typemachine 80 plusser
Mindstyle,  Persoonlijk

8 dingen die ik leerde van 80+’ers

Wanneer ik op mijn werk kom, hoor ik voor de zoveelste keer: “Wat ben je nog jong.” Ik frons even en denk na over aan alles wat ik al heb meegemaakt. Het voelt al alsof ik een heel leven heb geleefd. Maar ik weet het, 25 jaar is jong. Toen ik 16 was, toen ik dacht dat ik al volwassen was en alles wel gezien had. Ha, wanneer ik nu naar mijn 16-jarige ik kijk, dan denk ik: “jij weet nog helemaal niks kleine Sabine, je bent net uit de luiers.” Wanneer zou je die omslag maken? Wanneer mag je eigenlijk tegen anderen zeggen dat ze spruitjes zijn? 

Anyways, ik kan nog zoveel leren. Het beste leer je natuurlijk van de mensen die alles al een keer geleerd hebben. Althans, als de wereld niet te veel verandert natuurlijk. Inmiddels werk ik al tien jaar met ouderen, dus je zou denken dat ik al aardig wat levenslessen naar mijn hoofd geslingerd heb gekregen. Dat valt behoorlijk mee trouwens, iedereen vindt geloof ik dat je het leven zelf moet uitvinden. Misschien is dat ook wel zo, iedereen is natuurlijk anders. Toch kan ik na tien jaar zeggen dat er wel een rode draad is te zien in het leven van de mensen twee generaties voor mij. Daarom vandaag een blog met wat je kunt leren van tachtigplussers (zo noem ik deze groep maar even).

Wat kun je leren van 80+’ers?

 1.      Wees op de hoogte van wat er in de wereld speelt

Veel ouderen nemen uitgebreid de tijd om de krant te lezen. Niet alleen omdat ze door hun pensioen veel tijd over hebben, maar ook om verbinding te kunnen maken met anderen. Het is toch leuk om eens een ander praatje te maken dan over het weer. Zeker wanneer je niet meer zoveel meemaakt, is het fijn om ergens over te kunnen praten. En als er dan toch iemand over het weer begint, kun je in elk geval een goede voorspelling doen. Op de hoogte blijven kan ook handig zijn wanneer je jonger bent, voor het geval dat je smartphone leeg is ofzo en je wel met iemand moet praten 😉

 1.     Het is bijna nooit nodig om iets nieuws te kopen

Als er iets is wat we van ouderen kunnen leren, is het repareren (en dat rijmt ook nog). Ouderwetse zuinigheid zijn we een beetje vergeten in de wegwerp- en Action-cultuur van vandaag. Gaat er iets stuk? Dan kopen we een nieuw product. Kleding repareren we niet, maar dumpen we. De telefoon die we twee jaar geleden gekocht hebben … die kan echt niet meer! We kopen steeds meer en meer. We willen niet de moeite doen om te repareren, iets te zoeken of te lenen, zonde!

 1.     Je kunt nooit genoeg recyclen

Je hebt veel dingen eigenlijk niet nodig, dat weten we nu door punt 2. Maar als je dan wel wat hebt, hoef je het zeker niet zonder pardon de prullenbak in te smijten. De meeste ouderen die ik ken, weten dat maar al te goed. Er wordt hier van alles gerecycled. In lege boterkuipjes en jampotten wordt van alles bewaard. Oude kleding wordt omgetoverd tot poetslappen, plastic winkeltassen worden prullenbakzakjes en zo kan ik nog wel even doorgaan.

 1.      Bewegen houdt je jong

We weten het allemaal natuurlijk, maar misschien begrijpen we pas echt hoe belangrijk beweging is wanneer we ouder worden. Dan gaan we ineens massaal aan de ochtendgymnastiek, de wandelingetjes om het vijvertje en de fietstochten langs boerderijen. Daar komt nog bij dat we dan het sportkanaal aanzetten wanneer we terug zijn, want door naar bewegingen te kijken word je ook energieker. Je voelt je er jonger door. Dus beweeg … of het nou baantjes trekken, een potje tennis of een sessie onkruid wieden is. Blijf vooral in beweging, want dat is later niet meer te herstellen.


 1.   Een goede buur is beter dan een verre vriend

Tenzij je in een dorp woont, is het tegenwoordig heel normaal dat je de buren nooit spreekt. Misschien in de zomer eens een keertje, maar voor de rest zie je ze eigenlijk niet. Zijn we dan zo erg gesteld op onze privacy? Ik weet het niet. Naarmate je ouder wordt veranderen je contacten. Je bent niet meer elke dag op het werk en ook je kinderen komen bijna nooit langs. Eenzaamheid komt dan wel heel dichtbij. Gelukkig is er altijd nog de buurvrouw waar je even bij kunt kletsen of die je een kopje soep komt brengen wanneer je ziek bent. Vergeet niet hoe veel je kunt halen uit goed contact met de buren en andersom. Jij houdt misschien wel van kokkerellen en brengt af en toe wat lekkers, zij letten op het huis en je kat wanneer je op vakantie gaat.


 1.   Post is leuk

Tot mijn verbazing zag ik laatst een bewoner een brief typen naar de belastingdienst op zijn typemachine (ze bestaan nog …). Dat hoeft voor mij niet meer, maar waar ik nog wel heel erg blij van word, is échte post. Het blijft zo ontzettend leuk om handgeschreven (of nog leuker handgemaakte) kaartjes te krijgen. Arne’s oma stuurt nog regelmatig leuke kaartjes en ik vind dat toch 100x leuker dan een berichtje op Facebook. Ook de ouderen in de flat sturen regelmatig kaartjes rond. Wat mij betreft mogen we (inclusief ikzelf) dat meer gaan doen.


 1.   Ga altijd keurig de deur uit

Al zijn ze nog zo ziek, al moeten ze alleen maar even in de brievenbus kijken, de ouderen waarmee ik werk gaan nooit de deur uit in hun trainingspak (oké, misschien hebben ze die ook niet, maar je begrijpt wat ik bedoel). Natuurlijk hoef je niet altijd helemaal opgedirkt het huis uit, maar ik vind het eigenlijk wel raar als ik mensen in hun trainingsbroek naar de super zie gaan. Ik vind het ook wel slim om fatsoenlijk de deur uit te gaan, je weet immers nooit wie je tegenkomt. Je nieuwe baas? Je ex? Of misschien je droomman/vrouw? Dan had je echt gewenst dat je nu toch maar een spijkerbroek had aangetrokken.  


 1.   Je kunt prima een dag overleven zonder elektronica

Heel veel ouderen vermaken zich uitstekend zonder social media en Netflix. Daar kunnen wij nog wat van leren. Ik snap wel dat het tegenwoordig steeds moeilijk wordt om je telefoon uit te zetten, maar soms lijkt het wel alsof we ons niet meer kunnen vermaken zonder telefoon, laptop, tv of wat dan ook. Ik gebruik mijn telefoon in het weekend vrijwel nooit, heerlijk rustig. Dat kan ook prima. Je kunt je op vele andere manieren vermaken. Ik zie ouderen met boekenkasten vol, daar kun je in elk geval een paar uurtjes mee vullen.

Herken je deze dingen? Welke wijsheden neem jij mee van je opa & oma?

6 reacties

 • Jorinde

  Ohh, heerlijk. Ik heb ook 4 jaar in het restaurant van een bejaardentehuis gewerkt en ik vond het heerlijk! Beetje babbelen en inderdaad een hoop wijze lessen opdoen. Vooral het keurig de deur uitgaan, genieten want het leven gaat al veel te snel en minder waarde hechten aan materie vind ik erg mooie en waardevolle lessen die ik mee heb genomen.

  • Sabine

   Wat leuk dat jij hetzelfde ervaart! Heel veel jongeren vinden het saai om met ouderen te werken. Genieten is ook een hele waardevolle inderdaad. Met al ons gehaast slaan we die les soms over, zonde!

 • Bert Mulder

  Van mijn eigen grootouders leerde ik te genieten van de kleine dingen in het leven, de natuur, de vogels, gesprek met een vriend. Ze hadden het niet breed maar klagen hoorde je ze nooit. En iedereen was altijd welkom. Iedereen kan van deze generatie nog veel leren. Neem er ook de tijd voor !

 • Anne - Ditisanne.nl

  Wat een leuk blog! Ik miste ook de leuke post in mijn brievenbus en ben daarom met Postcrossing begonnen. Eens in de zoveel tijd stuur ik een stapel kaartjes weg en even later rollen de kaarten vanuit de hele wereld op mijn deurmat!! Superleuk om te doen!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.