gambia introductie
Gambia,  Reizen

Introductieweek Gambia

De eerste Gambiaanse zonnestralen op zondagmorgen half 7 schijnen door het raam, na een koude douche (die ik kouder verwacht had) loop ik naar buiten. Brikama ziet er gelukkig een stuk leuker uit wanneer het licht is.

De Gambiaanse studenten hebben erg hard hun best gedaan om ons een plezierige week te bezorgen. De meiden verzorgden het ontbijt, de lunch en het avondeten (het eten was overigens een stuk beter dan verwacht) en de jongens lieten ons zien hoe je moet reizen. 

Ik heb een overzicht van afgelopen week gemaakt, zodat jullie weten wat ik zoal gedaan heb.

ZONDAG
Een rondleiding door Brikama. De eerste kennismaking met kinderen die je willen aanraken en ‘toebab’ (ofwel blanke) naar je roepen, afval dat overal op straat rond zwerft en geiten die overal en nergens rondlopen.

MAANDAG
Op bezoek bij het Gambia College, waar wij nu studenten van zijn. Daarna doorgereden voor een rondleiding in psychiatrisch ziekenhuis Tanka Tanka (erg indrukwekkend). Toen afgekoeld in het zwembad bij Hotel Lemon Creek en lekker samen gegeten op het strand.
Dit was een heel andere omgeving. Dikke villa’s en ressorten, blanke (grijze) toeristen en overal flink afgetrainde Gambiaanse mannen die fruitsapjes verkopen.

DINSDAG
Het Brikama Health Centre gezien, dit is een soort van uitgebreide huisartsenpost. Waar ze bijvoorbeeld ook een kraamafdeling hebben. Heel veel van de diensten worden in de open lucht uitgevoerd. Na het bezoek aan het Health Centre zijn we naar Paradise Beach geweest, dit strand was heel erg toeristisch..
De veelbesproken westerse, oudere vrouwen of mannen met een mooie jonge Gambiaan(se) als gezelschap waren hier ook te vinden.

WOENDAG
Een bezoek aan Africmed, een modern ziekenhuis (hier komen wij ook terecht als er iets met ons gebeurd). Ontzettend luxe voor Afrikaanse begrippen, wel geruststellend dat het eruit zag als een normaal ziekenhuis. Daarna een bezoek aan GAM-Solar het bedrijf waar ik ga werken, ik ben erg enthousiast geworden over het project. De dag hebben we afgesloten met een bezoek aan het strand van Senegambia.

DONDERDAG
De markt in Serekunda en Banjul bezocht. Vooral Serekunda was erg druk. Banjul was vrij rustig ondanks dit de hoofdstad van Gambia is.

VRIJDAG
Over de vismarkt gelopen, dit was erg leuk om eens te zien. Het stonk ontzettend natuurlijk, maar het uitzicht over het water maakte veel stank goed. Het was erg mooi gevuld met allerlei vissersbootjes.’S avonds waren we te gast bij een echte Gambiaanse trouwerij (van Mr. Tamba, onze begeleider van het Gambia College). We hadden allemaal een mooie Gambiaanse jurk laten maken en hebben de hele avond gedanst.

ZATERDAG
Boodschappen gedaan op de markt en daarna op bezoek geweest bij de familie van Mamadi (Gambiaanse student). Erg leuk om eens te zien hoe hij woont. In de nacht zijn we samen met de Gambiaanse studenten op stap geweest in Senegambia. 

ZONDAG
Relaxdag gehad op het strand in Senegambia bij Poco Loco.

Het was een week met ontzettend veel nieuwe indrukken, ik heb erg veel gezien en heel veel gezwommen. Het voelde bijna aan als een vakantie, maar nu beginnen toch echt onze stages.

Ik kan overal ontzettend uitgebreid over schrijven. Ik heb in korte tijd al zoveel meegemaakt en gezien. Wil je meer weten over een van de dingen die we hebben gedaan of over iets anders, laat het even weten!

Groetjes uit Gambia

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.