havermoutpap met aardbeien
Eten

30 dagen vegan challenge | doe je ook mee?

De laatste tijd ben ik me steeds meer gaan verdiepen in wat eten kan doen met je lichaam. Dan bedoel ik niet een sexy bikiniproof lichaam, maar het effect van eten op je gezondheid. Alles wat aan je vertelt dat het goed met je gaat of juist niet goed met je gaat. De hoeveelheid energie die je hebt of hoe goed je weerstand is bijvoorbeeld.


Looking for a soul-diet

In mijn zoektocht naar gezondheid ben ik allerlei diëten en gewoontes tegen gekomen. Van koolhydraat-arm eten, het oerdieet, tot aan dagelijks mediteren en sporten. Eén ding is zeker, ik ben al jaren opzoek naar extra energie. De laatste maanden heb ik steeds vaker stukjes gelezen over veganisme. Eerder sloeg ik de artikelen over veganisme altijd over want hallo ‘kaas’. Maar hoelang ik het ook probeerde te ontwijken, veganisme bleef één van de betere opties. Maar zo makkelijk als ik gedacht had is het niet. Als je plantaardig wil gaan eten en dus ook alle dierlijke producten laat staan dan wordt boodschappen doen toch wel even heel anders. Het is dus niet zo dat je dan gewoon geen vlees, ei en kaas meer koopt, nee ook in brood zitten dierlijke producten. Daarnaast heb ik echt een hekel aan boodschappen doen, dus dat motiveert ook niet echt natuurlijk.

Vegan Challenge

Toen ik informatie zocht over plantaardig eten kwam ik de vegan challenge tegen. Elk jaar in april en oktober dagen ze mensen uit om dertig dagen lang te proberen om veganistisch te eten. Om het makkelijk voor je te maken sturen ze elke dag recepten, zodat je dit zelf niet meer hoeft uit te zoeken. Dit leek mij wel wat, lekker makkelijk! Ik heb me aangemeld voor april, samen met op dit moment 1652 andere mensen. Ik ben erg benieuwd naar hoe ik het ga vinden en of alles gezondheidsvoordelen die ik erover heb gelezen ook te voelen zijn.

Dierenleed 

De meeste mensen maken waarschijnlijk de keuze om veganistisch te eten vanwege het dierenleed. Ik kan me dat goed voorstellen, als je alleen al dit artikel leest over wat het zo schelen als mensen vaker vegetarisch zouden eten. Dierenleed kunnen we niet meer ontkennen na het zien van het akelige varkensslachthuis filmpje (petitie om het slachthuis te sluiten). De hoeveelheid dieren dat tegenwoordig geconsumeerd wordt is ook heel erg hoog natuurlijk, dit kost vele dierenlevens en liters met water. Het kost maar liefst 15.000 liter water om een kilo rundvlees te kunnen eten! Dat terwijl er ook mensen op de wereld zijn – en die heb ik gezien – die een vreugdedans doen wanneer er überhaupt water voor hun beschikbaar is.

Veganistische babystapjes

In ieder geval,genoeg redenen om plantaardig eten eens te proberen. Het lijkt mij erg leuk om te ontdekken of het echt zo moeilijk is om een blokje kaas over te slaan. Het zal een grote stap worden, gezien ik normaliter wel gewoon vlees en andere dierlijke producten eet. Maar ik heb al wat babystapjes gemaakt de afgelopen dagen, zo heb ik in mijn autistische – ik eet elke dag havermout ontbijtje– de melk vervangen voor plantaardige ‘melk’ en heb ik toen ik zin had in andijviestamppot, een veganistische versie gemaakt. Die was trouwens erg lekker!

Wanneer de challenge begint zal ik elke week laten weten hoe het ging. Waar ik tegen aanliep, of het duur is en hoe ik me eronder voel.

Durf jij ook de Vegan Challenge aan te gaan?

https://veganchallenge.nl/andijviestamppot-met-zontomaatjes-en-walnoten/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.