vegan challenge pizza
Eten

De veganchallenge is voorbij en nu?

Vorige week was het vakantie, voor heel Nederland zo ongeveer. Dat gaat geloof ik niet op wanneer je aan het afstuderen bent.
Daarom heb ik maar een blogvakantie gehouden en afgelopen keer niet mijn eetdagboek gedeeld. Vandaag is de challenge 
afgelopen, jullie zijn natuurlijk wel benieuwd wat ik ervan vond en of ik nu ook plantaardig blijf eten. 

Ik zal jullie niet vermoeien met een heel schema -van de afgelopen twee weken- aan wat ik zoals heb gegeten. Maar wel met een beetje (muwhaha). Ik eet nog steeds elke dag havermoutpap als ontbijt (de afgelopen maand met sojamelk) en ik heb vooral veel geroosterde broodjes hummus en rauwkost of pindakaas gegeten als lunch. Een kleine greep uit mijn eetdagboek van afgelopen weken:

Zijn Vlaamse frieten wel Vlaams?

Arne stelde voor om naar de Ekoplaza te gaan. Ik word daar eigenlijk niet zo wild van. Meestal denk ik alleen maar ‘duur’.
Onder andere kochten we veganworstjes, die ik heb gegeten met ‘Vlaamse’ frieten. Vroeger kocht ik met enige regelmaat een puntzak friet bij de belg, in dat karretje op de grote markt. Mega lekker! maar daardoor verwachtte ik dat ik in België ook deze geweldige frieten zou krijgen bij de snackbar. Maar daar kreeg ik dan weer doodnormale dunne slappe frieten. Misschien liggen mijn verwachtingen sowieso soms iets te hoog, daar komt alleen maar teleurstelling van natuurlijk.

Zo kocht ik ook nep-kaas en nep-worst, dan kon ik een tosti maken- genius toch? Forget about it. Stom als ik was heb ik ook nog een zuurkool-ovenschotel gemaakt, met dezelfde nep-kaas. Na de eerste hap had ik gelijk spijt. Wanneer je van plan bent om plantaardig te eten, laat die dure vervangers maar achterwege. Zowel voor kaas als vlees. Smerig! Enkele vegaburgers zijn nog wel lekker 🙂

Later die week volgde een pizza, waarvoor ik kant en klaar (veganistische) pizzadeeg gebruikte. Echt een zondagsmaaltijd.
Ik was die hele zondag druk bezig geweest (lees: doelloos online koophuizen bekijken), dus ik vond dit wel een goede keus.
Normaal maak ik deze pizza altijd met bladerdeeg in plaats van pizzadeeg, veel smakelijker. Maar dit was ook prima. Op Arne’s helft zit nog tonijn en kaas, as always. Datzelfde weekend werd ik ook getagt door Cynthia in verschillende lekkere zoete vegan-taartrecepten. Best goed idee eigenlijk om een taart te gaan maken. Uiteindelijk toch maar de makkelijke weg gekozen en een voorraad aan veganistische snoep gekocht voor de rest van de week. Best bizar eigenlijk achteraf, want ik koop niet zo vaak snoep.

Op een gegeven moment bedacht ik me dat ik nog zo’n twee kilo aardappelen in de kast had staan, die ook wel een keer op moeten.
Arne zou nooit vrijwillig gekookte aardappelen maken, dus ja dan gaat het niet zo hard met die aardappelen. Ik besloot om een aardappelsalade te maken, ben ik één kilo aardappel tenminste kwijt ( ik werk ook niet zo netjes zoals je kunt zien).

Niet meer veganistisch

Dinsdag en woensdag ben ik op pad geweest en toen heb ik er voor gekozen om vegetarisch te eten in plaats van veganistisch. De groente-ovenschotel met zoete aardappel is het laatste gerecht dat ik plantaardig heb gegeten, dat was op donderdag. Vanaf vrijdag ben ik alweer ‘normaal’ gaan eten, dus ook weer vlees. Soms twijfelde ik of ik de juiste keuze had gemaakt met dit plantaardige dieet. De eerste week heb ik nog braaf B12 supplementen genomen, omdat je dit nodig hebt en alleen maar uit dierlijke producten kan halen. Dit ging gepaard met hoofdpijn, op één of andere manier krijg ik dat vaker wanneer ik supplementen neem. Na een week ben ik met de pillen gestopt, net als met de hoofdpijn haha.

Ongezond?

De belangrijkste reden waarom ik de challenge ben aangegaan is omdat ik wilde kijken wat het voor mijn gezondheid doet. Ik kan daar weinig over zeggen, ik voel niet echt een verschil. Misschien kun je dat na een krappe maand ook niet zeggen. Ik denk dat de mensen die voorheen weinig groente en fruit aten, grote verschillen ervaarden tijdens dit dieet. Dat gevoel heb ik niet gehad, ik neigde er juist steeds naar (en veel vaker dan normaal) om junkfood en snoep te eten. Dat komt ook omdat ik regelmatig nog trek had. Zo besloot ik op een vrijdagnacht bananenpannenkoeken te gaan bakken.
Mijn oude eetpatroon voelde veel gezonder aan. Mijn lichaam moest ook erg wennen aan mijn nieuwe manier van eten, dat was geen pretje (ik zal je de details besparen). Veganistisch eten kost ook veel voorbereiding en tijd, onze huidige maatschappij is hier gewoon niet op gemaakt. Dat maakt dat je niet even samen een broodje kan halen en dat soort dingen. Ook in sociale omstandigheden is het lastiger, een vegetarisch maaltje kan iedereen wel maken, maar een plantaardige maaltijd is toch een stuk ingewikkelder.

Ik twijfel er ook wel aan of het wel echt gezond is om helemaal geen dierlijke producten te eten, wij mensen zijn immers omnivoren (alleseters), zo zij wij ook gebouwd. Ik kan ik nu nog niet genoeg over zeggen, ik ben wel benieuwd naar de wetenschappelijke onderbouwingen van de verschillende standpunten. Dat moet ik toch eens uitzoeken.
Toch blijf ik er nog wel overtuigd van dat wij mensen wel echt heel veel vlees eten. Daarvan denk ik nog steeds dat het wel een beetje minder mag. Al met al heb ik de challenge wel ervaren als een verruiming, ik kijk nu nog veel bewuster naar wat ik eet. Vooral naar de ingrediënten op verpakkingen, ik schrik er nog best wel eens van dat er soms dingen in zitten die je niet in producten verwacht.

Wat vind jij?
Ben je voor of juist tegen veganisme? en waarom?

2 reacties

 • Romy

  Wat een mooi en eerlijk artikel over hoe jij deze challenge hebt ervaren! Ik kan me goed voorstellen wat je op het einde zegt. Ik vraag me ook weleens af of volledig vegan eten eigenlijk wel echt gezond is. Aan de ene kant spreekt zo’n challenge me wel aan (ik ben al een paar jaar vegetariër), maar aan de andere kant denk ik ook dat ik tekorten zou oplopen.

 • Sabine

  Dankjewel Romy! Het is altijd positief om dingen uit te proberen, je moet je er wel goed bij voelen natuurlijk.
  Er zijn genoeg wetenschappelijke onderbouwingen te vinden over waarom veganisme wel of niet gezond voor je is.
  Wanneer ik iets meer tijd heb zal ik er eens een artikel over schrijven.
  Oh, en wat goed van je dat je al een paar jaar vegetariër bent. 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.