maandoverzicht mei
Persoonlijk

Dit was mei: vooruitgang, familie & rust

Mijn maandoverzicht van mei is er met een beetje vertraging. De maand was al om voor ik het wist en ineens besefte ik me dat het al juni was. Ik praat je daarom vlug bij over mijn maand en deel weer wat leuke kijktips en interessante blogartikelen.

Hoe was mijn mei?

Mei was van alles wat, er waren ook bizar veel feestdagen in de afgelopen maand. Bevrijdingsdag, Moederdag, Hemelvaartsdag, Pinksteren en in onze familie ook Suikerfeest. Dat was wel een beetje gek, gezien we nog in een halve lock-down zitten. Normaal ga ik er op uit of bezoek ik vrienden en familie. Nu kon ik deze dagen maar met een klein, selectief groepje vieren. De versoepelingen van de corona-maatregelen zijn een mooi lichtpuntje geweest deze maand. Ik durfde mijn moeder weer eens te bezoeken (& kwam thuis met een stapel zelfgemaakte mondkapjes) en kon weer naar de yoga-les (buiten in het park). Dat het mooi weer was hielp enorm om positief te blijven.

Hoe gaat het nu met mijn benen?

Ik werk nu weer met mijn normale rooster en ben uit de ziektewet. Ondanks dat ik nog steeds niet bij de fysio terecht kan, heb ik wel een enorme vooruitgang geboekt. Ik kan al bijna weer een uur lopen. Mijn zooltjes doen het goed, al mis ik het wel om sandaaltjes te dragen (de hitte!). Mijn lichaam moet nog wel wennen. Soms doe ik nog te veel en dan ben ik de rest van de dag chagrijnig of val ik in slaap. Het leven kost me wat meer energie dan voorheen, maar ik ben allang blij dat ik weer ‘normaal’ kan zijn. Dit is dan ook gelijk de laatste keer dat ik dit onderwerp apart benoem in mijn blog, want als het goed is heb ik er niet veel nieuws meer over te melden de komende tijd.

Mijn verhaal gemist? Lees dan: Mam, mijn benen zijn stuk! – Ik ging naar een podotherapeut

Inspiratie: wat ik las, keek en deed

Ik heb deze maand vooral genoten van het heerlijke weer en de natuur. Lekker gewandeld als het kon. Er bloeit van alles en de bomen zijn mooi groen, heerlijk! Natuurlijk heb ik ook de horeca gesteund. Ik denk dat ik nog nooit zo vaak besteld heb als dit jaar. Ik heb misschien wel wat quarantainekilo’s gekregen, maar gelukkig moet ik sinds ik thuis ben vaak op en neer om de deur open te doen voor de kat (op de foto hieronder kijkt ze vast of de kust veilig is). Daarnaast heb ik ook weer eens wat gebakken: een appel-rabarbertaart.

Ik las Tweemaal Mariënburg van Cynthia Mc Leod

De laatste tijd ben ik me wat meer aan het verdiepen in de geschiedenis van Suriname. Een lange tijd heb ik mijn Surinaamse afkomst onder het tapijt geschoven. Niet bewust, maar vooral omdat ik ‘zo Nederlands’ ben opgevoed. Althans, dat dacht ik. Ineens kwam ik tot het besef dat ik een stuk minder Hollands ben dan ik altijd dacht.

De helft van mijn familie is Hindoestaans en dat is best een complexe geschiedenis. Ik wilde wat meer weten over de tijd in Suriname toen er contractarbeiders van India (Brits-Indië) naar Nederland gingen om te werken op plantages. Er zijn veel boeken over de slavernij in Suriname, maar minder boeken over de periode daarna (contractarbeiders) en nog minder materiaal over specifiek contractarbeiders vanuit Brits-Indië (Hindoestanen).

Ik besloot te beginnen met Tweemaal Mariënburg van Cynthia Mc Leod, een op feiten beruste roman waarin een paar personages Hindoestanen zijn. Wikipedia tipte mij dit boek. Het is een eenvoudig geschreven roman, bijna kinderlijk. Maar het geeft wel goed een beeld van de Surinaamse cultuur omstreeks 1880. Inmiddels heb ik ook wat andere titels over Suriname op mijn lijstje staan.

Blog inspiratie: 3 blogs om te volgen

Ik deel weer drie blogs ter inspiratie met jullie:

 • Anne schreef over haar ervaring in een online escape room. Ik ben in augustus voor het eerst naar een escape room geweest en vond het te gek. In corona-tijden kan het niet, maar gelukkig hebben ze online varianten. Ik ben erg geïnteresseerd. Inmiddels las ik dat de live escape rooms wel weer open zijn, maar alleen om te bezoeken in gezinsverband.
 • Ik heb ook erg genoten van de foto’s van Maris. Zij verbleef met haar dochtertje in een vrijwel leeg hotel (want corona). Heel bizar om te zien! Ze was er niet met een hele leuke reden helaas, maar is wel enigszins uitgerust thuisgekomen gelukkig.
 • Ook vond ik het erg leuk om te zien (en te lezen) hoe Claire Codi voor het eerst een shirt naaide. Ik heb ook enige ambitie om zelf kleding te naaien, dit geeft me hoop 🙂

Kijk inspiratie

Ik keek niet veel in de afgelopen maand. Volgens mij heb ik geen film gezien. Arne en ik kijken momenteel The Big Bang Theory weer vanaf het begin. Ook al ken ik de meeste afleveringen, ik lig wel weer dubbel elke keer.

Netflix series

De serie Win the Wilderness: Alaska, waarin een aantal stellen strijden om een huis in de bossen van Alaska te winnen, vond ik geweldig. Het is te zien op Netflix, maar de afleveringen staat ook op YouTube. Alaska staat hoog op mijn bucketlist. Stiekem droom ik ervan om in the middle of nowhere te wonen.

Seizoen 2 van Selling Sunset kwam op Netflix. Een kijkje in het leven (de huizen) van de allerrijksten en heel veel drama. Een beetje zoals Mean Girls maar dan met “volwassenen”. Alles is zo fake. Ik hou ervan.

Maand thema: familie & vrienden

Mijn maandthema van mei was familie en vrienden. Soms is het leven zo druk dat ik weinig toe kom aan sociaal zijn. Toch is dit wel een erg belangrijke factor voor mijn geluk. Ik zette daarom het doel om me een maand hierop te focussen. Dingen samen ondernemen. Helaas voor voor mij wist ik toen nog niet dat het Coronavirus roet in het eten zou gooien. Ik heb toch nog twee vriendinnen kunnen zien, mijn ouders en Arne’s ouders (niet allemaal tegelijk natuurlijk).

Waarom ik maandthema’s heb
Elke maand van het jaar geef ik een thema. Jullie weten misschien inmiddels dat ik veel te gestructureerd ben en dit is zo’n uitspatting. Ik doe niet echt aan goede voornemens, maar ik heb wel altijd jaardoelen. Doelen probeer ik altijd zo SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden) mogelijk te maken. Daarom koppel ik ze aan de maanden van het jaar. Dan kan ik me goed focussen op een bepaald onderwerp en heeft het ook een eindstreep. De thema’s zijn dus niet zo zeer voor mijn blog, maar voor mijn persoonlijke doelen. Al zul je de onderwerpen waarschijnlijk wel terugvinden op mijn blog.

Zoals je hierboven (onder Tweemaal Mariënburg) kon lezen heb ik me ook op een andere manier met familie bezig gehouden. Ik heb stukken gelezen en bekeken over Suriname en me verdiept in stamboomonderzoek. Daarnaast heb wat documenten in online-archieven gevonden die ik later nog wil bestuderen. Daar wil ik nog een project van maken. Dan wil ik mijn stamboom uitzoeken, zowel van mijn vaders als moeders kant.

Dat was mijn maand mei. Niet heel erg spannend, maar soms is het ook lekker om gewoon een rustige maand te hebben. Hoe was jouw maand?

4 reacties

 • Jasmina

  Leuk! Weer een blog! Ik had ze al gemist! Ik ben ook wel benieuwd naar onze stamboom…en dat boek lijkt me ook wel wat…nu alleen nog de tijd vinden wanneer ik het zou moeten lezen 😂😂😂😂😂

  Zal Brugge nog lukken dit jaar….of moeten we maar vast een datum vastleggen voor volgend jaar haha

 • Claire

  Ah wat fijn dat je wat aan mijn artikel had Sabine! Ik ben zelf helemaal niet ervaren met kleding maken. Sterker nog, ik ben nu bezig met een legging en die heb ik helemaal verpest haha. Maar gewoon een kwestie van proberen! Ben benieuwd wat jij binnenkort gaat maken 🙂

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.