doelen-2021
Persoonlijk

Mijn 12 doelen voor 2021

Zoals ik in mijn maandoverzichten al aangaf, doe ik niet echt aan goede voornemens. Wel maak ik altijd jaardoelen. Ik koppel mijn doelen aan een maandthema. Ik geloof er namelijk in, dat wanneer je bent gefocust op een bepaald onderwerp, je het dan makkelijker waar kunt maken.

Mijn focuswoord van dit jaar is plezier. Vorig jaar ben ik vooral bezig geweest met stabiliteit. Qua emoties ben ik nu redelijk evenwichtig (het is al drie jaar geleden dat ik voor het laatst echt in de put zat, voorheen was het elk jaar raak) en daarom vind ik dat het tijd word om me op andere dingen in het leven te focussen. Minder perfectie en meer plezier.

Ik heb mijn thema’s verdeeld over de verschillende maanden in het jaar. Misschien dat ik later nog wat onderwerpen omdraai, als dat beter uitkomt. Of dat ik de doelen nog enigszins aanpas. Doelen probeer ik altijd zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) mogelijk te maken, dan kan ik er later ook makkelijk op reflecteren. Twaalf doelen, dat is best wel een hele lijst! sodeju. Komt ie dan..

Januari: Schrijven

Ik ben wat minder gaan werken en heb daarom meer tijd om te schrijven. De maand januari wil ik daaraan besteden. Dit kan zijn: teksten voor mijn blog schrijven, schrijfopdrachten uitvoeren, een cursus volgen, of ideeën bedenken voor een boek. Misschien al wel fragmenten schrijven.
Gezien we al halverwege januari zijn, ben ik al met dit doel begonnen.
In eerste instantie had ik bedacht om elke dag een uur te schrijven. Nu bleek dat wel heel ambitieus, want januari is een hectische maand voor mij. Ik heb er daarom drie keer per week een uur van gemaakt.
Na afloop van januari wil ik ik elk geval meerdere blogartikelen geschreven hebben, een eerste opzet voor een boek gemaakt hebben en onderzoek gedaan hebben naar een geschikte schrijfcursus (nog beter: aangemeld zijn ervoor).

Februari: Creativiteit

In februari wil ik dagelijks een half uurtje creatief bezig zijn. Omdat ik vaak snel flauw van hobby’s ben, beperk ik mij niet tot één ding. Ik heb een aantal dingen bedacht die ik wil afwisselen: naaien (ik heb mijn naaimachine namelijk nog steeds niet uitgeprobeerd), tekenen of schilderen en piano spelen. Dit is een doel die vooral leuk moet zijn, dus ik wil mezelf niet belasten door vooraf te bepalen dat ik een x aantal projecten af moet hebben. Vind ik het niet meer leuk? Dan moet ik gewoon stoppen en een ander project gaan doen. Goed voor mijn perfectionisme ;).

Maart: Groene vingers

In maart begint de lente stilletjes een opmars te maken. Daarom wil ik elke dag minstens een kwartier aandacht hebben voor tuinieren/planten. Wellicht dat ik toch plannen ga maken voor een klein moestuintje. Ik wil ook graag de planten die ik thuis heb beter leren kennen. Het doel is om (in elk geval) van vier planten goed de eigenschappen te weten (aan het eind van deze maand). Daarnaast wil ik een handleiding te maken voor het verzorgen van mijn planten.

April: Friesland verkennen

Gezien ik nu in Friesland woon, wil ik er ook wat meer van ontdekken. Ik wil in 2021 minimaal de elf steden bezoeken. Althans, de steden die ik nog nog niet gezien heb. Ik heb er al een paar bezocht in 2020, de rest hoop ik dit jaar af te vinken. In april focus ik me hierop.

sneek

Mei: Feng Shui

Dit klinkt misschien wat zweverig en dat terwijl ik normaal gesproken heel nuchter ben. Ik wil me wat meer verdiepen in de energiestromen in huis. Tijdens mijn opleiding binnenhuisarchitectuur heb ik veel geleerd over inrichting, maar nooit over het creëren van goede energie. Ik heb weleens gelezen over hoe Feng Shui daarbij kan helpen. Ik vind dit jaar een goed moment om me hierin te verdiepen, ook omdat we aan het zoeken zijn naar een nieuwe woning. In mei wil ik leren hoe ik Feng Shui kan toepassen in huis. Ik wil minstens drie verschillende bronnen over Feng Shui gevonden en bestudeerd hebben. Wellicht een boek, onderzoek en documentaire.

Juni: Kluskampioen

Als we een andere woning hebben, moet er misschien wel geklust worden. Ik vind het leuk om de handen uit de mouwen te steken, dus kijk hier erg naar uit. Al zijn we niet echt van plan om een kluswoning te kopen, maar helemaal instapklaar is ook zo saai. Ik wil ook graag wat nieuwe dingen proberen. Een kast maken bijvoorbeeld of tegelen. Later ga ik hier nog concretere doelen voor opstellen, in het begin van de maand. Dan weet ik namelijk ook wat duidelijker welke mogelijkheden er zijn.

Juli: Zwemmen

Ik hou van water, maar mijn vaardigheden wat dat betreft laten nog wat te wensen over. Het lijkt me goed om hier eens mee aan de slag te gaan. En de zomer is natuurlijk ook erg geschikt om te gaan zwemmen. Dan kan ik gewoon in een meer springen. Mijn huidige gedachte hierover is om een maand lang 2 á 3 keer per week te zwemmen.

Augustus: Surfen

Ik hoop dat ik dit jaar eindelijk weer eens kan surfen. Ik heb dit in Tel Aviv geprobeerd en heb het heel erg leuk gevonden. Mocht deze zomer het toelaten dan zou ik graag op surfkamp gaan in augustus.

September: Varen

Al een paar jaar wil ik mijn vaarbewijs halen, maar ik ben nog steeds niet begonnen. Het moet er nu maar eens van komen. Het lijkt me tof om een maand te wijden aan het thema varen. Weer een bootje huren en Friesland doorkruisen bijvoorbeeld. Ik wil me ook wat meer verdiepen in het kopen van een bootje. Daarnaast gaan kajakken natuurlijk. Misschien nog naar het scheepvaartmuseum. Maar in ieder geval dus mijn vaarbewijs halen, dat staat vast.

Oktober: Sportplezier

Gezien ik elke dag moet sporten van de reumatoloog (voor de rest van mijn leven), wil ik sporten graag een beetje leuker maken. Ik heb sporten nooit erg leuk gevonden. Ik heb namelijk de coördinatie van een pasgeboren hertje op het ijs. Toch zou ik wel graag activiteiten vinden waar ik wel veel plezier aan beleef. Misschien eindelijk aan het Pieterpad beginnen, of juist een wat stevigere sport, zoals een vechtsport. Ik moet in elk geval op zoek naar iets waar ik wekelijks mee aan de slag kan. In oktober wil ik minimaal één leuke wekelijkse sportactiviteit gevonden hebben, inclusief aanmelding of plan daarvoor.

November: Een taal leren

Afgelopen november ben ik begonnen met Spaans leren. Of zeg maar was ik begonnen. Het is niet echt goed gelukt, maar ik wil nog graag een poging doen. Ik droom ervan om meerdere talen te leren, maar ik ben niet echt een ster erin. Mijn motivatie ervoor ben ik dan ook snel kwijt. In november wil ik een gesprek van minstens vijf minuten in het Spaans gesproken hebben.

December: Carrière

Ik vind het erg moeilijk om te bedenken wat ik wil gaan doen de rest van mijn werkende leven. Doorgroeien waar ik nu ben? Een carrière switch maken? Weer gaan studeren? Ik zit vol met mogelijke opties, twijfels en gedachten. Mijn plan is om het hele jaar te sparen om mogelijkheden te creëren en natuurlijk het hele jaar blijven onderzoeken waar mijn passie ligt. Maar er moeten ook knopen doorgehakt worden, dus geef ik mezelf tot het einde van het jaar om een beslissing te nemen. En anders laat ik het lot beslissen, met kop of munt ofzo.

Wat zijn jouw goede voornemens of doelen voor 2021?

6 reacties

 • Shirley

  Mooie doelen en goed om ze aan een maand te koppelen. Ik heb zelf een lijst gemaakt van dingen die ik graag zou doen. Van sommige denk ik wel dat het lukt, er zitten veel haalbare doelen bij. Maar andere schuiven misschien makkelijk door naar een ander jaar. Ik blik aan het eind van het jaar altijd terug en ben vaak toch verrast over wat ik gedaan heb.

  • Sabine

   Bedankt voor je lieve reactie! Leuk dat je zelf ook doelen maakt.
   Het gaat ook om de intentie, wanneer toch blijkt dat een doel dit jaar niet zo goed past, dan kun je het altijd doorschuiven inderdaad.
   Of gewoon helemaal schrappen. Het gebeurd mij vaak genoeg dat ik een doel heb, maar dat ik het een paar maanden later dit helemaal niet zo belangrijk vind.
   En dat is ook helemaal oké. 🙂 Succes dit jaar!

 • Anja - Minimalist Dutchie

  Wow, al een plan voor een heel jaar! Jij bent niet van de halve aanpak 🙂 Leuk dit artikel, ik vind het mooi om dit soort lijstjes met doelen te lezen. Inspirerend!

  Mijn 2021 doelen heb ik ook opgeschreven op de blog. Heb nu afgesproken met mezelf om elke maand over de voortgang te bloggen.

  • Sabine

   Hahaha, ik ben duidelijk een perfectionist. Zo’n blog werkt ook altijd goed als stok achter de deur, dat kun je vast beamen.
   Succes met je mooie doelen dit jaar! Ik lees je voortgang dan nog wel op je blog 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.