeld iets verkoop, dan stop ik het nog wel in het wereldreis spaarpotje. Op dit moment zit er nog niet eens genoeg voor een ticket in (lees:€310), maar we blijven dromen. Reizen blijven we in elk geval zeker doen! Ik spaar daar eigenlijk niet echt apart voor, maar leg altijd al mijn vakantiegeld hiervoor opzij.

Spaarplan 2019

Mijn spaarplan voor dit jaar is vrij eenvoudig. Ik hou het weer bij drie doelen, dat vind ik fijn en overzichtelijk. (Can’t have it all!)
– Altijd €1500,- als buffer hebben voor noodgevallen
– €100,- per maand sparen voor een noodsalaris
– €210,- per maand sparen voor een koophuis

Ik vind deze bedragen best laag. Ik heb op 1 of andere manier een gave om altijd het duurste product het mooist te vinden (zelfs als je mij 3 foto’s laat zien van producten en ik weet de prijs niet) daarom wil niet te hoge bedragen sparen en de rest van wat mijn geld uitgeven aan die mooie dingen of aan super fijne belevenissen.

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) adviseert trouwens om minimaal 10% van je inkomen te sparen. Ik zit daar met deze doelen al overheen en zij nemen sparen voor een vakantie en een noodfonds natuurlijk ook mee in het begrip sparen. Dus als ik dit jaar mijn doelen behaal ben ik meer dan goed bezig (volgens het Nibud dan).

Hoe doe jij het met sparen? Spaar je ook minimaal 10% van je inkomen, of juist veel meer of minder?

Follow my blog with Bloglovin

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.