terugblik-2020
Persoonlijk

Terugblik: dit was mijn 2020

Het is een bewogen jaar geweest, maar tegelijkertijd ook heel bewegingloos. Ik dacht er even aan om de terugblik van 2020 over te slaan, want wat valt er eigenlijk te vertellen nu we voornamelijk thuis zitten? Juist ook op zulke momenten is het goed om terug te kijken. Dus bij deze..

Mijn hoogtepunten van 2020

In 2019 schreef ik:

“Voor mij hoeft het geen jaar te worden met mega grote veranderingen. Een keertje op wandeltempo vind ik ook wel fijn, na al dat hardlopen. Het zou fijn zijn om in 2020 meer rust in mezelf te vinden. Dat ik me lekker kan vervelen, zonder gillend gek te worden.”

Nou dat is zeer zeker gelukt! Ik denk dat ik mijn eigen horoscoop toen geschreven heb, haha. Het is een rustig jaar geweest en we hebben ons genoeg mogen vervelen. Gelukkig kan ik toch wat hoogtepunten noemen.

Ik ben gesetteld

Vanuit Groningen naar Leeuwarden verhuizen leek niet heel erg spannend. Het is immers niet zo ver weg. Toch heeft het me best wat moeite gekost om mijn plekje hier te vinden. Want “Leeuwarden is zó anders en zó klein”. Daarnaast was het ook niet erg makkelijk om nieuwe mensen te ontmoeten met alle beperkingen.
Nu ruim een jaar verder, beschouw ik het steeds meer als thuis. Inmiddels kom ik ook regelmatig een bekende tegen op straat (het voordeel van zo’n kleine stad) en dat maakt dan weer dat ik me sneller thuis voelde. Daarnaast heb ik mijn voorliefde voor water herontdekt en laat Friesland dan precies de juiste plek zijn om te wonen. Ik heb dan ook besloten om te blijven en wellicht dat mijn langgekoesterde droom om een eigen bootje te hebben dan ooit nog eens uitkomt.

We kunnen gaan kopen

Ik heb dit jaar een vast contract gekregen en Arne is ook van het uitzendbureau af. Een stabielere situatie, met ook wat meer inkomen. Daarom zijn we bij hypotheekadviseurs langs geweest en hebben we een datum geprikt bij de gemeente om ons officieel te verbinden. We zijn er helemaal klaar voor om een eigen stekje te kopen.

Dit jaar hebben we heel hard gespaard voor een koophuis. Dat deden we in ons online spaarpotje, die nog steeds Dream house #bouwval anno 2023 heet. Dat sparen ging veel sneller dan verwacht. Ook natuurlijk doordat we vooral aan huis gekluisterd zaten. We hadden een bedrag van €20.000 beoogd voor 2023. Gezien de nieuwe wetgeving voor de overdrachtsbelasting konden we ons doel verlagen naar €16.000. Toen kregen we ook wat meer haast, omdat Arne 35 wordt. We besloten om alle zeilen bij te zetten en toen ging het heel erg hard. Het zal niet heel lang meer duren voor we ons doelbedrag behaald hebben. Daarom is het mogelijk om in 2021 te gaan kopen, twee jaar eerder dan gepland! Ik ben erg trots op onze prestatie, hebben we toch maar even geflikt in deze bizarre tijd.

Mijn tegenvallers van 2020

Ik hoef denk ik niets meer toe te lichten over de totaal onverwachte pandemie. Eerlijk gezegd, denk ik, dat ik doordraai wanneer ik nog één keer iemand ‘het nieuwe normaal‘ hoor zeggen. Dat Covid-19 een grote tegenvaller was in 2020 moge duidelijk zijn. Gelukkig hebben wij niemand in onze naaste omgeving hierdoor verloren. Daarnaast hebben wij nog gewoon kunnen werken. Dus naast het verplicht thuiszitten heb ik echt niets te klagen gehad. Op twee dingen (los van Corona) na dan:

Niet kunnen wandelen

Thuis zitten deed ik al vanaf december. Ik kwam namelijk in de ziektewet, doordat ik nauwelijks meer kon lopen. Daar schreef ik begin januari over: Mam, mijn benen zijn stuk! – Ik ging naar een podotherapeut. Toen dacht ik nog dat ik na drie maanden weer helemaal up and running zou zijn. Helaas waren steunzolen niet voldoende en ben ik nog steeds in herstel. Gelukkig wel allang weer aan het werk, wat veel makkelijker ging toen we moesten thuis werken. Ik heb lang moeten opbouwen, bijna het hele jaar en kan nu inmiddels weer een fatsoenlijk stuk lopen (een uur).
Na verwachting van de reumatoloog zal ik over drie maanden (dit keer hopelijk wel), weer helemaal op de been zijn. Dat hoop ik heel erg en ook dat ik weer eens zou kunnen fietsen. Reuma is overigens uitgesloten (gelukkig).

Tandperikelen

Ik heb echt nooit gezondheidsklachten gehad, maar dit jaar kreeg ik een dubbele dosis. Ook mijn tandvlees ging ontsteken en dan niet het type dat je even langs de mondhygiëniste kunt. Ik had natuurlijk weer meerdere specialisten nodig. Een aantal jaar geleden, na een val, kreeg ik drie kronen als voortanden. Het tandvlees kreeg nu erge problemen daardoor (het eet zichzelf op, zonder grappen) en één kroon ging ook nog los. Dit gaat een lang project worden. Ook duur trouwens, dit jaar kostte het €1479 en daar lijkt nog zo’n €5000 bij te komen. Gelukkig moeten we telkens even wachten hoe mijn gebit reageert, dus kan ik de kosten over een paar jaar spreiden. Dus mensen, mijn tip van het jaar: wees zuinig op je tanden!

Mijn blog in 2020

Ik blog nog steeds niet drie keer in de week. Soms heb ik een tijdje radiostilte en dan ineens weer zin om te bloggen. Zo stil als 2019 was het gelukkig niet. Verbazingwekkend genoeg groeide het aantal bezoekers wel. Ik heb nog steeds het voornemen om vaker te bloggen, maar dan stuit ik telkens op hetzelfde: life happens.

Mijn best gelezen blogs in 2020

 1. Kijktip! Anne with an E (op Netflix)
  Eind 2019 schreef ik over de serie Anne with an E. Een fantastische, grappige en romantische serie. Nog steeds wordt de pagina erg veel bezocht. De blog blijft maar op één staan, al het hele jaar. Ik vind dat het tijd wordt voor een nieuwe nummer één, maar het is niet aan mij natuurlijk.
 2. De geheimen van de Aloë vera plant
  Ik denk dat ik niet de enige ben die wat meer tijd had voor de planten dit jaar. Mijn handleiding over het verzorgen van een Aloë Vera plantje werd goed bezocht. Aloë vera is makkelijk te stekken trouwens, dus erg leuk als je een beginnend plantenverzorger bent.
 3. Als ik een dier zou zijn..
  Ik schreef deze blog (in 2017) eigenlijk als een soort grapje voor dierendag. Toch is hij als nummer 3 beland op de lijst dit jaar. Ik weet niet of dat een foutje van Google is, of dat ik per ongeluk een soort clickbait titel heb bedacht. Wel grappig dat hij in dit lijstje staat.

Mijn best gelezen blogs geschreven in 2020

 1. De geheimen van de Aloë vera plant
  Hierboven al genoemd.
 2. De grote instant noedels test: vegetarisch & zonder smaakversterkers
  Dit was de eerste smaaktest die ik deelde op mijn blog. We zochten voor ons zelf instant noedels met zo min mogelijk gekke dingen en daarom ging ik ze testen. Ik vond het wel leuk om de resultaten daarvan te delen en dat blijkt een succes.
 3. Een passage uit mijn leven (#4)
  Dit jaar ben ik begonnen met de rubriek een passage uit mijn leven. Ik had behoefte om soms gewoon te schrijven, zonder te veel na te denken over opmaak, een structuur in de tekst of wat dan ook. Schrijven, zonder te weten waar het eindigt. Deel vier van deze rubriek ging over thuis werken, nog maar kort geleden geschreven en toch al goed bezocht.

Mijn persoonlijke favorieten van 2020

 1. Een passage uit mijn leven (#1)
  Dit stukje heb ik vrij geschreven, zonder na te denken, in één adem. Daardoor kreeg ik zin om meer te schrijven en hoop over dat schrijven bij mij hoort. Ook komt het echt vanuit mijn hart. Meestal gaat het over leed wanneer ik in emotie schrijf, maar dit ging over dromen en daarom vind ik het oprecht mooi.
 2. Mini | Dag 1. Ongeduldig
  Het stukje haalde net niet de top 3, maar ik vind het wel leuk om te benoemen in mijn eigen lijstje. Het dagboekje van een kat is terug van weggeweest. Met een andere kat dit keer, onze ondeugende Mini. In deze blog kun je kennis met haar maken, komend jaar volgen meer verhalen natuurlijk.
 3. Investeren in microkredieten bij Lendahand & coronacrisis
  Ik vond het ook erg leuk dat ik over mijn allereerste investeringen kon schrijven. Eindelijk, na eindeloos wikken en wegen had ik de stap genomen, maar wie had ooit kunnen bedenken in welke situatie we zouden zitten in maart. Net wanneer ik mijn eerste terugbetalingen verwachtte..

Mijn wensen voor 2021

Ik verwacht dat 2021 een klein beetje op 2020 zal lijken. Ja, natuurlijk hoop ik dat er weer wat meer kan. Gewoon lekker met iedereen knuffelen, dat zou leuk zijn! Toch zal het best wel even duren voordat iedereen die twee prikken heeft gehad. Wilde vakantie plannen ga ik daarom ook niet maken. Wel hoop ik dat we een leuk huis zullen vinden (en kopen). Voor de rest kan ik alleen maar wensen dat ik een gezond en zorgeloos 2021 mag hebben.

Ik wens jou natuurlijk ook het allerbeste voor in dit nieuwe jaar. Dat je heel veel liefde mag ontvangen en het jaar doorkomt in goede gezondheid!
Wat waren jouw hoogtepunten van 2020 en wat hoop je voor 2021?


Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.