klavertjes vier in pot
Mindstyle

Zo zet je negatieve gedachten om naar positieve

Begin je volgende dag met een lach! Vandaag wil ik starten met iets positiefs. Een paar jaar geleden deed ik eens een oefening in het kader van dankbaarheid. Het heeft me toen heel erg geholpen om elke dag een vrolijke twist te geven. Daarom leek het me leuk om dit met jullie te delen.

Dankbaarheid oefenen 

Deze oefening gaat ervan uit dat wanneer jij je focust op bepaalde gedachten of aspecten van je leven, dat je deze dingen ook aantrekt. Wil je positiever in het leven staan, dan begint dat bij dankbaar en tevreden zijn over je leven. Je kijkt dus naar wat je wél hebt, in plaats van naar de dingen die je niet hebt. Klinkt best logisch eigenlijk en ook niet zo heel moeilijk. Toch doen we dit heel vaak niet.

Hoe jij in het leven staat en hoe gelukkig jij je voelt, hangt vaak af van hoe je tegen dingen aankijkt. Daar moeten we dus iets mee doen. Soms lijkt het heel moeilijk om vervelende dingen om te draaien naar iets positiefs. Zeker wanneer je even niet zo goed in je vel zit. Niet getreurd, een beetje oefening baart kunst!

Een voorbeeld:
Negatieve inslag: ‘Mijn leven is hopeloos: ik kan geen baan vinden, ik heb maar een paar dagen vakantie gehad, het regent de hele dag al en als klap op de vuurpijl word ik ook nog eens ziek terwijl ik alleen thuis ben.’

Positieve inslag: ‘Wat fijn dat ik een diploma heb gehaald en nu nog genoeg spaargeld heb om rustig een passende baan te vinden. Ik heb zelfs nog even vakantie kunnen vieren, acht zonnige dagen in Duitsland. Nu regent het wel in Nederland, maar dat is niet erg want ik ben toch ziek thuis en omdat ik alleen ben kan ik ongestoord romcoms kijken’.

Gedachten omdraaien 

Wanneer je vaker negatieve gedachten probeert om te draaien naar iets positiefs, dan kun je jezelf sturen om een positieve flow te krijgen. Dus wanneer je jezelf betrapt op een negatieve gedachte, doe er dan iets mee! Probeer jezelf te betrappen op een negatieve gedachte en bedenk hoe je deze om kunt draaien naar een positievere variant.

Het tevredenheidsboekje

Wat ook enorm helpt om in een positieve flow te komen, is om vaker stil te staan bij alle positieve dingen die je meegemaakt hebt. Zo schreef ik een aantal jaar geleden elke dag drie dingen op die mij blij gemaakt hadden. Dat kunnen hele kleine dingen zijn zoals een kopje van mijn lievelingsthee drinken of iemand die mij voor liet gaan bij de kassa, maar ook grotere dingen zoals het starten van een nieuwe opleiding. In mijn ‘tevredenheidsboekje’ schreef ik elke dag, voor het slapen gaan, minimaal drie dingen op die ik had meegemaakt of waar ik dankbaar voor was. Ik vond dit een leuke oefening om meerdere redenen:

 1. Je stimuleert jezelf om positief te denken.  
 2. Voordat je gaat slapen denk je aan fijne dingen (in plaats van aan wat je nog allemaal moet doen).
 3. Het is leuk om terug te bladeren in een boekje vol fantastische herinneringen.
 4. Je ziet waar je blij van wordt in het leven (en weet dus welke activiteiten je moet verdubbelen om nog gelukkiger te zijn).
 5. Je krijgt er meer zelfvertrouwen van (je staat stil bij je successen, groot en klein).

Ik kan met alle liefde aanraden om eens vaker stil te staan bij wat je hebt. Draai vaker een negatieve gedachte om naar een positieve én start een tevredenheidsboekje om je te herinneren aan alle fijne dingen in je leven. Mij heeft het zeker geholpen om met een lach weer te beginnen aan de volgende dag.

Nog meer positiviteit in je leven? Maak eens een bucketllist! Mijn ultieme bucketlist zie je hier.

Welke dingen doe jij voor een extra portie optimisme in je leven?

2 reacties

 • Lia

  Dit is inderdaad iets heel moois waarmee je je leven positievere invulling kunt geven. Je gaat zo snel terug naar het negatieve denken terwijl er genoeg (kleinere) dingen zijn waar je heel gelukkig van wordt als je er maar de moeite voor neemt om ze ook echt gewoon even op een rijtje te zetten!

  • Sabine

   Ja dat klopt Lia, soms gaat het zo automatisch: dat negatieve denken. Je moet er dan inderdaad even bij stil staan dat er ook veel leuke dingen zijn. Hoe vaker je positief denkt, des te makkelijker het gaat. Dan wordt het gelukkiger ook moeilijker om aan negatieve dingen te dingen. 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.